Hírek, beszámolók

Mamma Mia! évnyitó buli

2014 a Mamma Mia! éve. A Madách Színház január 16-án a világhírű musical jegyében tartotta évnyitó rendezvényét a Kiosk Budapestben, hogy egy jó hangulatú est keretében „zavarja össze a sajtó képviselőit”. Magyar Attila, a műsor házigazdája ugyanis elárulta, egyelőre még csupa titok övezi a teátrum nyári bemutatóját.

A színész – miután felidézte fiatalkori ABBA-rajongásának momentumait – kijelentette, a Madách Színház színpadára csak olyan darabok kerülnek, amelyeket már kipróbáltak, és azzal, hogy a Mamma Mia! nemrég megérte az ötezredik előadását, bizonyított tény, hogy nálunk is sikeres lesz.

Szirtes Tamás szerint rendkívül megtisztelő a teátrumnak, hogy a világon először mutathatja be non-replica változatban az előadást. A musical 1999 óta van műsoron, számtalan helyen megfordult már, ám eddig sehol nem adtak lehetőséget arra, hogy önálló rendezői koncepcióval, koreográfiával, díszlettel és jelmezzel kerüljön színre. Ezzel a produkcióval a Madách Színház folytatja a non-replica előadásoknak azt a sorát, amely 2003-ban Az operaház fantomjával kezdődött. A színház igazgatója és a darab rendezője elmondta, egy ilyen nagyszabású musical előkészítése normálisan egy-másfél éves feladat. „Tulajdonképpen mi nem a Mamma Mia!-t akartuk idén bemutatni, más terveink voltak, közben jött a hír, hogy tíz éves munka után megkaptuk ezt a lehetőséget, így hirtelen elhatározással műsort változtattunk.”

A castingon közel kétszáz színész vett részt, jelen pillanatban pedig a szereplők kiválasztásának meglehetősen kényes folyamata zajlik. A szereposztást a tervek szerint február közepén hozzák nyilvánosságra. Emellett elkészültek a díszlettervek is; Szirtes Tamás megjegyezte, nagyon látványos, romantikus, festői díszletek között játszanak majd, amelyek természetesen kiszolgálják a zenés színház gyorsaságát, rugalmasságát. Az igazgató igazi örömzenének, napsütötte darabnak nevezte a musicalt, amelyből árad az élet szeretete; tele van jóval, reménnyel és frissességgel.

Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója elmondta, hosszan keresték, mi legyen az a darab, amivel az együttműködés elindul, hiszen a Madách Színháznak Szegeden új bemutatója még nem volt, majd hozzátette, a musical iránti hatalmas érdeklődést bizonyítja, hogy három hónap alatt közel 23 000 jegy kelt el. „A siker megfogant.”

Az esten Geszti Péter megpróbálta megfejteni az ABBA négy évtizedes sikerének titkát. A producer szerint az ABBA a „svédcsavar az angolszász popzene egén”: az egyetlen olyan zenei produkció, amely nem Angliában és nem az Egyesült Államokban született, mégis félmilliárd lemezt adott el. Attól, hogy a zenekart két házaspár alkotta, rendkívül érdekes és ütős dalok születhettek, ugyanis a slágereket valódi helyzetek, valódi érzések ihlették, és emberi történetek tükröződnek bennük. Az együttes műfajok széles tárházában mozgott meglepően otthonosan, zenéjük nem másolható, gazdag, sokszínű és bátor, és bár egyszerűnek tűnhet, mégis nehéz jól előadni. Geszti a szövegeket ugyan nem tartja igazán erősnek, azt azonban nagy előnyüknek érzi, hogy olyan angolsággal vannak megírva, amit az egész világ ért. „Egy lényege van az ABBA zenéjének: elér a szívig és örömet tud okozni” – tette hozzá összegzésképpen.

Az esten természetesen több ABBA-dal is elhangzott, amelyeket azok a fiatal művészek adtak elő, akik részt vettek a produkció castingján, és akik között ott lehetnek a későbbi főszereplők is.

Mezőfi Orsolya

Kapcsolódó tartalmak

TeARTrum Fesztivál az Andrássy úton

Volf Anna

István, a király: Feke Pál

Rechtenwald Kristóf

Leállították a Jézus Krisztus Szupersztárt Oroszországban

Sándor Petra

Ma mutatják be A nyomorultakat és az Anna Kareninát

admin

Kelendőek voltak A muzsika hangja című film relikviái

Volf Anna