Hírek, beszámolók

Ma 70 éves Claude-Michel Schönberg

Ma ünnepli 70. születésnapját Claude-Michel Schönberg. A francia zeneszerzőnek olyan musicaleket köszönhetünk, mint a Nyomorultak, vagy a Miss Saigon, amelyeket világszerte 40 millióan láttak. Ismerjük meg őt jobban ezen a két musicalen keresztül.

Claude-Michel Schönberg 1944. július 06-án született a franciaországi Vannes-ban. Szülei magyar zsidók voltak, akik menekülni kényszerültek az országból, és Franciaországban telepedtek le. Gyermekkora óta vonzotta az opera. 6-7 éves korában több darab volt, amit kívülről tudott, köztük a Pillangókisasszonyt is, amely később a Miss Saigon megírására ihlette. Egy lemezcégnél kezdett dolgozni, mint művészeti vezető, ahol dalokat írt. Saját elmondása szerint mindig zavarta, hogy rövidek a dalok, nincs idő elmondani velük egy sorsot, történetet. 1972-ben találkozott Alain Boublil szövegíróval, aki egy rádiónál dolgozott, és egy Schönberg által írt dal jogát kívánta megvásárolni. Hamar rájöttek, hogy hasonlóan gondolkodnak a populáris zene és dalok kapcsán.

Schönberg még ugyanebben az évben New York-ban járt, ahol megnézte az alig egy évvel azelőtt bemutatott Jézus Krisztus Szupersztárt. Az előadás után az utcákon sétálgatva döbbent rá, hogy ez az, amivel foglalkozni szeretne, hogy az a műfaj, amiben kiteljesedhet egy történet dalok által, a musical. Pár perc gondolkodás után már meg is volt a téma, a francia forradalom. Párizsba visszatérve Schönberg és Boublil együtt kezdtek el dolgozni az ötlet megvalósításán, így született meg első közös darabjuk, a La Revolution Francaise, amely karrierjük, barátságuk, a zenés színház iránti szenvedélyük, és közös munkájuk elindítója volt.

Körülbelül egy évvel ezután Schönberg még mindig dalokat írt, kevesebb sikerrel, mert nem volt, aki elénekelje őket. Boublil adta az ötletet, hogy énekelje el saját maga. A Le Premier Pas című album a megjelenésének évében (1974) betört a francia slágerlisták élére, 850 ezer példányt adtak el belőle.
Schönberg így jellemzi a barátságukat: „Alain volt az, aki megmutatta nekem, ki vagyok. Mielőtt megismertem, Bernstein, vagy Webber bőrében akartam lenni. A Nyomorultak után, életemben első alkalommal örültem annak, hogy saját magam vagyok.”

Öt évvel később Boublil Londonban megnézte az Oliver! című musicalt, ami a Nyomorultak tragikus sorsú kisfiúját, Gavroche-t juttatta eszébe. Felvetette Schönbergnek, készítsenek egy musicalt a Nyomorultakból. Victor Hugo klasszikusának zenés színházi darabbá adapálásának ötlete azonnal megtetszett Schönbergnek, így el is kezdték a musical írását, amely a párizsi Palais de Sportsban debütált 1980-ban. Ugyan az első visszajelzések negatívak voltak a darabbal kapcsolatban, a jegyek mégis gyorsan fogytak, a vélemények egyre javultak, így ez a darab meghozta a nemzetközi sikert is a szerzőpárosnak.

1983-ban Cameron Mackintosh producer kezdeményezésére megkezdődtek a munkák a darab angol nyelvre való átírására. 1985 október 5-én mutatták be először Londonban. A West End-en elért sikerei után a darab a Broadway-n is debütált. 12 Tony-díjra jelölték, melyből nyolcat nyert el, köztük a legjobb musical díját is.
Schönberg a legnehezebb feladatának az első felvonás végi finálé megírását tartotta, amivel egy egész hetet töltött el. Megérte a fáradságot, mert a kritikusok szerint ez lett a valaha írt legjobb finálé.
A musical azóta bejárta a világot, majd 2012-ben elkészült a filmváltozata is, Hugh Jackman, Russel Crowe és Anne Hathaway főszereplésével. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, melyből hármat el is nyert.

A Nyomorultak sikere után nem sokkal Schönberg már egy új musical megírásán gondolkodott. Egy újságban látott kép, amely a Tan Son Nhut repülőtéren gyermekétől elbúcsúzó vietnámi édesanyát ábrázolta, felidézte benne a Pillangókisasszony Cso-cso-szánját. Schönberg gyermekkori kedvenc operájának musicallé adaptálásának ötletére Boublil is azonnal rábólintott. A darab nem egyszerűen a Pillangókisasszony történetét mondja el, az csak a történet alapja. Hogy kortárssá tegyék a darabot, belehelyezték az opera szerelmi történetét az amerikában igen népszerűtlen, vietnámi háború korába. Schönberg így ismét kiteljesíthette elképzelését, miszerint a szerelem és a szeretet, a háttérben zajló politikai, történelmi ellentétek, háborúk fényében még többet jelent az embereknek.

A Miss Saigont 1989-ben mutatták be először, Londonban Drury Theater-ben, majd 1991-ben debütált a Broadway-n, hatalmas sikerrel.

A szerzők ázsiai szereplőkkel kívánták eljátszatni az ázsiai szerepeket, így a szereplőválogatás, főleg a női főszereplő megtalálása nehéz feladatnak bizonyult. Angliában, New York-ban, Los Angelesben tartottak castingokat, de nem sikerült megfelelő lányt találni Kim szerepére. 1988-ban egy újabb casing keretében Manilába vezetett az útjuk, ahol egy 17 éves lány egy kazettát adott Schönberg kezébe, hogy hallgassa meg. A lány az On my own-t énekelte rajta a Nyomorultakból. Hangja és kisugárzása lenyűgözte Schönberget. A fiatal lány még soha nem állt nagy színpadon, nagy közönség előtt, mégis Londonba repültek vele, és Schöngerg kétségei a próbák alatt teljesen eloszlottak. Így a 17 éves Lea Salonga lett a Miss Saigon első főszereplője Londonban, majd a Broadway-n is, aki alakításáért Olivier- és Tony-díjat nyert.

A 2014-es év nem csak a kerek születésnap miatt jelentős Schönberg számára. A Nyomorultak 25. évfordulója alkalmából felújított változatban került vissza a Broadway-re, ismét hatalmas sikerrel játsszák New Yorkban, a Miss Saigont pedig Londonban állították ismét színpadra, új szereplőgárdával, a 18 éves Eva Noblezada főszereplésével, akinek megtalálása Schönberg szerint ugyanolyan csoda, mint Lea volt annak idején. 18 különböző nemzetiségű szereplő vonul fel az előadásban. “Amikor ezt látom, elképzelni sem tudom, miért van a világon háború!” – mondta Schönberg.
A musical filmadaptációjáról is folyamatosan szó van, a Nyomor
ultak
film 2012-es sikere után, a Miss Saigon film is a tervek között szerepel.

Jelenleg Cameron Mackintosh producerrel a Martin Guerre musical egy új változatán dogoznak, Schönberg reményei szerint 2015-re, vagy 2016-ra sikerülhet majd megírni az új dalokat és színpadra állítani a darabot.

További sikereket és boldog születésnapot kívánunk!

 

 

Sándor Petra

 

Kapcsolódó tartalmak

Villáminterjú Mahó Andreával

Vincze Dániel

Budavári Palotakoncert sajtótájékoztató

Stern Ágnes

Hét bemutatót tartanak a Vígszínházban a 2013/14-es évadban

Volf Anna

Fergie a Nine-filmben?

admin

A II. Madách Musical Pályázat újabb fordulója ért véget

Buchmann-Horváth Emese