Hírek, beszámolók

Kaliforniai álom 1. – A filmről

A nagy érdeklődéssel várt Kaliforniai álom című romantikus filmről való villámcikk-sorozatunk első részében a film mondanivalójáról és tartalmáról olvashattok.

A Kaliforniai álom egy gazdag zenés-táncos utazás, egy életet megváltoztató szerelmi viszony egy jazz-zongorista és egy reményteljes színésznő között. Sebastian és Mia célja is szinte lehetetlen álmaik megvalósítása a csillagok városában: a jazz zene népszerűsítése, illetve egy megszakítás nélküli meghallgatás. Azonban amikor váratlanul egymásba futnak a Los Angeles-i autópályán, egyikük sem számít arra, hogy a végzetes találkozásuk olyan lépések megtételét váltja ki belőlük, melyekre egyedül sosem lennének képesek. Közelebb kerülnek egymáshoz, illetve a másik segítsége által céljaikhoz is, de vajon milyen áldozatokra képesek a vágyott hollywoodi karrierért és a saját zenés klubért?

A film egy jellegzetesen modern románc, amiben az Őrült, dilis, szerelem és a Gengszterosztag után harmadjára játszik együtt Ryan Gosling és Emma Stone. A rendező az Oscar-díjas Whiplash-ről ismert Damien Chazell, kinek elmondása szerint fontos volt számára egy álmokról és álmokkal rendelkező emberekről szóló film megrendezése. Munkájában a zene, a szöveg, a tánc elemeit és a musical műfajának eszközeit felhasználva egy érezhetően valóságos, bűbájokkal teli univerzumot hoz létre, bemutatva, hogy a vágyak, törekvések milyen hatással vannak az emberekre és hogyan irányítják őket.

A Whiplash és a Kaliforniai álom habár nagyon eltérőek, fő mondanivalójuk mégis ugyanaz: hogyan lehet egyensúlyba hozni az életet és a művészetet, a valóságot és az álmokat, a művészettel való viszonyt az emberi kapcsolatokkal.

Chazelle nem először dolgozott együtt a csapattal, melynek tagjai mind-mind hozzáadták ötleteiket a hamarosan érkező romantikus musicalfilmhez. A klasszikus és az időtlen elemek egyaránt beágyazódtak a mai Los Angeles-i mindennapokba. A film dallamai Justin Hurwitz, a textusok Benj Pasek és Justin Paul, Tony és Emmy-díj jelölt broadwayi szövegírók nevéhez kötődnek.

Egy olyan alkotás érkezik, ami a szerelem és az álmok valóságát tükrözi a mai Los Angelesben, mindezt a népszerű musical műfajának élénkségébe és varázsába bújtatva. 

A film hivatalos sajtóanyaga alapján írta:
Halasi Vivien

Kapcsolódó tartalmak

A Black Comedy nyitja a Színházi Szemlét a Városmajorban

Buchmann-Horváth Emese

Újabb találgatások a Fantom folytatásának szereposztásáról

admin

Készül az Oliver!

tunde.emodi

Úgy élj, mint a szél – zenés est a Madách Színházban

Volf Anna

Nyílt meghallgatás az Operettszínházban

admin