Hírek, beszámolók

Meghalt Pintér Tamás kaszkadőr

Pintér Tamás 70 éves korában hirtelen, ereje teljében, de nagyon súlyos betegségben hunyt el szerdán – mondta el Balogh Erika színművésznő, a kaszkadőr özvegye. Hozzátette: azt akarja, hogy emléke úgy maradjon fenn, ahogy méltó hozzá és ahogy megérdemli. Emlékeztetett arra, hogy Pintér Tamás 1965 óta oktatja a színészeket akrobatikára, vívásra és lovaglásra, a jelenlegi összes kaszkadőrnek ő volt a tanító mestere és benevezték a kaszkadőrök Oscar-díjára is. Március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, melyet kedden felesége vett át.

Pintér Tamás 1941. december 12-én született. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított 1967 óta, majd egyetemi docens lett. Meghívott előadóként Amerikában a Cornisch és a Washington Egyetemen is oktatott. A Magyar Köztársasági Arany Érdem Kereszt tulajdonosa és Belváros-Lipótváros Díszpolgára volt. Több mint 400 filmben szerepelt és az ország szinte valamennyi színházában dolgozott mint mozgástervező, akciórendező.
Főbb színházi és operaházi munkái között megtalálható a Hamlet, a Rómeó és Júlia, a Cyrano de Bergerac, a Bánk bán, a Mahagonny, a Lammermoori Lucia, A szecsuani jó ember, A Karamazov testvérek, a West Side Story, Az operaház fantomja, Az ember tragédiája és A Nibelung gyűrűje. Szerepelt többek között az Égi bárány, a Beszterce ostroma, a Temetetlen halott című filmben, valamint a Bors, a Rózsa Sándor, a Kántor, a Linda vagy a T. I. R. című sorozatban. 

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Virágot Algernonnak – Szendi Szilvi beállása

Buchmann-Horváth Emese

Beszámoló Webber születésnapi koncertjéről

admin

Idő előtt lekerül a Marguerite

admin

Tavaszébredés – A Wedekind-dráma Magyarországon

Vincze Dániel

Webber 2 lökött inasa holnaptól dvd-n!

admin