Kitekintő

Marica grófnő

A kedvelt operett újra látható a Budapesti Operettszínház színpadán. 2012. október 19-20-án tartották a Marica grófnő bemutatóját.

A Marica grófnő kétségtelenül Kálmán Imre legnépszerűbb művei közé tartozik. Először Bécsben mutatták be, a Theater an der Wienben, 1924 februárjában, majd fél év múlva Budapesten, a Király Színházban is színre került. Népszerűsége azóta sem csökkent, nagy sikerrel játsszák hazai és külföldi színházakban egyaránt.

Az Operettszínházban is gyakran volt repertoáron, de a teátrum életében azért is nagy jelentőséggel bír, mert 11 évvel ezelőtt ez volt a nyitódarab a színház felújítása után, amikor – a jelenlegihez hasonlóan – szintén Kerényi Miklós Gábor rendezésében mutatták be.

A története hasonló a legtöbb operettéhez. Alapszituációja, hogy valaki – jelen esetben Endrődy-Wittenberg Tasziló gróf – nem annak adja ki magát, aki valójában, ekkor még nem sejtve, hogy ezzel mekkora kavarodást okoz majd. Aztán érkezik Marica és a mindent elsöprő szerelem, amitől minden megváltozik. Természetesen ezt nem mindenki nézi jó szemmel, és a csalás kiderül. Mindkét fél túl büszke ahhoz, hogy megvallják érzelmeiket, és tisztázzák a helyzetet, viszont egymás nélkül képtelenek boldogan élni. De a happy end nem maradhat el, ehhez viszont nem elég a két főszereplő; kellenek a többiek is, akik tovább bonyolítják a történetet, majd végül segítenek mindent egyenesbe hozni. Például Liza, Tasziló húga, Dragomir Populescu Moritz, Marica hű udvarlója, Bozsena grófnő, a gazdag, öreg és akaratos nagynéni, és még Marica kitalált vőlegénye Zsupán Kálmán is, akinek neve és alakja Strauss Cigánybárójából lett kölcsönözve, és valójában soha nem is létezett…

A szereplők rutnija megmutatkozik mind a műfajban, mind pedig a darabban: jól hozzák a figurákat, profi módon éneklik és táncolják el a dalokat

Sokan mondják az operettre, hogy elavult, régies műfaj. A Budapesti Operettszínház a Marica grófnő sajtótájékoztatóján mai köntösbe öltöztette az alaptörténetet. A szereplők egy kitalált – de a valódiakhoz igen csak hasonló – békítőshow vendégei voltak, ahol egymás fejéhez vághatták szerepbeli sérelmeiket. A darab mostani rendezése is megpendít mind aktuális, mind örökérvényű húrokat, mint például a létbiztonság, a személyes kapcsolatok tisztasága, és hogy érdemes-e feladni az őszinteséget a remélt előremenetelért. De végső soron a Marica grófnő attól szeretnivaló, hogy mindezek ellenére nem mai, vagy valóságos. Egy bájos történet, az operettek törzsközönségének már-már kicsit kiszámítható humorral, gyönyörű jelmezekkel, látványos nagyjelenetekkel, fülbemászó és ismert dalokkal.

Nem véletlenül telik meg a nézőtér estéről estére különböző korosztályú nézőkkel, akik egyaránt élvezik az előadást és lelkesen tapsolnak, hiszen még mindig Szép város Kolozsvár.

 

Szereposztás:
Marica: Bordás Barbara \ Fischl Mónika
Tasziló: Vadász Dániel \ Vadász Zsolt \ Boncsér Gergely
Liza: Dancs Annamari \ Szendy Szilvi
Liebenberg István: Kerényi Miklós Máté \ Peller Károly
Bozsena: Lehoczky Zsuzsa \ Felföldi Anikó
Dragomir Populescu Moritz herceg: Földes Tamás \ Faragó András
Kudelka: Dézsy Szabó Gábor \ Petridisz Hrisztosz
Tschekko: Marik Péter \ Péter Richárd
Manja:Rikker Mária

Díszlet- és jelmeztervező:Gyarmathy Ágnes
Koreográfus:Lőcsei Jenő

Rendező:Kerényi Miklós Gábor    

 

                                                                   Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Jézus Krisztus Szupersztár – sajtótájékoztató

Nagy Péter

Nem döntött a szegedi bizottság a színházigazgatói pályázatok ügyében

Sándor Petra

A magyar operett legnagyobb slágerei – operett gála a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában

Czitrovszky Balázs

Válogatást tart a békéscsabai Jókai Színház

Volf Anna

Vámpírok bálja fanfiction válogatás 9.

Vincze Dániel