Hírek, beszámolók

Luxemburg grófja premier Kaposváron

A kaposvári Csiky Gergely Színház és a fővárosi Operettszínház közös produkcióra készül, 2016. január 15-én mutatják be Lehár Ferenc Luxemburg grófja című nagyoperettjét Kaposváron.

Rátóti Zoltán, a kaposvári színház igazgatója a bemutató kapcsán elmondta, hogy évek óta keresnek partnereket különböző előadásaikhoz. Dolgoztak már együtt a Thália Színházzal, a Pécsi Nemzeti Színházzal és a fővárosi Nemzeti Színházzal is. De míg ezek stúdióelőadások voltak, a mostani lesz az első nagyszínpadi közös bemutató.  A direktor rámutatott, hogy ez az együttműködés mindkét fél számára előnyös szakmailag és gazdaságilag egyaránt. A kaposvári közönség régóta várta már, hogy egy nagyoperettet műsorra tűzzenek. Terveik szerint a későbbiekben a Csíki Gergely Színház művészei fognak az Operettszínházban vendégeskedni, valamint a Luxemburg grófjával idén nyáron a Fertőrákosi Barlangszínházban is fellépnek.

Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója kifejtette, hogy ők mindig is hittek a koprodukciókban. Nemzetközi szinten már számos ilyen előadásuk volt, többek között Szentpéterváron, Prágában, Bukarestben, Salzburgban. Amióta azonban színházuk nemzeti intézmény lett, az operett műfaj pedig hungarikum, ezt a kiemelt figyelmet és támogatást arra kívánják fordítani, hogy az operett játszást és annak színvonalát az egész országban segítsék. Volt közös előadásuk tavaly a debreceni Csokonai Nemzeti Színházzal, idén és a jövő évadban pedig Székesfehérvárra, Miskolcra és Debrecenbe is készülnek, valamint a Kolozsvári Magyar Operával működnek együtt. Lőrinczy úgy látja, hogy a közös munka során mindkét teátrum művészei új impulzusokat, új energiákat, erőt kaphatnak a másik társulat tagjaitól.

Az előadás külön érdekessége, hogy a premiert Kecskeméten tartják, a produkciót az Operettszínház majd csak később fogja műsorra tűzni. A díszlet az Operettszínházé, és tőlük érkezik a rendező, Somogyi Szilárd, a koreográfus, Balogh-Barta Viktória, Lőrinczy Attila dramaturg és Turi Erzsébet díszlettervező, valamint Kállay Bori művésznő, „az operett egyik nagyasszonya” és Laki Péter, a színház ifjú tehetsége is. A jelmeztervező, Cselényi Nóra, a zenei vezető, Faragó Béla, továbbá Varga Zsuzsa, Fándly Csaba, Nyári Oszkár és Nyári Szilvia színművészek pedig a kaposvári társulat munkatársai.

Somogyi Szilárd, a darab rendezője kiemelte, hogy mivel a Csiki Gergely színháznak nincs saját kórusa és tánckara, az előadásban a Vikár Béla Vegyeskar kórusa énekel és a Somogy Táncegyüttes tagjai táncolnak. A rendező megtiszteltetésnek tartja, hogy húsz évvel Ascher Tamás emlékezetes Luxemburg grófja rendezése után ő állíthatta most színpadra a művet. Elmondta, hogy nagy élmény volt a kaposvári színészekkel együtt dolgozni és igen jó hangulatú próbaidőszakon vannak túl.

Lehár Ferenc nagyoperettje január 15-étől látható a Kaposvári Csiki Gergely Színház színpadán.

forrás: operett.hu

Kapcsolódó tartalmak

Alice Csodaországban: készül a musicalváltozat

Nagy Péter

Elhunyt Várady Viktória színművész

Sándor Petra

Toldi, premier előtt – interjú Andrádi Zsanettel és Csengeri Attilával

József Kriszti

Évadnyitás Kecskeméten

Volf Anna

Így lett világsiker A nyomorultak – 4. rész

Buchmann-Horváth Emese