Hírek, beszámolók

Kiosztották az Olivier-díjakat Londonban

Ma este tartották az Olivier Awards díjátadó ünnepségét Londonban. A várakozásoknak megfelelően a Matilda diadalát hozta a gála.

A Michael Ball és Imelda Staunton által vezetett műsorban a legjobb új musical, a legjobb musical felújítás és a közönségdíj kategória jelöltjei mellett a tavalyi közönségdíjas We Will Rock You szereplőgárdája, valamint Elaine Paige, Maria Friedman és Ronan Keating is énekelt.

A zenés előadások mezőnyéből – 10 jelölésből 7-et díjra váltva – kiemelkedett a Matilda. Nyerni tudott a címszerepet váltott szereposztásban alakító Eleanor Worthington Cox, Cleo Demetriou, Kerry Ingram és Sophia Kielya; a férfi főszereplők között pedig Bertie Carvel bizonyult a legjobbnak. (A négy kislány ezzel ‘a legfiatalabb Olivier-győztes’ címet átvette a Billy Elliot egykori címszereplőitől.) A kreatív csapatból elismerték Matthew Warchus rendező, Peter Darling koreográfus, Peter McKintosh jelmeztervező, Rob Howel díszlettervező és Simon Baker hangmérnök munkáját. A legjobb új musicalnek járó díjat szintén a Matilda kapta. Utóbbi szobrocskát a két szerző, Dennis Kelly és Tim Minchin vette át, így – bár az Olivier nem díjazza a zeneszerzőt és a szövegírót – ők sem maradtak díj nélkül ma este.

A Matildát mindössze 3 kategóriában sikerült csak “megverni”: a Lord Farquaad bőrébe bújt Nigel Harman (Shrek), Bruno Poet világítás-tervező (Frankenstein) valamint Peter McKintosh jelmeztervező (Crazy For You) tudott a Matilda kategóriáiban díjat nyerni.

A legjobb musicalfelújításnak járó szobrot a Crazy For You, az évek óta játszott musicalek közönségdíját pedig A nyomorultak kapta.

Musicales vonatkozású győzelem született a legjobb prózai mellékszereplő kategóriájában. Sharidan Smith (Flare Path), a Doktor Szöszi eredeti londoni szereposztásának sztárja tavalyi győzelme után másodszor vihette haza a szobrocskát.

A gála végén életműdíjat vehetett át Tim Rice, akit Elton John és Andrew Lloyd Webber videóüzenetben köszöntött, és akinek a tiszteletére elhangzott a Sakk, az Evita és az Oroszlánkirály egy-egy részlete.

A díjazottak teljes névsora a hivatalos oldalon olvasható.

Kapcsolódó tartalmak

Rebecca – Helsinki

Nagy Péter

A kölyök musical Egerben

Sándor Petra

Jubileumi századik József a Madáchban – interjúkkal

admin

La Mancha lovagja a Magyar Színházban – vastaps kétszázadszor is

admin

Előkarácsony kedvenceinkkel

admin