Hírek, beszámolók

Leállították a Jézus Krisztus Szupersztárt Oroszországban

Egy dél-oroszországi színház leállította a jegyárusítást a Jézus Krisztus Szupersztár című musicaljére, miután az ügyész vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a darab a hívő keresztények elleni támadásnak tekinthető-e.

A Szentpétervári Rock Opera társulata október 18-án, a dél-oroszországi Rosztov Philharmonica színházában lépett volna fel Andrew Lloyd Webber klasszikus musicaljével, a Jézus Krisztus Szupersztárral, amit egyébként Oroszország különböző színházaiban rendszeresen játszanak. Az ügyészség azonban vizsgálatot indított a darab és az alkotók ellen, miután helyi lakosok egy csoportja panaszt tett arra, hogy a musical torz, hamis képet fest Jézusról. „A vizsgálat folyamatban van, azt követően pedig meghozzuk a megfelelő döntést” – fogalmazott a rostovi ügyészség szóvivője.
„Megdöbbentünk, hogy valaki azt követeli, állítsák le az előadást” – mondta a Philharmonic egyik dolgozója. „Hétfőn értesítettek bennünket, hogy már folyik a vizsgálat” A színház munkatársa arról számolt be, hogy a musicalt már öt alkalommal játszották Rosztovban, és az összes előadásra elkelt minden jegy. „20 éve játsszuk a darabot, több generáció jött el a színházba, hogy megismerhesse ezt a történetet. Semmi bántó nincsen ebben a műben, ez csak a történet Andrew Llloyd Webber-féle változata. Mindez csupán valami félreértés!” – nyilatkozta Mira Klimova a szentpétervári Rock Opera színésznője.
A 18 helyi lakos által, az ügyészséghez és a színházhoz benyújtott panasz szerint „a kép, amit a rockopera fest Krisztusról, a kereszténység nézetei szerint hamis” – írja egy helyi lap. „Ennek fényében ez a mű szentségtörésnek számít” – teszik hozzá. „Az úgynevezett ortodox aktivisták csupán saját véleményüknek adnak hangot, amelyet az Orosz Ortodox Egyház nem oszt” – nyilatkozta a rosztovi egyház szóvivője. Sok pap és hívő is hálás volt, amikor a 80-as években először hallhatta a musicalt az ateista Szovjetunióban, „valami jót és szépet Krisztusról” – mondta a pópa.

 

Forrás: színház.hu

 

Kapcsolódó tartalmak

Elfújta a szél a Szegedi Szabadtéri Játékokon, 2014.

Sándor Petra

Rebecca – A Manderley-ház asszonya (könyvajánló)

Vincze Dániel

Cigányszerelem sajtótájékoztató

Schmidt Barbara

Jön a Doctor Herz musical

József Kriszti

Halasi Imre rendezi A muzsika hangját Egerben

Sándor Petra