Kitekintő

Két vígopera házasság témában

Július 25-én két vígoperát láthatott a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ahol Egyházi Géza is bemutatkozott az opera műfajában. A csengő és A titkos házasság került színre.

Egy téma, egy csapat, két opera, két szerző. Donizetti egyfelvonásos vígoperáját 1836-ban mutatták be Nápolyban. Egy sorrentói patikus lakodalmán játszódik. Mindenki boldog, kivéve Enricót, aki roppantul féltékeny, amiért szerelme egy öregemberhez ment nőül. Úgy dönt, megakadályozza a nászéjszakát, egy egyszerű eszköz áll ehhez a rendelkezésére: A csengő. A történet egyszerűsége miatt leginkább csak a szerelmest alakító Egyházi Géza és Don Annibalit, a patikust megformáló Ürmössy Imre tudnak kibontakozni dalaikban és játékukban egyaránt. Enrico különböző állruhákban csönget be a patikába éjnek idején, és nem óhajt távozni. A többiek kisebb teret kapnak, de remek hangulatot varázsolnak a lakodalomhoz.

Cimarosa A titkos házasság című vígoperáját a bécsi Burgtheaterben mutatták be  először, 1792-ben. Egyszerű cselekmény, szövevényes szálakkal. Paolino titokban elveszi feleségül gazdája lányát Carolinát. Így jobban kibontakozhat az előző operában az arát játszó Geszthy veronika, aki igazán energikus, szinte már fiús leányzóként jelenik meg és a nemrég még a patikus szolgájaként színre lépő Kiss Tivadar is. Az előző darab újdonsült férje, most a szigororrú, és kissé süket, apa szerepében jelenik meg, aki gazdag kérőre vágyik. Ezért a szerelmeseknek meghívnak egy igazi grófot (Egyházi Géza), hogy megházasodjon a papa másik lányával Elisattával (Csonka Zsuzsa), A gróf persze másba szeret bele. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Fedelma (Szolnoki Appolonia), a nagynéni szintén olyan valakibe szerelmes, akibe nem kéne. Az szállak gabalyodásának megfigyelését felejthetetlen élménnyé teszi a karakterek nagyszerű megformálása és a szereplők összhangja. Mindezt, ahogy A kulcsot is, a könnyed vidám zene és a nagyszerű énekhangok emelik még magasabbra.

A darabok egy elegáns szobabelsőt ábrázoló díszletben játszódik evvel harmonizáló jelmezekkel.  A zene mellett fontos szerepet kap a komikus helyzetek kiélezése. A zenekar a színpadon foglal helyet, a karmester pedig aktív részese a történéseknek. A két egyfelvonásos opera megőrzi korának eleganciáját, de igazodik a mai elvárásokhoz is. Felhőtlen kikapcsolódást kínál.

Sterm Ágnes

 

A fotókat a Szabad Tér Színház bocsátotta rendelkezésünkre. Készítette: Szkárossy Zsuzsa.

A csengő

Don Annibale: Ürmössy Imre

Enrico: Egyházi Géza

Serafina: Geszthy Veronika

Rosa asszony: Szolnoki Apollónia

 

A titkos házasság

Geronimo: Ürmössy Imre

Robinson gróf: Egyházi Géza

Paolino: Kiss Tivadar

Carolina: Geszthy Veronika

Elisetta: Csonka Zsuzsanna

Fidalma: Szolnoki Apollónia

 

Közreműködik: Művész Szimfonikus Zenekar

Karmester: Medveczky Ádám

Díszlet: Szolga István, Erdei Gábor

Jelmez: Csonka Zsuzsanna

Rendező: Tóth János

Kapcsolódó tartalmak

Elmarad a szabadtéri Pimpernel

admin

Mátyás, az igazságos – Új magyar rockmusical Bikalon

Sándor Petra

Musicalszínészek a színészválogatottban

Volf Anna

A Madách Színház is jótékonykodik

admin

Thriller a West Enden

admin