Hírek, beszámolók

Magyarországon a világ első számú party musicalje!

Ismét magyar színpadon a világ első számú party musicalje, a Grease! Az ’50-es évek amerikai mindennapjait az akkori középiskolások szemével bemutató, a rock and roll slágerek miatt magával ragadó, sodró erejű darab a Bánfalvy Stúdió produkciójaként látható. 

„Ez egy olyan közönség darab, aminek mindig van aktualitása. A próza mellett tele van lírai és vidám dalokkal, lenyűgöző koreográfiával. A Grease minden generációnak örömet szerez. Láttuk, hogy mennyire élvezik a fiatalok és mi is nagyon szeretjük. Izgalmas téma, fantasztikus szereposztással, díszlettel és jelmezekkel!” – mondta Bánfalvy Ági, aki szerint minden adott ahhoz, hogy egy csodálatos előadás szülessen.
 
A Grease legutóbbi, 2008-as Broadway-előadása elevenedik meg 2015. október 16-án a Syma Csarnokban, 20 évvel az utolsó magyar Grease-előadás után. Ahogy 20 éve, úgy most is Szurdi Miklós rendezi a darabot, de ezúttal a musical szövegét Varró Dániel írta, az előadás zenei részét pedig Döme Zsolt irányítja.
A különlegesen mozgalmas, látványos zenés darab férfi főszereplője, Danny Zuko, a The Burger Palace Boys karizmatikus vezetője, aki folyton azon dolgozik, hogy a róla kialakított kép minél markánsabb legyen, mégis attól válik igazán vonzóvá, hogy kiderül: ő sem sebezhetetlen.
A Dannyt megformáló Vastag Csaba, az X-Faktor nyertese most, 33 évesen érzi igazán érettnek magát ahhoz, hogy megmutassa a színpadon a tinédzserkor minden örömét és problémáját. „Nekem is volt olyan korszakom, amikor azt hittem, senki nem ért meg. Aztán ahogy ment előre az idő, rájöttem, hogy ez nincs így. Ez egy teljesen természetes dolog és utólag nagyon nosztalgikus visszagondolni arra, milyen volt az ember tinédzser korszaka.”
A Grease női főszereplője, Sandy Dumbrowski, egy édes, fiatal gimnazista, aki a Dannyvel megélt nyári szerelem után igyekszik beilleszkedni az iskolába.
Sandy szerepét a több zenés darabban már bizonyító Görgényi Fruzsina kapta, aki Sandyhez hasonlóan szintén egy lánybanda tagja volt a középiskolában. „Nem tartoztam a menő csajok közé, de hozzájuk akartam csatlakozni, és sikerült is felküzdenem magam a képzeletbeli ranglétrán. Nagyon lazák voltunk, ezzel együtt pedig olyan tulajdonságokat is felvettünk, amire ma már egyikünk sem büszke. Még szerencse, hogy idejében észhez tértünk.” 
A darab harmadik kulcsfigurája Betty Rizzo, a Pink Ladies belevaló, odamondogatós, szarkasztikus bandavezére. Iszik, dohányzik, piszkálja a védteleneket és egyáltalán nem érdekli, hogy mit gondol róla a világ.
Betty karakterébe a Barátok közt sztárja, Kiss Ramóna bújik majd, aki civilben egyáltalán nem hasonlít Bettyre, de pont ez a különbség teheti igazán pikánssá az alakítását. „Rizzo egy olyan karakter, akiben aztán tényleg minden benne van. Szeret és gyűlöl egyszerre, szenvedélyes és dühös, de ugyanakkor kedves és megbánó. Nem mellesleg pedig van két gyönyörű szólódala, amire nagyon készülök.”
 
Az előadás egyik különlegessége, hogy újra egy színpadra kerül Vastag Csaba és testvére, Tamás, aki esténként két különböző szerepben látható majd. A két karakter a fiúbanda két végén helyezkedik el. Egyikük egy igazi nagyzoló, aki azt hiszi, hogy megbolondulnak érte a nők, a másik viszont a banda legfiatalabb, egyben legkönnyebben becsapható tagja, aki csak szeretne a többiek nyomába érni. Kétségbeesetten igyekszik bizonyítani menőségét rádiós dj-ként a Grease egoista, pörgős beszédű és talpraesett figurája, aki maga is a Burger Palace Boys tagjaihoz hasonló fiatal volt.
A szarkasztikus humorú Vince Fontaine megformálója, Gesztesi Károly, aki hamar megtalálja a közös hangot a fiatalokkal. „Van egy ütős nótám a darabban, ráadásul diszkós műsorvezetőként nemcsak levezényelem majd a táncversenyt, de én magam is fogok táncolni, ami azért érdekes, mert színpadon szinte sosem szoktam!” 
A Grease a tini érzelmekről, szerelmekről, csalódásokról szól. „Minden van benne, ami első számú party musicallé teszi. Akik eljönnek az előadásra, felszabadulva szórakozhatnak, és úgy mennek majd haza, hogy kicsit kikönnyezték, kinevették magukat és egy maradandó élménnyel gazdagodtak” – fogalmazott Horváth Csaba, producer.
„Ez egy nagyon egyszerű történet, borzasztóan jó zenével, szerelemmel, csapattal. Azt hiszem, egy nagyon vonzó előadást fogunk belőle csinálni” – mondta Szurdi Miklós, rendező.
 
Az 1959-ben játszódó tini-történetben olyan legendás dalok szólalnak meg, mint a Belehalok, a Csupa csoda vagy az Együtt a banda. A slágerek mellett a tánc és a színpadi látvány ígér egyedülálló élményt, amitől a Grease lesz az idei év végének legnagyobb színpadi attrakciója Magyarországon.

Kapcsolódó tartalmak

Legendás musical érkezik a Margitszigetre

Buchmann-Horváth Emese

Forgács Péter marad a Győri Nemzeti Színház igazgatója

Volf Anna

Szabadtéri hétvége a klasszikusok jegyében

Buchmann-Horváth Emese

Ma debütál a Broadway-n az American Idiot

admin

Színészbállal nyílt meg a kecskeméti báli szezon

Krista Adrienn