Hírek, beszámolók

Magyar évadot hirdet a Veszprémi Petőfi Színház

A teátrum régi hagyományai előtt tisztelegve magyar évadot hirdet a Veszprémi Petőfi Színház.

Az új évad első premierjeként szeptember 14-én mutatják be Kisfaludy Károly Csalódások című darabját Valló Péter rendezésében; ennek próbáit már el is kezdték – mondta Oberfrank Pál színházigazgató kedden az MTI-nek. Beszámolt arról, hogy az első premier után a Latinovits játékszínben Szinetár Miklós átdolgozásában Euripidész Iphigenia Auliszban című darabját adják elő.

Hamarosan kezdődnek Lionel Bart Oliver! című musicaljének próbái is, az előadásban sok veszprémi gyerek szerepel. A darab kivétel a sorban, hiszen erre a színházi évadra magyar évadot hirdet a Petőfi Színház az elődök előtt tisztelegve – hangsúlyozta Oberfrank Pál.

Decemberben Szakonyi Károly Adáshiba című komédiáját Tordy Géza rendezi a veszprémi színházban, ugyanebben a hónapban a játékszínben Hargitai Iván Örkény István Sötét galamb című drámáját állítja színpadra. Februárban lesz Heltai Jenő Tündérlaki lányok című vígjátékának bemutatója, amelyet a fiatal rendező, Guelmino Sándor állít színpadra. Fernando Arrabal Tábori Piknik című abszurd komédiáját a játékszínben Tóth Loon rendezésében áprilisban láthatja a közönség. Kéry Kitty idén Kálmán Imre operettjét, a Montmartre-i ibolyát rendezi.
A repertoárban számos gyerekdarab szerepel, újdonság Csukás István Mirr-Murr, a kandúr című zenés mesejátéka Juhász Róza rendezésében. Ez ősbemutató lesz, hiszen ebből a meséből még nem készült színpadi adaptáció.

Augusztus elsejétől már nemcsak művészeti vezetője a Petőfi Színháznak, hanem erre az évadra a színházhoz szerződött Eperjes Károly – emlékeztetett Oberfrank Pál.
A finanszírozás kapcsán arról beszélt, hogy nehéz helyzetben vannak, a nyár terhes időszak a fenntartó önkormányzat számára, így várnak, amíg a város bevételei lehetővé teszik a színház támogatását. A direktor a színház tartozásairól nem mondott pontos összeget, de tájékoztatása szerint több tízmillió forint, amit elő kell teremteni.
A műhelyház bizonytalan sorsa is nehezíti a színház életét; a raktár még működik, de nincs meg az alternatív helyszín, ahová költözhet. “Nem tudom elképzelni, hogy nem oldódik meg a kérdés, ugyanakkor szeretném látni a konkrétumokat” – fogalmazott az igazgató, aki szerint több megoldás is létezik, de a legjobbat szeretnék.
Oberfrank Pál szavai szerint az új évadban Veszprémben nagy hangsúlyt fektetnek azokra az előadásokra, amelyek nem közvetlenül a Petőfi Színház produkciói, de a közönség kedveli őket. Vendégelőadáson láthatják valószínűleg Kulka Jánost és Nagy Ervint is a nézők.
A pécsi színházzal együttműködésben készült Jelenetek egy házasságból című darabot beválogatták a szeptember eleji budapesti Vidéki színházak fesztiváljára; ezt is bemutatják a veszprémi közönségnek. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Újabb kulturális helyszínnel bővült a Palotanegyed

Buchmann-Horváth Emese

Túl az első próbaharmadon az Elton John-musical

Buchmann-Horváth Emese

Zenés előadások a DESZKA színházi fesztiválon

Volf Anna

Isten pénze – Interjú Németh Attilával

Buchmann-Horváth Emese

Hamarosan Csoportterápia a Madách Színházban

Utasi Nikolett