Belföld Hírek, beszámolók

Merj élni, meghalni bárki tud – Frida ősbemutató az Átrium Film-Színházban

A Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház március 3-án mutatja be a világ legismertebb női festőművészének életéről készült közös produkcióját az Átrium Film- Színházban.

Dinyés Dániel, Duda Éva és Hegyi György darabja a női erőről, hitről és bátorságról a próza, a zene, a tánc és a videóanimáció felhasználásával idézi meg Frida Kahlo mexikói festőnő különleges életét. A szertelenség és kicsapongás, lesújtó tragédiák, egy életre szóló szerelem és a meghökkentő festmények magával ragadó története a kora XX. századi Mexikóváros, Detroit, New York és Párizs forgatagába kalauzolja a nézőket.

Frida Kahlo művei túlélték, meghaladták korát, egyéni látásmódja a mai napig inspirálóan hat más művészeti ágak képviselőire is. Egykori otthona ma már múzeum, kedvelt turistalátványosság, karakteres önarcképeinek és festményeinek jellegzetes világa nem csupán a művészetek, de a divat, a design és a film területén is visszaköszön. Ez a sokoldalúság uralkodik a művészeti ágak és műfajok határvonalain átívelő, azokat harmonikus egységgé olvasztó produkcióban, amelynek célja bemutatni a művészt, a rendíthetetlen embert, a nőt, aki tragikus élete ellenére beteljesítette sorsát, és megküzdött élete minden pillanatáért.

A címszerepet Gryllus Dorka és Gubik Petra alakítja váltott szereposztásban, partnereik az előadásban Szabó P. Szilveszter, Kálid Artúr, Molnár Áron, Papadimitriu Athina és Dézsy Szabó Gábor. A darabot Duda Éva koreográfus-rendező kezdeményezésére Dinyés Dániel zeneszerző, Hegyi György dal- és szövegíró, valamint Oláh-Horváth Sára dramaturg jegyzi. A Mexikó merész és színes világát idéző jelmezeket Kiss Julcsi tervezi. Mindák Gergő díszlete minimalizmusával koncentrálja a figyelmet, Karczis Gábor kivételes animációi pedig a festmények hangulatát és a történelmi környezet gazdagságát jelenítik meg.

A Frida március 3-án debütál az Átrium Film-Színházban és még három alkalommal lesz látható március 4-én és 5-én. Az előadást nagy várakozás előzi meg, így a márciusi időpontokra minden jegy elkelt, de áprilisban újra látható lesz az előadás.

 

A Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház bemutatja

 

Dinyés Dániel – Duda Éva – Hegyi György

FRIDA

 ősbemutató

zenés előadás Frida Kahlo festőnő életéről

    március 3-4-5. 19:30, Átrium Film-Színház

A Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház közös előadása.

 

Szereplők: Gryllus Dorka / Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter / Kálid Artúr, Molnár Áron, Papadimitriu Athina, Kálid Artúr / Dézsy Szabó Gábor

valamint Bora Gábor, Darabont Áron, Egyed Bea, Jessica Simet, Nagy Viktória, Rusu Andor, Újvári Milán, Wéninger Dalma, a Duda Éva Társulat táncművészei

Zenei közreműködők:Éder Ferenc, Szarvas Dávid, Subicz Gábor, Udvarhelyi Gábor, a PesoForte zenekar

Zeneszerző, zenei vezető: Dinyés Dániel

Dalszövegek, szövegkönyv: Hegyi György

Dramaturg: Oláh-Horváth Sára

Jelmeztervező: Kiss Julcsi

Díszlettervező: Mindák Gergő

Videó designer: Karcis Gábor

Fénytervező: Payer Ferenc

Konzultáns: Veress Anna

Koreográfus asszisztens: Csuzi Márton

Rendező munkatársa: Bernáth Bernadett

Produkciós vezető: Czveiber Barbara

Koreográfus, Rendező: Duda Éva

 

TÁMOGATÓK: EMMI, NKA, Movein Stúdió, Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata, Műhely Alapítvány

 

Bővebb információ:

www.evaduda.net

www.operett.hu

www.atriumfilmszinhaz.hu

Kapcsolódó tartalmak

Pánik a fedélzeten ősbemutató a Pinceszínházban

Buchmann-Horváth Emese

Nyílt meghallgatás az Operettszínházban

admin

Nyilvános a 2015-ös Színházak Éjszakája programja

Buchmann-Horváth Emese

Réka, Koppány lánya: Tompos Kátya

Rechtenwald Kristóf

Meghirdette a 2014-es évad műsorát a Szegedi Szabadtéri

Sándor Petra