Hírek, beszámolók

Májusban és júniusban felvételt hirdet a békéscsabai Színitanház

A több mint 20 éve működő intézmény érettségire épülő OKJ-s képesítéseket indít. A felvételi május 28-án és június 30-án 10 órától lesz a Jókai Színház Ibsen házában.

A Színitanház  – a 20 éve elindított színészképzés mellett – a magyar színházi piacon hiány- és háttérszakmák képzésére, igazi gyakorlati tudást nyújtani jött létre. A képzések Gyakorlatos színész; Színházi táncos; Divat- és stílustervező és Színháztechnikus-szcenikus szakokon indulnak, sőt, szakképesítés ráépüléssel Díszlet- és Jelmeztervező képzésre is van lehetőség. A Színitanház oktatási koncepcióját igazolja, hogy végzett diákjaik túlnyomó többsége (kb. 70 százaléka) a pályán tudott maradni és a színpadon vagy a háttérben értékes munkát végez, sőt a háttérszakmák képviselőiről kijelenthető, hogy szinte 100 százalékuk a szakmában dolgozik. Ez nem véletlen, hiszen ilyen szakmák elsajátítására – az egyetemi képzéseken kívül – Magyarországon máshol nincs lehetőség. A békéscsabai Színitanházba az ország egész területéről, sőt a határon túlról is járnak diákok. A Színitanház a Harruckern János Középiskola részeként működik, de a képzés a Békéscsabai Jókai Színház és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház területén zajlik, a gyakorlati oktatás neves színházi szakemberek (rendezők, koreográfusok, tervezők, műszaki szakemberek) irányításával, a Jókai Színház produkcióiban és a Napsugár Bábszínház kivitelezési munkálatainak asszisztálásával, „élesben” valósul meg. Az oktatás 22 éves korig ingyenes!

Az elmúlt években olyan országosan is ismert színészek végeztek Békéscsabán, mint a Jászai-díjas Kara Tünde, a Kaszás Attila-díjas Borovics Tamás, a Jóban rosszban című sorozatból ismert Marton Róbert, vagy éppen Gubik Petra (Budapesti Operettszínház) és Szilágyi Annamária (Szegedi Nemzeti Színház). A szintén ott végzett Tapasztó Ernő jelenleg az Aradi Kamaraszínház igazgatója, míg Csurulya Csongor a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője. A Jókai Színház jelenlegi társulatának gerincét is a Színitanház nevelte ki, a Békés megyeik által jól ismert Komáromi Anett, Tarsoly Krisztina, Tege Antal, Csomós Lajos, Gulyás Attila, Vadász Gábor, Czitor Attila, Szabó Lajos és Nagy Róbert személyében. A részletes tájékoztatás a szinitanhaz.hu weboldalon található.

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

Kapcsolódó tartalmak

Musical készül az Anna Kareninából Moszkvában

halasi.vivien

Avenue Q – Balogh Anna interjú

Kiss Brigitta

A Mamma Mia! alkotóiról

Vincze Dániel

Keszthelyi Nyári Játékok – világsiker az emelt nézőtér előtt

Buchmann-Horváth Emese

János vitéz (Szolnoki Szigligeti Színház)

oldadmin