Hírek, beszámolók

Megvan a teljes musicales évadterv a Madách Színházban

Szirtes Tamás a színház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a Zenés Madách Naptár azt jelenti, hogy ebben a pillanatban meg tudják mondani, hogy mit játszanak egészen július 10-ig; a színház 10 nagy zenés darabjának kitűzték az előadásait.

“Ez a magyar színháztörténetben – az Operát kivéve – példátlan, ehhez számtalan feltételnek kellett teljesülnie” – mondta, hozzátéve, hogy elsőként létre kellett jöjjön egy olyan repertoár, amellyel ez megtehető. A Mamma Mia! sikere, a jegyek elővétele is reményt adott arra, hogy az új Zenés Naptár beválik. Szirtes Tamás hangoztatta: az új műsorszervezés igazi kérdése az, hogy velük tartanak-e a nézők ebben az előregondolkodásban. Amennyiben igen, ennek az új rendszernek rengeteg művészi, szervezési és gazdasági előnye van – fűzte hozzá.

A Madách Színház évek óta nagyobb blokkokban játssza hatalmas díszlettel rendelkező szuperprodukcióit, a Mary Poppins, Az operaház fantomja, a Spamalot, vagy a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicalt is.

Az újítás által a nézők az egész évadot előre tervezhetik, a Zenés Madách Naptárban már most kiválaszthatják, hogy mit és mikor szeretnének megnézni. Az igazgató elmondta: a szereposztások, ahogy eddig, két-három héttel előbb dőlnek el. A prózai előadásokra továbbra is mindig az előző hónapban lehet megvásárolni a jegyeket.

Szirtes Tamás elmondta: a legjelentősebb világsikereket tűzik műsorra, emellett feladatuknak érzik az új magyar darabok bemutatását is. Ebben az évadban három magyar darabot mutatnak be. Elsőként a Fekete István kisregénye alapján készült Vuk című gyerekmusical látható november 15-től a nagyszínpadon Hencz György rendezésében. A Vuk zenéjét Szemenyei János, szövegét Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba írta, Karak szerepét Székhelyi József játssza, mellette Pásztor Ádám, Simon Boglárka, Sándor Dávid és Molnár László is szerepel a darabban.

A második bemutatót december 5-én tartják a stúdiószínpadon: műsorra tűzik Fekete György Dögkeselyű című musicaljét. A II. Madách Musical Pályázat 1. helyezett alkotását Harangi Mária állítja színpadra, aki elmondta: a darab az András Ferenc rendezte, Cserhalmi György főszereplésével 1982-ben készült filmből született, amely az első magyar akciófilm. A színpadi változatot erős rockzene és költészet teszi élménnyé – tette hozzá. A főbb szerepeket Zöld Csaba, Koós Réka, Balogh Anna, Hűvösvölgyi Ildikó és Bajza Viktória játssza. A szerző elmondta: a rock-rapszódia Munkácsi Miklós Kihívás címmel megjelent műve alapján készült.

A nagyszínpadon a Fekete Péter című zenés darabot 2015. február 13-án mutatják be. A darabot színpadra állító Puskás Tamás elmondta: többször rendezte már a művet, és úgy gondolja, hogy ez az a darab, amelyet játszani kell Budapesten, nagyon magyar történetről van szó.

P. G. Wodehouse Jeeves and Wooster című nemrégiben Londonban bemutatott darabját Agyeldobás címmel mutatják be 2015. április 18-án. A rendező Szente Vajk elmondta: hatalmas bravúrlehetőség a darab, amelyben három színész mintegy 35 szerepben látható.

A Madách Színház a Szegedi Szabadtéri Játékokon A nyomorultak című musicalt mutatja be. Az előadást rendező Szirtes Tamás arról beszélt, hogy már lehetősége volt korábban színpadra állítani a művet, és varázslatos darabról van szó. “Olyan csodája a musicalirodalomnak, hogy aki akár nézőként, akár színészként kapcsolatba került vele, mindenkinek része lett az életének” – mondta.
A szereplőválogatás már a jövő héten elkezdődik, a premiert augusztus 14-én tartják Szegeden, a jövő évadban pedig a Madách Színházban mutatják be. A Szegedi Szabadtéri Játékokon júliusban a Mamma Mia! című musicalt is újra láthatja a közönség.

Az igazgató az idei évad jubileumi előadásait is ismertette: októberben 200. alkalommal láthatja a – RAM Colosseumban játszott – Páratlan Páros II-t a közönség, a Macskákat 1400. alkalommal adják elő novemberben. A József és a színes szélesvásznú álomkabát januárban, a Mary Poppins májusban látható 200. alkalommal.

A Madách Színháznak 17 darabból álló repertoárja van, ezért másik játszóhelyet is keres, a RAM Colosseummal kötött megállapodás szerint bizonyos darabokat csak ott játszanak.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Mamma Mia 200. előadás

Buchmann-Horváth Emese

Made in Hungária: a hatvanas évek zenéje Zalaegerszegen

Sándor Petra

Ismerjük meg a Tony-jelölteket!

admin

Vanities az Off-Broadway-n

admin

Kirobbanó siker a Piaf Elena Rogerrel

admin