Kitekintő

Klotild néni – Családi bohózat az igazság elképesztően relatív és hajlítható minőségéről

Hogyan segít egy kedves, idős hölgy házassági konfliktusok elkerülésében? Miért fontos, hogy az ember meg tudjon jegyezni egyszavas üzeneteket? Meddig terjed a barátság és hogy lehet valaki Szfinx, miközben hűtlen?

Oly sok más, lombhullató bohózattal ellentétben Vaszary műve az emberi jellemvonások beható ismerete, karikírozási képessége és a mindig aktuális szituációk alkalmazása miatt bármely korban, bármely közhangulatban ideális választás a szórakozásra vágyó közönségnek. Nem beszélve a témáról: a kikapós feleség archetípusa egyidős a civilizált (?) társadalommal; a vélt vagy valós románcok leleplezésének szövevényében bolyongó férjek kifogyhatatlan forrásai a mókás jeleneteknek.

Ezen a területen is igaz, hogy masszív alapra könnyű építkezni. Már csak néhány jól kiválasztott szereplő kell, és gördülhet fel a függöny. A Karinthy Színház a korrekt színpadra állításon túl egy-két helyen nagyon ötletes megvilágítást is alkalmaz, és sok egyéb módon is jelzi a nézőnek: pajkos játék forog fenn, semmi sem komoly, semmi sem véres.

Miller Zoltánt jobbára a zenés színpadról ismeri a közönség, és ugyan a Klotild néni sincs teljesen híján a daloknak, a hangsúly távolról sem a zeneiségen van. Érdemes szkeptikusan hozzáállni a férfi főszereplő alakításához, mert – mint köztudott – bohózatot százszor nehezebb jól játszani, mint tragédiát. Vígjátéknál ugyanis nagyon vékony a jég, könnyű túlzásokba csúszni. Ami a színpadról még viccesnek tűnik, az a nézőtérről sok esetben már ripacskodás. És ha szkepticizmusból indítunk, sokkal kellemesebb lesz a meglepetésünk, amikor látjuk, hogy a „Férj” mennyire a helyén van, milyen tökéletesen időzíti mondatait, arcait, milyen ritka ösztönösséggel rezonál a közönség hangulataira.

Természetesen nem hiányozhat az állóvíz felkavarásában lelkesen segédkező cseléd sem, aki Egri Kati megformálásában valami egészen új kontextusba helyezi a háztartási alkalmazottakról dédelgetett sztereotípiákat. Aztán ott van még a férfibarátság kérdése, a kétely, a tekintélyes halomnyi félreértés, a véletlenek, no és Klotild néni, aki poros. Kiderül, hogyan segíti elő az angol nyelv ismeretének hiánya a féltékenység ébredését, hogy a nővel mindig baj van, és hogy mi köze a Szfinxnek a nyuszikához.

Persze mindig van, aki a szokványosnál jobban átéli a cselekményt. Nekik üzenjük: igen, tényleg minden asszonynak van nagynénje. És igen: manapság is sok a téves hívás.

Burger Anikó

Kapcsolódó tartalmak

Sokszínűnek ígérkezik a szolnoki Szigligeti Színház következő évadjának műsora

Bárány Anna

A város az új fenntartója a veszprémi Petőfi Színháznak

Volf Anna

Rockmusical a Zrínyi-emlékév programjában

Volf Anna

Magyarországon a világ első számú party musicalje!

Sándor Petra

Megvannak a Színikritikusok Díjának jelöltjei

Volf Anna