Hírek, beszámolók

Kisoroszlánokat neveztek el a Macskák sztárjai

Szerdán délután különleges esemény keretében kaptak nevet a Fővárosi Állat- és Növénykert kéthónapos oroszlánkölykei. A ritka indiai oroszlánoknak a Macskák című musical egykori és mai szereplői választottak neveket.

A kisoroszlánoknak először a nemét állapították meg: a négy kölyök közül kettő nőstény, kettő pedig hím. A névadásra az Állatkert a „Macskák” című musical egykori és mai szereplői közül négy színművészt, Haumann Pétert, Oroszlán Szonját, Sári Évát és Puskás Pétert kérte fel. A művészek közül Haumann Péter Kossuth- és Jászai-díjas színművész, Érdemes Művész, a Nemzet Színésze korábban is kapcsolatban állt már az intézménnyel, hiszen a „Keménykalap és krumpliorr” című ifjúsági tévéfilmsorozatban az Állatkert igazgatóját alakította. Oroszlán Szonjának pedig már csak a neve alapján is mindenképpen helye volt a kisoroszlánoknak nevet adó művészek között.

Az állatkerti hagyományoknak és névadási szokásoknak megfelelően a nevek mindegyike indiai eredetű lett, hiszen indiai oroszlánokról van szó, és mindegyik név „s” vagy „sz” betűvel kezdődik, utalva az anyaállat, Shirwane nevének kezdőbetűjére. Oroszlán Szonja a Surina (istennő), Sári Éva a Salima (boldog), Haumann Péter a Sinha (hős), míg Puskás Péter a Sachin (a lényeg) nevet adta a kis nagymacskáknak, akik az első Magyarországon született indiai oroszlánkölykök.

Az indiai oroszlánok rendkívül ritkák: a szabad természetben alig 300 példány él belőlük, és nagyjából ugyanennyire tehető az állatkerti állatok száma is. Mivel India több államában is terveznek visszatelepítési programokat, ezeknek az élőhelyeknek a benépesítésében várhatóan nagy szerephez jutnak majd az állatkerti születésű indiai oroszlánok. Így a négy budapesti kölyök világra jövetelének és egészséges fejlődésének természetvédelmi jelentősége is van. A kölyköket és az anyaállatot az India-házban láthatja a nagyközönség.

Forrás: http://www.zoobudapest.com

Kapcsolódó tartalmak

I love musical a Budaörsi Játékszínben

József Kriszti

Tony-díj 2011: tarolt a The Book of Mormon

Volf Anna

Összeállt a Szegény gazdagok végleges szereposztása

admin

Váratlan vendég – RaM

Czitrovszky Balázs

13. a Mamma Mia!

admin