Hírek, beszámolók

Kapj el!

Nyáresti könnyed kikapcsolódás Vernonnal és Soniával. A Békéscsabai Jókai Színház előadása a Városmajorban.

Neil Simon neve biztosíték a kellemes kikapcsolódásra, melyben biztos szerepet kap a humor. Ezért darabaji egyaránt kedveltek a színházak és nézők körében is. Így van ez a They’re Playing Our Song-al is, melyet hazánkban több féle címen is játszottak\játszanak. A teljesség igénye nélkül például az Operett Színházban 1984-ben Kovács Zsuzsa, Póka Éva, Szolnoki Tibor, és Harsányi Frigyes főszereplésével (kettős szereposztásban), A mi dalunk szól címen, mely a legközelebb áll az eredeti címhez és a darab egyik dalára, valamint a szereplők viszonyára utal. Vagy a Madách Színházban Édeskettes hármasban címmel, ami a fő konfliktust érzékelteti Balla Eszter, Oroszlán Szonja, Wégner Judit és Alföldi Róbert, Miller Zoltán és Posta Victor főszereplésével (hármas szereposztásban).

A Békéscsabai Jókai Színház 2011 novemberében mutatta be ezúttal kapj el! címen, mely szintén az egyik benne szereplő dal címe és a szereplők közti fogócskára, se veled se nélküled viszonyra is utal. Ez az előadás vendégszerepelt augusztus 9-én és 11-én a Városmajori szabadtéri színpadon. A Főszereplők Balogh Anna és Szomor György.

A nézők szeretik az olyan történeteket, ahol betekinthetnek a kulisszák mögé, egy egész kicsit ez is olyan. Vernon Gersch, a híres zeneszerző új szövegírót keres és meg is találja Sonia Walsk, a hebehurgya, bohém fiatal lány személyében, aki mellesleg Broadway jelmezekben jár. A darabba legtöbbször így közös munkájuk eredményeként kerülnek be a zeneszámok (zene: Marvin Hamlisch).

Valamilyen szintem mindketten elvont művészek, de mégis egymás ellentétei. Vernon kicsit öntelt, szarkasztikus humorú, merev és zárkózott. A munkájának él. Korábbi csalódása miatt fél kapcsolatot kezdeni.
Sonia ezzel szemben szétszórt, csapongó, az emberekre -olykor a saját dolgai helyett is- odafigyelő, empatikus, élettel teli fiatal lány. Véleményem szerint kissé törékenynek is kéne lennie, de mégsem az. Ő az elejétől kezdve nyitott Vernon felé, az ő gondja több éve elhúzódó szakításával van.
Mint tudjuk, az ellentétek vonzzák egymást, így van ez most is. Aki kezdetben megakadályozza a szerelem kibontakozását, majd a pár boldogságot az Leon, Sonia volt barátja, ő az, akinek a felesleges, de állandó jelenlétével meg kell birkózniuk a szereplőinknek, valamit össze kell csiszolódniuk, meg kell találniuk az összhangot, a munka és a magánélet között.

Műfaj meghatározása kamaramusical. Nem egy klasszikus nagy musicalről van szó, inkább közelebb áll a zenés vígjátékhoz, dalai és zenéje igényesek, de nem igazán hangsúlyosak. Mindössze pár személyes karral rendelkezik a „többi Soniával és a többi Vernonnal”, de ők is legtöbbször csak az átállásoknál vannak jelen, amik, -hogy ne zavarják meg az előadás menetét- koreografáltak és az összekötő zenék alatt történnek.
A díszlet ötletes (díszlettervező Juhász Katalin) a darab témájához igazodva, egy zongorás háttér néha rávetítésekkel és pár darab könnyen mozgatható díszletelem, mozgatható, csukható, nyitható átszerelhető „kanapé”, asztalka stb.. segítségével könnyen megjeleníthető Sonia, vagy Vernon lakása, egy bár, lakatlan nyaralóház, vagy egy kórterem is.

A darab sikere leginkább a humorában rejlik, a beékelt vicces párbeszédekben, a szereplők egymásnak, vagy éppen önmaguknak való odamondogatásában rejlik. Ezek dramaturgiailag akár kihagyhatóak is lennének, de akkor sokkal kevésbé lenne szerethető és szórakoztató.

Stern Ágnes
 

Kapcsolódó tartalmak

Budapesten mutatják be a Csodaszarvas musicalt

Volf Anna

Nagymacskát fogadott örökbe a Madách Színház

Buchmann-Horváth Emese

Őze Áron lesz a Pesti Magyar Színház új igazgatója

admin

Színpadi musical készül a Moulin Rouge! című Oscar-díjas filmből

Volf Anna

Premierre készülve – Lázas próbák a My Fair Lady pénteki bemutatója előtt

Nagy Péter