Belföld Hírek, beszámolók

Ma 10 éves a Viva la Musical!

Pontosan 10 évvel ezelőtt, a színházi világnapon indult a www.vivalamusical.hu, és a jeles nap alkalmából csapatunk alapító tagjai nosztalgiáztak egy kicsit az eddig megtett utunk kapcsán. Köszönjük Olvasóink töretlen hűségét és lelkesedését – ünnepeljünk együtt!

Az elmúlt 10 évben sokat dolgoztunk azon, hogy az olvasókat tájékoztassuk a magyar és külföldi musicalélet legfontosabb eseményeiről. Híreket írtunk és fordítottunk, kritikákat és elemzéseket írtunk, fotóztunk és videóztunk, színházi sajtósokkal egyeztettünk, interjúkat készítettünk, nyereményjátékokat indítottunk. Igyekeztünk a sokatok által kedvelt előadásokról beszámolni, ugyanakkor időnként a kevésbé ismert musicaleket és művészeket is reflektorfénybe állítottuk.

A “kötelező” feladatokon túl mindig igyekeztünk új ötletekkel előrukkolni,melyek közül sokat sikerült megvalósítani, de jónéhány maradt a tarsolyunkban az elkövetkező évekre is.

Egyik legkiemelkedőbb eredményünk Arany Kotta Díj létrehozása. A díjat 2012 óta minden évben háromtagú szakmai zsűri és a közönség közös döntése alapján ítéljük oda a legjobb musicalprodukciónak, a legjobb musicalszínésznőnek és -színésznek, valamint a legjobb vidéki musical-előadásnak.

Büszkék vagyunk a VLM Live eseménysorozatra is, melynek keretében megszerveztük Az operaház fantomja 25. évfordulós dvd-jének díszbemutatóját, majd később a Love Never Dies filmváltozatát is elhoztuk a magyar musicalrajongó közönségnek.

Szintén a VLM Live sorozat része volt a Krassy Renáta és Egyházi Géza közreműködésével megtartott Viva Webber! koncert az Orfeumban, melynek több részlete megtekinthető a videó archívumban.

A Viva la Musical! indulásának 5. évfordulója alkalmából kiadtuk az addigi munkánk keresztmetszetét bemutató Az első 5 év című könyvet, melyet reményeink szerint a rajongók is nagy örömmel forgattak.

A szerkesztőség fontosnak tartja, hogy a magyar közönség is megismerje Stephen Sondheim munkásságát, így a VLM Könyvek sorozat részeként jelent meg Szilágyi Gábor tollából a Stephen Sondheim színháza című könyv, mely az első magyar nyelvű kiadvány az élő legendáról.

Különleges kezdeményezés volt a 2012-ben kiírt fordítóverseny, melynek keretében a pályázók az Elisabeth című musical új dalának (Zwischen Traum und Wirklichkeit) magyar műfordítását készítették el. A győztes szöveget (Eltévedt sirály) Koós Réka előadásában stúdiófelvételen is rögzítettük.

A musicalrajongók számára reményeink szerint kimeríthetetlen kincsestárat jelentenek videóösszeállításaink. Stábunk nem csak a budapesti próbákra és premierekre jutott el, de sok vidéki városból – többek között a Szegedi Szabadtéri Játékokról – is jelentkezünk interjúkkal, képes beszámolókkal.

Hasonlóan sok munkát és energiát fektettünk az extra anyagok összeállításába. Extrával jelentkeztünk premierek alkalmával (A nyomorultak, Sakk, Abigél, Mamma Mia!, Avenue Q, Tavaszébredés, Rebecca…), jelesebb évfordulókon (Jézus Krisztus Szupersztár, Az operaház fantomja), vagy épp a különböző, zenéhez vagy színházhoz kapcsolódó világnapok alkalmával.

És ez még csak a kezdet! Számos izgalmas tervvel készülünk a következő 10 évre is, így érdemes lesz velünk tartani!

A teljes VLM csapat nevében szeretnénk ezúton is megköszönni minden kedves barátnak, ismerősnek, támogatónak, volt és jelenlegi munkatársnak és természetesen kedves Olvasóinknak az elmúlt 10 évet! Viva la Musical!

Kapcsolódó tartalmak

Sybill – sajtótájékoztató

Czitrovszky Balázs

Zenés péntek Serbán Attilával az Aréna plázában

Volf Anna

Rebecca sajtópremier

Nagy Péter

Indul a varázs! – Musicalmesék bemutató az Operettszínházban

Utasi Nikolett

Így született a Vadregény – Into the Woods

Vincze Dániel