Hírek, beszámolók

Monte Cristo grófja budapesti premier a RAM Colosseumban

A bemutató helyszíne a RAM Colosseum, mely a Radnóti Miklós Művelődési központ részeként, 2011 áprilisában nyitotta meg kapuit a Kárpát utca 23-ban. Az épület a Kárpát utca-Vág utca-Pannónia utca-Bessenyei utca által határolt területen megvalósuló szabadidős komplexum tagja, amely négy szárnyból áll: a RAMpART étteremből; egy rekreációs részből; a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár tagkönyvtárából és ezzel együtt a kerületi nyugdíjas klubból; valamint a RaM Colosseum multifunkcionális rendezvényteremből. A Colosseum élményszínházként funkcionál, különböző műfajú előadásokat tart, ügyelve arra, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.  Helyet ad könnyű- és komolyzenei koncerteknek, mesejátékoknak, táncelőadásoknak, prózai daraboknak és musicaleknek.

Alakja tükrözi az elnevezését, a közönségforgalmi terek körbejárhatóak. A karzat félkör alakú. A nézőtér tágas, modern, kényelmes. A földszinten 19 sor van, kettesével emelkednek. A férőhelyek száma (színházi ültetés esetén): 638 fő (566 a földszinten és 72 a karzaton). 

November 13-án itt mutatták be a Békés Megyei Jókai színház előadását a Monte Cristo grófját (melynek ősbemutatója október 7-én volt Békéscsabán). Az Alexandre Dumas regénye alapján készült musical szövegét Pozsgai Zsolt, zenéjét Szomor György írta.

Edmond Dantés feleségül készül venni kedvesét, Mercedest, de letartóztatják, mert tudtán kívül egy levelet kézbesített Napóleonnak. Ártatlanul If várának börtönébe kerül, ahova a hazaárulókat szokás zárni. Köztudomású, hogy ember onnan még nem került ki élve, tehát bármilyen szökési kísérlet reménytelen lenne. Egy dolog tartja életben: a Mercedes által érzett szerelme. Egy idő után megtudja, hogy miért is került börtönbe: Azok árulták el, csapták be, akikben megbízott. Ők most Párizsban élnek jólétben, tisztességtelenül összeszedett címeikkel, vagyonukkal. Egyikük Fernand pedig feleségül vette Mercedest, így egyértelműnek tűnik, hogy a lány is áruló. A szerelem érzésének megtartó erejét a bosszú veszi át. Dantés egy rabtársa, Faria abbé, akinek sikerül átszöknie hozzá, tanítja őt, ráhagyja titkos kincsét és főhősünknek az ő halála révén sikerül megszöknie is. Így már semmi nem állhat útjába, hogy bosszút álljon, immár Monte Cristo grófjaként. A bosszúvágyat egy idő után kezdi az igazságérzet felváltani, így már nem biztos, hogy mindenkin bosszút áll, ahogy azt előre megtervezte…

Fülbemászó dallamok, látványos jelmezek és ultramodern háromdimenziós vetítés színesítik tovább a történetet, a néző időnként azt is elfelejti hol is van valójában, színházban, moziban, vagy éppen egy álarcosbálban.

Érdekesség, hogy két Edmond Dantés van, a fiatal szerelmes és a megtört, reményvesztett, mely jól érzékelteti a karakter átalakulását.

A legfontosabb elemek a szerelem, a bosszú és hogy az embernek mindig legyen valami célja. Ezek köré épül az egész mű. A végére azonban megkérdőjeleződik, hogy az ember véghez tudja-e vinni, amit eltervezett.

Suta vers egy premierre

Szerelem, vad bosszú, víg idő

Szétporladhat szánkban minden szó

Mert az, akit megválthatunk holnap

Nem lesz-e később áruló?

És, akit szerelemmel hívtunk

Szállni méz-örök vizek felé

Meddig fogja kezünket a szélben

és mikortól lesz végleg másvalakié?

Gazemberség ennyire szeretni?

Bosszúra hajt minden árulás

Mit pusztít a fékevesztett vulkán

Ha rajtam kívül nincsen senki más?

Önönmagát pusztítja bosszú

S a szerelem csak pusztán kifogás

Egy életből csak egy életet nyerhetsz

Halálod csak dacos sorshúzás

Megbocsájtani – de nem feledni

A létezésnek ez az egy módja

Lehetsz Te is bármikor e korban

Önnönmagad Monte Cristo grófja

(Pozsgai Zsolt)

Szereposztás:

DUMAS, a szerzőVastag Tamás

EDMOND DANTES, MONTE CRISTO GRÓFJA – Szomor György

IFJÚ EDMOND DANTES – Gulyás Attila

MERCEDES – Gubik Petra

FERNAND, KÉSŐBB MORCERF GRÓFJA – Csomós Lajos

DANGLARS – Bartus Gyula

VILLEFORT –Vasvári Csaba

FARIA ABBÉ –Szőke Pál

ALBERT, Mercedes fiaSzőke Norbert szh.

HAYDEÉ – Gábor Anita szh.

 JACOPO – Katkó Ferenc

BONIFACIO – Gerner Csaba

PACALIO – Lapis Erika

NAPOLEON – Czitor Attila

BÖRTÖNŐR – Vadász Gábor

Kar: Cseh Adrienn, Nagy Róbert, Burány Árpád, Mlinár Péter, Biró Gyula szh.,
Cseh Franciska szh.,Gazdóf Dániel szh.,Gábor Anita szh.,Frank Ágnes szh.,
Ferencz Dorottya szh.,Krcsméri Milán szh., Litauszki Enikő szh.,Malatyinszki Katalin szh.,  Mészáros Ágnes szh.,Mikita Lilla szh., Mátyus Tímea szh.,Tatár Bianka szh.,Terjék Attila szh.

Artisták: André Rolland, Kecskés György

Zenészek: Billentyűs hangszerek: Gulyás Levente, Benedekfi István, Hegedű: Benedekfi Zoltán, Brácsa: Szomorné Budai Mariann, Cselló: Juhász Edit, Klarinét: Soós János/Bogdán Gábor, Kürt: Bereczki Gábor, Gitár: Cseh István/Kölcsey Szabolcs, Basszusgitár: Pfeff Márton, Dob: Teleki Pál

Díszlet: Fekete Péter 

Jelmeztervező: Papp Janó

Látvány, vetítés: Madár

Díszlettervező asszisztens: Egyed Zoltán

Jelmeztervező asszisztens: Püski Zoltán

Koreográfus: Fejes Kitty

Hangszerelés: Lippényi Gábor

Dramaturg: Zalán Tibor

Zenei vezető, korrepetitor:
Gulyás Levente

Rendező:
Szomor György

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Lemezbemutató koncert a Nyugati Teátrumban

admin

Lekerül Londonban az Avenue Q

admin

Árkád-előzetes a West Side Storyból

Krista Adrienn

A Budapesti Operettszínházé A Szépség és a Szörnyeteg játszási joga

Volf Anna

Rövidhírek, 2014. március

Volf Anna