Hírek, beszámolók

Mata Hari musical

Elkészült a legnagyobb szabású kémopera, Várkonyi Mátyás új műve, a Mata Hari, melyet Béres Attila koszorús költővel közösen alkottak. A libretto a szívmelengetően botrányos életű egzotikus táncos- és kém(?)nő életéből készült. A darab tervezett bemutatója 2009 tavasza, bemutatja a ROCKSZINHAZ.HU – STAGIONE CO-PRODUCTION.

Az alkotók olyan női főszereplőket szeretnének találni Mata Hari és Clara Bendix szerepeire, akik hasonlítanak egymásra, professzionális énekesek és táncosok. A távolkeleti táncok ismerete előnyt jelenthet!

 

Mata Hari alakját máig legendák, koholmányok, találgatások, nem kis mértékben a saját maga által terjesztett hamis (és egymástól is eltérő) életrajzok tartják misztikus homályban. A perével és elítélésével kapcsolatos iratok a mai napig titkosak. A rendelkezésre álló források számos ellentmondást, nyilvánvaló tévedést tartalmaznak. Ezen az alapon bárki összerakhatja magának a számára legvonzóbb Mata Hari képet.

 
A musical alkotói azt a nőfigurát igyekeztek megragadni, aki hátrahagyva kisstílű és gyötrelmes életét, a kor európai szokásai és erkölcsei ellenében kialakította a személyiségét, és halálában is vállalta önmagát. Nem volt elég felkészült, sem eszes, hogy a buktatókat elkerülje, de amikor csapdába esett, hű maradt ahhoz a figurához, akiben újjászületett, akit önmagából teremtett azután, hogy képes volt kitörni a gyarmati tisztfeleség reménytelen sorsából.

Híres táncosnő, luxuskurtizán, az egyenruha nagy barátja, a keleti misztika terjesztője. Kegyeiért versengett egy miniszterelnök, számos miniszter, egy sereg tábornok és arisztokrata. Kisugárzása nem ismert államhatárokat.

Amikor a háborús veszteségek miatt hisztérikus francia hadvezetésnek áldozat kellett, régi hódolói habozás nélkül odadobták. Nem valószínű, hogy teljesen ártatlan a kémjátékban, de inkább áldozat volt, mint áruló, és „tevékenysége” következtében aligha ment veszendőbe egyetlen csepp vér is.

Kapcsolódó tartalmak

Évadzáró társulati ülés a Miskolci Nemzeti Színházban

halasi.vivien

A drezdai Semperoperben lép fel a Budapesti Operettszínház

Tóth Barbara

József extra – május 13.

Schmidt Barbara

Évadot zárt a Radnóti Miklós Színház

jambor.dorottya

Tabáni István bemutatta első önálló lemezét

admin