Hírek, beszámolók

Majális a Vidámparkban – beszámoló a Magyar Színház rendhagyó sajtótájékoztatójáról

Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója a színház május 1-i, Fővárosi Vidámparkban megtartott rendezvényén beszámolt a Magyar Színház (egykori Nemzeti Színház) és a Nemzeti Színház megállapodásáról. Mint ismeretes, a Magyar Színház 2002-ig Nemzeti Színház néven, és a nemzeti intézményeknek járó állami támogatással működött. Ám az 1990-es évek végén kultúrpolitikai döntés született az új Nemzeti Színház megépítéséről.  Az építkezés befejeztével kapta új nevét a Magyar Színház, amely ugyanakkor továbbra is tagjai között tudhatta a Nemzeti Színház örökös tagjait, valamint – akkor még – a Nemzet Színészeinek négy tagját.  Mindemellett, jövőbeni működésének feltételei továbbra is kérdésesek. Jelenleg még állami fennhatóság alatt működik, de évek óta folynak tárgyalások arról, hogy miként kerülhetne át a Fővároshoz. Helyzete – múltjához némileg méltatlanul – kissé bizonytalan.

Őze Áron a tájékoztatón elmondta: érthető, hogy a visszásságok okán az új Nemzeti Színház és a Magyar Színház művészei, munkatársai között az elmúlt években akadtak kimondatlan, vagy kimondott feszültségek. A napokban azonban Alföldi Róbert a Nemzeti Színház igazgatója és Őze Áron, aki 2010 januárjától tölti be az igazgatói posztot a Magyar Színházban, megállapodott a két színház együttműködéséről. Új fejezetet nyitva szeretnék lezárni a múltat. Másrészt a színházi fúzióban új, hazánkban eddig ismeretlen művészi lehetőségeket látnak.

A megállapodás szerint a két színház társulatának tagjai a későbbiekben közös produkciókban működhetnek közre. Ezt megelőzően a két színház közös bérletsorozata kerül meghirdetésre.

A Nemzeti Színház részéről:

William Shakespeare  LEAR KIRÁLY,  Fejes Endre JÓ ESTÉT NYÁR, JÓ ESTÉT SZERELEM.

A Magyar Színház részéről:

 
Molnár Ferenc  LILIOM, Alexandre Dumas  A KAMÉLIÁS HÖLGY.

Őze Áron úgy véli: a két színház együttműködése – különös tekintettel a múltbéli nézeteltérésekre – tanulságos lehet a társadalom egyéb területein is.

 

A majális rendhagyó mivoltát többek között a Vidámpark körhintáján a Liliom c. darabból előadott jelenet, sörivó és virslievő verseny, a Magyar Színház hölgy művészeinek korhű ruhákat felvonultató divatbemutatója, Auksz Éva a Sweet Charity-ből előadott dala, s a  társulat tagjaiból álló Harmadik figyelmeztetés nevű együttes koncertje színesítette.
 

 
 
BÉRLETSTRATÉGIA

A Magyar Színház majálisán ismertették a színház új bérletrendszerét is.

Az új bérletstratégia olyan elemeket is tartalmaz, amelyek egyedülálló módon lépnek túl a pusztán üzleti szempontokon. Megfelelve olyan, Európa szerte általános társadalmi elvárásoknak, amelyet a kultúrakedvelő közönség támaszt jogos “többlet igényként” a kulturális intézmények felé.

Ennek egyik különleges eleme a ”baby-sitter” bérlet. Lényege: a szórakozni vágyó szülők gyermekeinek nem csupán felügyeletet biztosítanak az előadás ideje alatt, hanem esetenként drámapedagógiai foglalkozáson vehetnek részt, vagy színvonalas gyermekműsort tekinthetnek meg.

/A Magyar Színház – egyéb fejlesztéseihez hasonlóan – a drámapedagógiai foglalkozások kiterjesztéséhez is Európai Uniós forrásokra pályázik./

A következő évad további bérletei új elnevezéssekkel kerülnek forgalomba. Ezek egy részével a színház nemrég elhunyt, kitűnő művészeire emlékezik: Iglódi Istvánra, Agárdy Gáborra, Szakácsi Sándorra és Raksányi Gellértre.

Más bérleteik elnevezésével a különböző szempontok, ízlések szerint válogató közönséget igyekeznek segíteni a választásban.

Több új bérletük tartalmaz „bónuszelemeket”. Egyebek között: különleges közönségtalálkozókat, a Magyar Színház színészzenekarának, a „Harmadik figyelmeztetésnek” koncertjeit, egyéb meglepetéseket, ajándékokat.

A jövő évi repertoárról és a bérletrendszer részleteiről itt tájékozódhat.

Kapcsolódó tartalmak

Poligamy – Interjú Galambos Attilával

Mezőfi Orsolya

Múzeumok Éjszakája a Víztoronynál

Buchmann-Horváth Emese

Webber-gála

Nagy Péter

Újra Wicked-nap Londonban!

admin

Tony-díj 2011: best of Neil Patrick Harris (videóval)

Volf Anna