Hírek, beszámolók

Karmesterversenyt szervez a Budapesti Operettszínház

Ismét nemzetközi karmesterversenyt hirdet Siófokkal és Budapesttel együttműködésben, Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából a Budapesti Operettszínház.

A Lehár Ferenc Nemzetközi Operett Énekverseny és a Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekverseny után az Aranypálca elnevezésű nemzetközi operett-musical karmesterversenyre nevezhetnek az 1973. január 1. után született dirigensek.
A verseny célja lehetőséget adni különböző országokból érkező tehetséges fiatal karmesterek megmérettetésére, emellett a világhírű klasszikus magyar operettek népszerűsítése, a méltó utódok, a kortárs magyar musicalszerzők darabjainak nemzetközi megismertetése, valamint nemzeti értéket, magas színvonalú zeneiséget képviselő, de mégis szórakoztató televíziós műsorsorozat készítése zenés színházi körülmények között. A program kiemelt partnere a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – közölte az MTI-vel a teátrum sajtófőnöke, Lencsó Rita.

Az elődöntők világszerte – például Moszkvában, Szentpétervárott, Grazban, Münchenben, Drezdában, Prágában, Pozsonyban, Kolozsváron, valamint Kína, Japán, Ausztrália és Izrael egy-egy nagyvárosában – zajlanak szeptember 3-ig. A magyarországi elődöntőt Kálmán Imre szülővárosában, Siófokon rendezik meg szeptember elején.
A középdöntőnek, amelyet a közszolgálati televízió rögzít majd, a Budapesti Operettszínház ad helyet szeptember 21-én és 22-én. A sorozat záró eseményét, a döntőt szintén a Budapesti Operettszínházban tartják október 27-én, a magyar operett napja és Kálmán Imre születésének 130. évfordulója alkalmából.

A versenyre a jelentkezési határidő augusztus 15., a feltétekről a www.kalmanconductingcomp.com címen lehet olvasni. A versenyzőket öttagú nemzetközi szakemberekből álló zsűri fogja értékelni. Az első helyezett 6000 eurót, a második 3000 eurót, a harmadik pedig 2000 eurót vihet haza. A pénzdíjakon kívül egyéb elismeréseket is kiosztanak majd a döntőn, például az 1000 eurós közönségdíjat.

A 2007-ben, Kálmán Imre születésének 125. évfordulójára szervezett előző karmesterversenyen 11 ország 26 dirigense vett részt. Nyertese Rácz Márton lett, a zsűri különdíjjal jutalmazta Szadaharu Muramacut (Japán), Kszenija Jarko (Oroszország) pedig közönségdíjas lett.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Vámpírok Bálja Véradás 2

oldadmin

Indul a nagy Sakk-vadászat a Margitszigeten!

admin

Olivia Newton-Johnnal erősít a Glee

admin

Vidáman búcsúzott az Avenue Q

admin

Újabb bemutató a szolnoki Szigligeti Színház Szín-Mű-Helyében

Bárány Anna