Belföld Hírek, beszámolók

Magyar szerzők, magyar történetek az Operettszínház 2018/19-es évadában

A Budapesti Operettszínház új évadot hirdetett, amelyben a magyar szerzők, magyar történetek, legendás nagy magyarok kapnak főszerepet.
 
„Én világéletemben a közösségi színházcsinálásban hittem, ennek szellemében szeretnék dolgozni a következő évadban” – árulta el Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója, majd a művészeti tanács tagjaival a jelen lévő alkotók, rendezők és színészek segítségével bemutatták a jövő év új előadásait.  7 premiert tartanak a következő évadban, ebből 3 ősbemutató.
A bajai előadás után szeptember 20-án a kőszínházban is színpadra kerül az István, a király, Szörényi Levente és Bródy János klasszikus rockoperája. Budapesten Veréb Tamás alakítja majd a címszerepet, Koppány pedig Feke Pál lesz. A bajai főszereplők, Kocsis Dénes és Dolhai Attila is fellépnek majd, valamint Gubik Petra, Polyák Lilla, Siménfalvy Ágota, Kerényi Miklós Máté, Szomor György, György-Rózsa Sándor, Homonnay Zsolt és Szabó P. Szilveszter. Székely Krisztina, a darab rendezője a következőket mondta:  „A magyar történelemnek ez egy rendkívül sűrű időszaka, ami azóta is elkíséri ezt az országot, ezért a műnek van egy olyan rétege, ami komoly dolgokról és mélyen tud beszélni. Másrészt a zenei hálónak egy olyan hatása, olyan helye a magyar emberek szívében, aminek ez az előadás szeretne megfelelni, mind látványában, mind frissességében, fiatalosságában.”
Szeptemberben lesz még egy bemutató, az Apácashow, ami a Szegedi Szabadtéri Játékokról érkezik Budapestre. „Az Operettszínház korábban is koprodukció-párti volt, most magán producerekkel isi összefogtunk, ennek példája ez az előadás.” – mondta az igazgató. A rendezője Szente Vajk, főszereplő Peller Anna, mellette többek közt Janza Kata, Lehoczky Zsuzsa, Kékkovács Mara, Vágó Zsuzsi, Szabó P. Szilveszter és Peller Károly látható.
A miskolci Bartók Plusz Operafesztivállal együttműködve pedig a Semmelweis című operát viszik színre, ez a miskolci premier után szeptember 28-tól lesz látható Raktárszínházban, Szabó P. Szilveszter, Frankó Tünde, Nádasi Veronika és  Lévai Enikő szereplésével. Majd 11 városba viszik el a Semmelweis-emlékév keretében. A nagy orvos életét bemutató művet alkotói oratorikus kórképnek nevezik, ahol különleges interakcióban él együtt zene, mozgás, maszkos színészi játék és vetítés. „Semmelweis Ignácot úgy ismerjük, hogy az anyák megmentője, de a saját korában boszorkányüldözött ember volt, akit nem hallgatott meg a világ és végül egy elmegyógyintézetben saját ápolói ölték meg. Csak annyi volt a bűne, hogy kiállt az igazáért, és mániákusan harcolt azért és mások életéért.”  – mutatott rá Boross Martin, akinek ez lesz az első rendezése  az Operettben. „A darab a világgal és önmagával viaskodó ember pszichéjében kalauzolja a nézőket, valóság, fikció, rémálmok, lidércek mezsgyéjén. Különleges szerepe van a 16 fős női karnak, akik a megmenteni nem tudott, halott asszonyokat játsszák.”
A Mária főhadnagyot a Magyar Zenés Színházzal közösen, Bozsó József rendezésében állítják újra színpadra, Veszprémben és Békéscsabán is. Hiszen fontosnak tartják, hogy minőségi magyar operett játszás ne csak ebben az épületben történhessen, hanem más városokban is jó körülmények között. Az Operettszínház ehhez díszletet és jelmezeket biztosít, valamint olyan kitűnő színészeit, mint Kalocsai Zsuzsa, Lévai Enikő, Barkóczi Sándor és Laki Péter. A chicagói hercegnő is országos turnéra indul.
A gyerekeket egy Szabó Magda-mesével várják, a Tündér Lalát tűzik műsorra a Kálmán Imre Teátrumban, október 25-én. A Szegény Dzsoni és Árnika sikere után ezt is Szenteczki Zita rendezi, Kautzky-Dallos Máté színpadi adaptációjában, Závada Péter dalszövegeivel, Darvas Benedek és Ádám Rita zenéjével. A rendezőnő szerint ez egy vitathatatlanul aktuális történet, az elfogadásról, a bátorságról, a szeretet mindent felülmúló erejéről. A főbb szerepeket  Auksz Éva, Füredi Nikolett, Lehoczky Zsuzsa, Földes Tamás, Veréb Tamás, György-Rózsa Sándor, Szentmártoni Norman, Bardóczy Attila és Dézsy Szabó Gábor alakítja.
Régi adósságát törleszti a színház Fényes Szabolcs Maya című művének színrevitelével. Ebben a revü-operettben minden van, szerelmi játszmák, félreértéseken alapuló vérbő francia humor, és természetesen fülbemászó dallamok, olyan sztárok tolmácsolásában, mint Peller Anna, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Dolhai Attila, Gömöri András Máté, Brasch Bence, Gubik Petra, Kocsis Dénes és Peller Károly. Az előadást Réthly Attila rendezi.
Nagyon izgalmasnak ígérkezik a 2019. április 26-i premier. Molnár Ferenc Liliomának Broadway musical változata Carousel címen jelenleg is nagy sikerrel fut New Yorkban, Londonban és Bécsben, most a Budapesti Operettszínház is műsorra tűzi. A darabot rendező Béres Attila kihangsúlyozta, hogy olyan népszerű slágereket köszönhetünk neki, mint például a You’ll never walk alone (Sose leszel egyedül), amely a végzős amerikai egyetemisták kedvelt dala a diplomaosztókon, valamint a Liverpool futballcsapatának is himnusza lett. „Én azt gondolom, hogy ez a darab erről szól, hogy sose maradsz egyedül.” Főszereplők: Vágó Zsuzsi és Dolhai Attila, valamint az Operettszínházba visszatérő Sándor Péter és Széles Flóra. Mellettük Nádasi Veronika, Peller Anna, Bordás Barbara, Polyák Lilla, Kerényi Miklós Máté, Borsi Balogh Máté lesz látható.
Egy újabb ősbemutató a Kálmán Imre Teátrumban: Kovács Adrián és Galambos Attila ír musicalt Szerb Antal Pendragon legenda című regényéből.  A különös, misztikus világban játszódó történet Somogyi Szilárd rendezésében látható május 10-től, szereposztását később hozzák nyilvánosságra. „Azt tudom ígérni önöknek, hogy idevarázsoljuk a Pendragon kastélynak bizonyos részleteit, és általa az egész miliőt. Az előadás tele lesz misztikummal, a kelta mítosszal, és arról fog szólni, hogy van-e nekünk, embereknek jogunk egy másik ember életét elvenni. Van-e jogunk arra, hogy ítéletet mondjunk és úgy döntsünk, hogy mi leszünk élet és halál urai. A darabban az örök élet titkát keresik, ez egy nagyon izgalmas krimi, ami egy misztikus világba lesz importálva.” – tudtuk meg a rendezőtől.
 
Az évadot június 27-én a Marica grófnő felújított és modernizált változata zárja, amelyet ezúttal Szabó Máté állít színpadra. Oszvald Marika, Fischl Mónika, Lukács Anita, Dancs Annamari, Homonnay Zsolt, Vadász Zsolt és Laki Péter mellet lehetőséget kapnak a Zeneakadémia frissen végzett hallgatói, Bojtos Luca és Erdős Attila is. A rendező a darab egyik leismertebb sorát idézve: „Mit tudjátok ti bent, hogy idekint mi fáj” a következőket mondta: „Ebben benne rejlik a főszereplő fájdalma, Kálmán Imre sorsa, az egész magyar történelem.”
 
 
Az Operettszínház 2018/19es évadára már kaphatóak a bérletek, amelyben az új bemutatók és felújítások mellett a korábbi előadások is helyet kaptak. Lőrinczy György főigazgató elárulta, hogy nagy izgalommal várják a nyári vendégjátékokat, a próbafolyamatokat és az új évadot.

Kapcsolódó tartalmak

Egy nyári éj mosolya – A Centrál Színház előbemutatója Keszthelyen Törőcsik Marival

Volf Anna

Sondheim-premier a Centrál Színházban

admin

Kitüntetések az Operettszínház művészeinek

admin

Isten pénze olvasópróba (Operettszínház, 2014. október 1.)

Czibulka Stella

Nőnapi Musical Vasárnap

admin