Hírek, beszámolók Rendezvények

KulTúra 10. – Zenés beszélgetés Pásztor Ádámmal

A KulTúra rendezvénysorozat 10. alkalommal került megrendezésre október 21-én a Benczúr ház patináns termében. A meghívott vendégek Pásztor Ádám – akit zsenge kora ellenére a zenés színházat kedvelő közönség jól ismerhet már – és Tótka Sándor – akit a délután szervezője, Knapné Hanyecz Tünde Gyomaendrőd legkiválóbb sportolójaként mutatott be a közönségnek – olimpiai 4. helyet elért kajakozó voltak.

Elsőre kicsit furcsának tűnhet a párosítás, hiszen az ember nem is gondolná, hogy mennyi közös pont van egy élsportoló és egy színész életében. Amit a délután elején egy sportoló és egy művész véletlenül összesorsolt találkozásának tűnhetett, az a házigazda által kiválóan levezetett műsort követően már két fiatalember barátságos beszélgetésévé nőtte ki magát, akikben egy hatalmas közös keresztmetszet van: a hihetetlen szenvedély és alázat, amivel az álmaikat és a céljaikat űzik.

A hangulatos beszélgetést – ami tökéletes összhangban egyensúlyozott a két meghívott vendég között, Sándor olimpiai szerepléséről bevágott videorészletek, és Ádám hozott dalai tették színesebbé. Dalbetétek csendültek föl a Vörös Rébékből, a Vámpírok báljából, a Csoportterápiából, illetve a fiatal művész egy népszerű operettslágerrel is meglepte a közönséget.

Pásztor Ádámot a Vámpírok bálja c. musicalből ismerheti leginkább a nagyközönség, ott szerzett országos elismerést magának 2009-es beállását követően, ahol Alfréd karakterét öltötte magára, és játssza a mai napig zajos sikerrel. Elmondta, hogy szerinte milyen szerencsés az ma Magyarországon, aki egy külföldi csapattal kezdheti el a pályáját, valamint azt az álláspontját is megosztotta, hogy a hosszú szerepvivésbe nem kényelmesedhet bele egy színész sem, pontosan ez az, ami hatalmas felelősséget ad, hiszen folyton treníroznia kell magát, hogy együtt fejlődhessen karakterével. A felkészülés mindig komoly fizikai és szellemi próbafolyamatot igényel, főleg így, hogy félévente veszik elő a darabot. 

Nem csak ebben vallja szerencsésnek magát, hiszen vallott a szülői háttérről is, hogy a szülők soha semmire nem kényszerítették, nem erőltették, ebben érzi a sikert, hogy mindent saját akaratából vihetett végbe. Ebben egyetértettek Tótka Sándorral, aki szintén ezt emelte ki a szüleiben. Sok szülő a gyermekén akarja kiélni elvesztegetett fiatalságát, és ez nagyon mérgező lehet a gyerek számára, nem számít, hogy sportban, vagy művészi pályán indul el a későbbiekben. És hogy mi a recept a sikerhez? A két meghívott egyöntetűen nevezte meg a támogató családi hátteret, és a kitartó szorgalmat.

Ádámmal szinte minden műfajban találkozhatunk, hiszen zenés darabokban épp úgy fellelhető  – musicalben és operettben egyaránt – mint prózában, illetve TV sorozatban is láthatjuk. Saját bevallása szerint prózai színész szeretett volna lenni gyerekkorától kezdve, azonban nem más darab terelte a zenés műfaj felé, mint Az Operaház Fantomja a Madách Színházban, ahol Raoul gróf szerepe igazán inspirálóan hatott rá.
 
Nekünk nem is marad más hátra, mint, hogy sok sikert kívánjunk a továbbiakban mindkét fiatalembernek, és kifejezzük abbéli reményünket, hogy fentebb említett Raoul szerep még Ádám előtt áll további karrierjében, Sándor pedig még sok szép eredményt ér el sportágában. 

A közönség soraiból pedig köszönjük a szervezőnek a remek hangulatú, igazán értékes gondolatokat felsorakoztató beszélgetést, és szívből ajánljuk a következő alkalmat, amire december 8-án a Benczúr házban kerül sor, a meghívott vendégek pedig a sokoldalú Balázs Andrea, és rendezője, Karinthy Márton lesznek. November 14-én pedig szintén ugyanott Váradi László Junior Prima díjas zongoraművész Liszt koncertjére érdemes jegyet váltani. 

Molnár Rebeka

Kapcsolódó tartalmak

Ghost

Stern Ágnes

Musicalfilmet rendezett Clint Eastwood

Volf Anna

Felkerült a Sakk áprilisi előadásainak szereposztása

Kiss Brigitta

Isten pénze – Interjú Szabó P. Szilveszterrel

Sándor Petra

Szeptember 10-én ismét VígNap!

Buchmann-Horváth Emese