Hírek, beszámolók

Különleges sajtótájékoztatón mutatták be a készülő Miss Saigont

A városligeti Robinson Étteremben került sor a Budapesti Operettszínház sajtótájékoztatójára tegnap délután három órakor. A készülő Miss Saigon gigaprodukció szereposztását illetve látványterveit ismertette a színház direktora, Kerényi Miklós Gábor és csapata. Mielőtt még megérkeztek volna a produkció főszereplői, a direktor örömét fejezte ki, hiszen 1994-ben a Miss Saigon hazai bemutatóját ő rendezhette Szegeden, s ezek után a musical hazánkban is legendává vált. Szerinte a Miss Saigon az egyik legdrámaibb musical, s a kommunizmuson át az amerikai álom őrületéig, minden megtalálható benne. Úgy véli, ez a darab “most talán még aktuálisabb, mint akkor volt”. Jelen volt még Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. nyugat-dunántúli marketing igazgatója, aki elmondta, céljuk, hogy a Sopron környéki városokból, így Hévízről vagy Sárvárról is sikerüljön átcsábítani nézőket a soproni gigaprodukcióhoz. Török Zoltán, az MKB Musical Aréna vezetője arra számít, hogy a környező országokból, főleg Szlovákiából és Ausztirából is érkeznek majd vendégek. Kerényi Miklós Gábor kiemelte még, hogy számítanak az égiek segítségére is, hiszen augusztus 19-20-21-én lesznek a premierek a szabad ég alatt. A soproni szabadtéri színpadra esténként majd 6000 embert várnak, akik “mellett, között, fölött” fog játszódni az előadás helikopterek és katonai dzsipek segítségével.

A látványt mintegy érzékeltetve a szereplők egy része katonai terepjáról érkezett: a Professzort játsszó Szabó P. Szilveszter és Mészáros Árpád Zsolt, a Kimet alakító Vágó Zsuzsi, Ellen, az amerikai feleség szerepét megformáló Bordás Barbara és Vágó Bernadett, Thuy azaz Kerényi Miklós Máté és a Gigi-t játsszó Csengeri Ottília. Érdekesség, hogy Csengeri Ottília művésznő már a 94-es bemutatón is ezt a szerepet alakította. A direktor úr elmondta, hogy rengetegen jelentkeztek a színház nyílt meghallgatására, így hármas szereopsztárban láthatja majd a közönség a Miss Saigont, de azt nem árulta el, kik alkotják a többi szereposztást. Míg a két főszereplőre, Dolhai Attilára és Feke Pálra vártunk, megérkezett Erkel László “Kentaur” is, aki szintén részt vett már a 94-es bemutató munkálataiban is, valamint a 2011-es Miss Saigon díszleteit is ő tervezi. Megnézhettünk még egy kisfilmet is, melyben a musical alkotói, Claude-Michel Schönberg és Alain Boublil mesélnek arról a magyarországi premier után, hogy mit gondolnak a magyarországi előadásról. Boublil kifejezte abbéli örömét, hogy a világ sok pontján láthatta a musicalt, de a szegedi bemutató a legjobb Miss Saigon, amit valaha látott.

Majd lassan megérkezett a helikopter is, mialatt a főszereplők az étterem felett köröztek, Ferenczi Orsolya, az Operettszínház sajtófőnöke, az esemény moderátora elárulta, hogy Dolhai Attila fél a repüléstől, 30 éves koráig nem is ült repülőn, így nagyon izgult a felszállás előtt, s Feke Pállal viccesen megegyeztek, hogy utóbbi szorítja majd a kezét az út alatt. A helikopter végül nagy szélt kavarva leszállt, ezalatt a direktor úr elmesélte, hogy Schönberg 60 mp zenét írt a darabba a helikopter felszállásához, s ezt le is tesztelték, valóban ennyi ideig tart felszállnia egy helikopternek. Az előadásban egyébként ugyanaz a helikopter lesz látható, mely a sajtótájékoztatón hozta a művészeket. A Chris-t alakító Dolhai Attila és barátját, John-t játsszó Feke Pál kissé imbolyogva, de nagy mosollyal érkezett meg. Mint kiderült, mindkettejüknek ez volt az első helikopteres utazása. A tájékoztatón zenés ízelítőt is kaphattunk a darabból, a két Ellen illetve a két Professzor is énekelt együtt, Thuy és Kim drámai dalát is hallhattuk, melyben Kim a gyermekét védelmezi Thuy elől, s az esemény végén elhangzott a darab egyik legismertebb duettje is a Szóló szaxofon Dolhai Attila és Vágó Zsuzsi előadásában.

A soproni bemutató egy ilyen felvezetés után valljuk be, felcsigázta az érdeklődésünket, így kíváncsian várjuk, hogyan fognak mutatni Kentaur díszletei valamint a katonai hangulatot idéző helikopter és terepjárók 2011 nyarán Sopronban, az új musical fellegvárban.

 

Kapcsolódó tartalmak

Megyei Príma-díj jelölést kapott Mészáros Árpád Zsolt

Sándor Petra

Jekyll & Hyde kulisszatitkok

Stern Ágnes

Mary Poppins a Madách Színházban

admin

Tánccipőt húznak a Musical Sztárok!

admin

Peller Károly lemezbemutató sajtótájékoztató

Nagy Péter