Hírek, beszámolók

Légy jó mindhalálig a Szolnoki Szigligeti Színházban

November 18-án mutatták be a Szolnoki Szigligeti Színházban Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének musical változatát. A darabot Kocsák Tibor zeneszerző és Miklós Tibor szövegíró készítette el 1991-ben.

A jól ismert történet a debreceni kollégiumban játszódik, ahol az általános hierarchia uralkodik: a jó tanuló diákokat elnyomják, kihasználják csibész társaik. A főszereplő, Nyilas Misi az előbbi, igen szűk társasághoz tartozik. Mivel okos és szorgalmas diák, két munkát is vállal: délutánonként felolvas a vak Pósalaky úrnak, valamint tanítja egyik diáktársát, Doroghy Sanyikát. A bonyodalom ebből a helyzetből adódik: Pósalaky úr nyertes reskontóját ellopja Misitől Sanyika testvérének udvarlója, Török János.

A mű mondanivalója talán a fiatalabb korosztálynak nem teljesen érthető: légy jó mindhalálig, azaz törekedjünk az olyan emberi értékek elsajátítására, mint a becsületesség, az igazmondás, embertársaink tisztelete és segítése. Valkay tanár úr dalában is elhangzik egy fontos gondolat: “Az élet szép, az élet minden, / Mondhatják, hogy semmid nincsen, / a legnagyobb kincs örökké tiéd!”.

A rendező, Radó Denise több zenés darabot (Apácák, Jézus Krisztus Szupersztár, La Mancha lovagja) rendezett már a Szigligeti Színházban. Érdekesség, hogy élete első színpadi rendezése 2000-ben szintén a Légy jó mindhalálig volt a József Attila Színházban.
A díszlettel korhű környezetet hozott létre, melyet a színpadrendezés alatti vetítések tökéletesen kiegészítenek. A vetítéses technikát a jelenetek közben is kihasználja, melytől hangulatosabbá és látványosabbá válik az előadás. A rendező által kiemelt motívum az óra, mely különböző formában, de mindig jelen van a színpadon. Ennek üzenete, hogy éljünk a jelenben; ne a múlton rágódjunk (mint Doroghyék), és ne akarjuk siettetni az idő múlását (ahogy Misi).

Az előadás fontos szereplői a gyerekek. Fiatal korukból adódóan számukra a darab inkább játék, mint munka, de ezáltal válik hitelessé a történet. A mű elején felcsendülő daluk, A tízperc hatására pillanatok alatt a darab hangulatvilágába csöppenünk könnyed, fiatalos stílusa miatt.

A főszerepet alakító Szekeres Ferenc Gergő az eddigiektől eltérően nem egy szerény, visszahúzódó, hanem egy határozott, céltudatos Nyilas Misit formál meg.

Dósa Mátyás Nyilas Misiként szerepelt 2000-ben a József Attila Színházban, most pedig Török János szerepét kapta meg. A fiatal szerelmes férfi karakterét tökéletesen alakítja: eleinte negatív figura életmódja és a szelvény eltulajdonítása miatt, de a mű végén megváltozik, bevallja bűnét, így méltóvá válik Bella (Molnár Nikolett) szerelmére.

A Szigligeti Színházban ez idáig nem szerepelt musicalben Kautzky Armand. Valkay tanár úr személyiségét érzékletesen tárja elénk, egyedi orgánumával különleges színfoltja az előadásnak.

Kiemelkedő alakítást nyújt még Kertész Marcella, Lugosi Claudia és Molnár Nikolett a Ha majd a Sanyika című dalban, valamint a Pósalakyt játszó ifj. Jászai László kifejezően, nagy erőteljességgel adja elő A bűnös című dalt.

A darab sikerének kulcsa, hogy egyszerre szórakoztató és elgondolkodtató. Kocsák Tibor zenéjének fülbemászó dallamai a Miklós Tibor által írt könnyen érthető, mégis tartalmas és frappáns dalszövegekkel garantálják a kikapcsolódást. A mű elsősorban a korabeli társadalmi helyzetet festi le, de a tanulsága, az emberi értékek és az élet fontossága sosem veszti el aktualitását.

Bárány Anna

Kapcsolódó tartalmak

Shakespeare: Hamlet – Pinceszínház

Czitrovszky Balázs

Jirí Menzel érdeklődik a Sose halunk meg című musical iránt

admin

Ismét musical sztárok a POSZT-on

admin

Utcabállal ünnepli 60. születésnapját a József Attila Színház

Volf Anna

Marie Antoinette tapsrend és premier party

Buchmann-Horváth Emese