Hírek, beszámolók

Koppány, a lázadó: Stohl András

Koppány alakja vitathatatlanul a legnépszerűbb figura az István, a királyban. Sokan érezhetjük úgy, hogy a szívünk Koppányért dobog, mégha elménkkel tudjuk is, István győzelme az ország fennmaradása szempontjából sorsdöntő volt. 

Első ránézésre karaktere nem annyira árnyalt, mint Istváné. Az ősbemutató lázadója az erő szimbóluma. Vikidál Gyula minden mozdulatával, egész megjelenésével, azóta is etalonnak számító hangjával ezt az őserőt közvetítette felénk. Azonban pont emiatt tűnt színészileg túl egysíkúnak az ő játéka, ezért is lett az ősbemutató Koppánya nagyon is statikus szereplő. Vikidál Gyula volt az ősgárda egyetlen tagja, aki a kőszínházi premieren is lehetőséget kapott, miután Kerényi Imre őt kérte fel a somogyi vezér megformálására 1985-ben. Vikidál Gyula színházi pályája is ezzel kezdődött, s később már számtalan musicalben láthatta őt a nagyérdemű közönség, gondoljunk A nyomorultakra, a Légy jó mindhalálig, vagy a Mária evangéliuma című musicalekre. A Nemzeti Színház öt évig tartó szériájában Földes Tamás váltotta őt Koppány szerepében, akit itt ismerhetett meg a zenekedvelő közönség. Földes akkor még a Nemzeti stúdiósa volt, s nagy megtiszteltetés lehetett neki ez a szerep ilyen fiatalon. Sasvári Sándor sem maradhatott ki a sorból. 1992-ben Sevilla-ban ő játszotta Koppányt, s olyannyira népszerű lett, hogy a szövegből semmit sem értő spanyolok a darab végén csak azt kiabálták: Viva Muerto! (Éljen a halott!)

A Nemzeti Színház (ma: Pesti Magyar Színház) színpadára 2000-ben, új rendezésben visszakerült előadáson Gazdag Tibor kapta meg a lehetőséget, hogy Koppány bőrébe bújjon. Iglódi István rendező teljesen mást várt el tőle, mint amit előtte láthattunk a Koppány-megformálóktól. Bár Gazdag korábban is játszott zenés darabban, elsősorban prózai színésznek tartotta magát, s emiatt váratlanul is érte a szerzők felkérése. Bár, épp egy évvel előtte játszotta Atilla legidősebb fiát az Atilla, Isten kardjában, amely előadáson így együtt játszhatott a nagy előddel, Vikidál Gyulával, s ugyanabban az évben augusztusban pedig az új Szörényi-Bródy mű, a Veled, Uram! egyik főszerepét, Vászoly karakterét egyenesen ráírták a szerzők. Talán Gazdag nem azt a vad, pogány őserőt mutatta meg, mint Vikidál Gyula, rendkívül kifinomult színészi játékával azonban sokkal jobban engedett a karakter mögé látni. Láthattuk, Koppány is egy keményen őrlődő, viaskodó ember, aki nehezen tud megbírkózni a háború és béke egymásnak feszülő kényszerével. Gazdag tíz év után adta át a stafétát a színházban Gémes Antosnak, aki visszatérvén az eredeti Koppány-alakhoz, egy Vikidál Gyulához hasonló, őserő figurát keltett életre. Gémes Antos és színészzenekara, a Harmadik figyelmeztetés ma is szívesen játsza koncertjein a Szállj fel szabad madár! című dalt.

2008-ban A Társulat című nyilvános castingon Vadkerti Imre nyerte el Koppány szerepét, noha ő a táltost célozta meg először. Szikora János rendező azonban meglátta benne azt a lehetőséget, amivel egy teljesen más Koppányt lehet megmutatni a nézőknek. Énekhangja teljesen más volt, mint a megszokott. Hiányzott belőle az a karc, ami jellegzetessé tette a lázadó karakterét. Tiszta, sugárzó tekintetével, operettes hangjával azonban képes volt a nézők kedvencévé válni ő is. 

A harmincéves jubileum beharangozása szintén nagy meglepetést tartogatott a nézőknek. Mindenki izgatottan várta, kiket láthat majd a közönség a különböző szerepekben. Alföldi Róbert – ahogy korábban Kerényi  és Iglódi  – szintén prózai színészeket kért fel a legfontosabb szerepekre. Stohl András nevének beharangozása azonban a vártnál is nagyobb meglepetésként érhette a közönséget. Stohl, aki a Kőműves Kelemen címszerepét is megkapta a szintén Alföldi rendezte előadásban, évek óta népszerű vendég a szegedi szabadtéri színpadán. Játszott a Csárdáskirálynőben, s tavaly a Mágnás Miskában is. Szintén nem a szokványos karcos, rockos hangon szólal meg, de elementáris drámai erő van a játékában. Ha valaki jó Koppány lesz, akkor az a színpadon is megsemmisülni képes Stohl András.

Rechtenwald Kristóf

A kép az István, a király (I.K.3.0.) produkció hivatalos plakátja. A fotó Nánási Pál művész munkája

Kapcsolódó tartalmak

Villáminterjú Mahó Andreával

Vincze Dániel

Hét bemutatót tartanak a Vígszínházban a 2013/14-es évadban

Volf Anna

Nagy öröm a József fotós próbáján!

admin

Én, József Attila – interjú Nagy Sándorral

Kiss Brigitta

Jadviga párnája – Zenés színházi előadás készül a regényből

Volf Anna