Hírek, beszámolók

Kiosztották a What'sOnStage közönségdíjakat Londonban

A whatsonstage.com színházi honlap díjait több mint 60 ezer online szavazat alapján 27 kategóriában osztották ki vasárnap a londoni Palace Theatre-ben.

Az est egyik nagy győztese Stephen Sondheim véráztatta musicalje, a Sweeney Todd lett, amely mind az öt jelölését díjra váltotta, egyebek mellett a legjobb musical felújítás, és Jonathan Kent számára a legjobb rendezés elismerését is begyűjtve. A musicalekszínészek mezőnyében a darab főszereplői, a démoni borbélyt játszó Michael Ball és a húsos pitéket sütő Imelda Staunton vitték el a legjobb színész és színésznő díját. “Azt szerettem a szerepben, hogy olyan sötét figura, amelyet tőlem nem várt a közönség, Imelda mellett játszani pedig abszolút mesterkurzus volt számomra” – idézte Ballt a BBC online tudósítása.

A legjobb új musical a Több mint testőr lett, a prózai előadások közül pedig a The Curious Incident of the Dog in the Night-time című drámát és a The Ladykillers című komédiát díjazták. Az off-West End előadások mezőnyében idén musical diadalmaskodott: Boy George Taboo című musicalének felújítására szavazott a legtöbb néző. A legjobb regionális produkció szintén egy musical, a Green Day dalaiból összeállított American Idiot lett. A West Enden hosszú évek óta futó előadások közül idén A nyomorultakat díjazták a gálán.

A drámai előadások mezőnyében a színésznők között nagyon szoros versenyben győzött az Old Vic színházban Hedda Gablert alakító Sharidan Smith: csupán 0,9 százalékkal kapott több voksot, mint a The Effect című darab főszereplője, Billie Piper. Smith elsősorban Kevin Spaceynek, az Old Vic művészeti igazgatójának és a darab rendezőjének, Anna Mackminnek köszönte meg, amiért jobban bíztak benne, mint ő saját magában. “Nagyon örülök, hogy eljátszottam, mert olyasmit értem el, amihez különben sohasem lett volna bátorságom” – mondta.

A Júdás csókjában a szerző, David Hare Oscar Wilde és szerelme, Lord Alfred Douglas kapcsolatát vizsgálja. Rupert Everett, aki Wilde szerepéért nyerte el a legjobb színész elismerését, a díj átvételekor arról beszélt, hogy nagy felfedezés volt számára ez a szerep. 

A mellékszereplők között Natalie Casey (Abigail’s Party), Stephen Fry (Twelfth Night), Melanie C (Jézus Krisztus Szupersztár) és Tim Minchin (Jézus Krisztus Szupersztár) teljesítményét ítélték kiemelkedőnek a szavazók. A legjobb szólóelőadásért járó díjat Idina Menzel kapta londoni koncertjéért, míg a legjobb szerepátvételnek Ramin Karimloo Valjean-alakítása bizonyult. Az év felfedezettje Will Young lett a Cabaret-nak köszönhetően.

Danny Boyle olimpiai megnyitó ceremóniája az év színházi eseménye díjat nyerte el. A rendezőhöz a megnyitó néhány szereplője is csatlakozott a díj átvételekor. Boyle köszönőbeszédében a közönséget méltatta, amiért a műsor kulturális elemeit szerették.

A Whatsonstage.com színházi közönségdíjak átadására 13. alkalommal került sor a brit fővárosban.
 
forrás: MTI/VLM

Kapcsolódó tartalmak

Arany Kotta 2014

Buchmann-Horváth Emese

Arany Kotta Díj 2017 – Nyertesek

Buchmann-Horváth Emese

20 éves A dzsungel könyve – sajtótájékoztató

Czitrovszky Balázs

A nyomorultak sajtótájékoztató Miskolcon

Buchmann-Horváth Emese

Rebecca sajtótájékoztató

admin