Hírek, beszámolók

Közszolgáltatási szerződést köt a Budapesti Operettszínház

 A Budapesti Operettszínház közszolgáltatási szerződést köt a Nemzetierőforrás-minisztériummal, hogy az előadó-művészeti törvény módosítása alapján felálló új finanszírozási rendszerben „nemzeti” minősítést kaphasson. A törvénymódosítás által jövőre életbe lépő új finanszírozási rendszerben a kiemelt és nemzeti minősítéssel rendelkező előadó-művészeti szervezetek lesznek csak jogosultak központi költségvetési támogatásra, a többiek pályázat útján igényelhetnek állami támogatást.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán fogadta el Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a  fenti szerződés megkötéséről szóló határozati javaslatát 30 igen szavazattal és 3 tartózkodással. A Fővárosi Önkormányzat a fenntartásában lévő előadó-művészeti szervezetek közül a Budapesti Operettszínház esetében kérelmezett „nemzeti” minősítést. Ennek előfeltétele az állammal kötött közszolgáltatási szerződés, amely nem jelenti a fenntartói státusz változását. Az állammal kötött megállapodás az Operettszínház művészeti tevékenységének, a magyar nemzeti kulturális identitás és a hagyományok őrzésében játszott szerepének elismerése. A több évre vállalt állami finanszírozási kötelezettség pedig kiemelt és kiegyensúlyozott működést garantál a jövőben a színháznak.

A közszolgáltatási szerződésben az Operettszínház vállalja többek között a klasszikus operettjátszás hagyományainak ápolását, magyar szerzők műveinek játszását, ezen belül a kortárs művek bemutatását, valamint hogy kiemelt figyelmet fordít a gyermek- és ifjúsági produkciók bemutatására, illetve a független és határon túli magyar társulatok vendégjátékaira. Emellett az Operettszínháznak évadonként legalább 450 előadást kell tartania, és legalább 300 ezer fős fizető nézőszámot kell elérnie. A teátrum vállalja, hogy előadásainak 40 százalékában – a gyermek- és ifjúsági előadásokat leszámítva – klasszikus operetteket, 70 százalékában magyar szerzők műveit játssza. Évadonként legalább négy klasszikus magyar operettet folyamatosan műsoron tart, legalább egy új, magyar zenés művet bemutat, és legalább két, különböző korosztálynak szóló gyermek- és ifjúsági produkciót kínál a közönségnek, valamint legalább egy saját vagy koprodukcióban készülő operabemutatót tart. Az Operettszínház a fentieken túl vállalja, hogy évadonként legalább egy sajátos karakterű országos vagy nemzetközi jelentőségű előadó-művészeti fesztivált szervez vagy bonyolít le, legalább 5 tájelőadást tart és részt vesz legalább egy hazai előadó-művészeti fesztiválon.

A minisztérium ennek fejében az Operettszínháznak művészeti és működési támogatást nyújt, amely a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot illeti meg. A tárca által nyújtható támogatás mértékét, ütemezését a mindenkori költségvetési törvény határozza meg.

A szerződés határozott időre, az Operettszínház 2013-ra vonatkozóan nemzeti előadó-művészeti szervezetté történő minősítését követően 2015. december 31-ig szól.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Édeskettes hármasban – újabb musical Miskolcon

halasi.vivien

Megtalálták a kanadai Csapat főszereplőit

admin

Anna Karenina Székesfehérváron

Stern Ágnes

Szentivánéji álom jövőre is a szabadtérin!

admin

Ördögölő Józsiás – Bemutató a Budapesti Operettszínházban

jambor.dorottya