Hírek, beszámolók

Mr. Banks megmentése

Kik ihlették a Mary Poppins szereplőit? Milyen volt az írónő gyerekkora? Miért volt fontos Walt Disney-nek, hogy megfilmesíthesse a mesét? A történet „kulisszatitkai” egy igazán megható filmben.

Mary Poppinst az ausztráliai születésű Pamela Lyndon Travers álmodta meg. A londoni családról és a különleges nevelőnőről szóló történet először csak a vendégségbe érkező gyerekek szórakoztatására szolgált, később könyvvé nőtte ki magát. Az első változat 1934-ben jelent meg és az idők folyamán regénysorozattá fejlődött, még hét újabb kötet jelent meg.

Az írónő 1945-ben kapott először ajánlatot a Disney-től a könyvsorozat megfilmesítésére, de csak jóval később, 1959-ben egyezett bele az adaptációba. A filmet 1964-ben mutatták be. Világsiker lett, azóta is újabb és újabb generációkat bűvöl el és nyűgöz le. A címszerepet alakító Julie Andrews 1965-ben a Golden Globe-díjat és az Oscart is megkapta. A színpadi változatot 2004 decemberében mutatták be először.

De miért tartott majdnem 20 évig, amíg a film elkészülhetett? Ezt meséli el az életrajzi ihletésű film, a Banks úr megmentése. Pamela Traverst az ezerarcú Emma Thompson alakítja.  Annak ellenére, hogy regénysorozata gyerekek ezreinek kedvenc meséje, az írónő nem mondható gyermekbarát személyiségnek, befelé forduló, goromba és nem tűr kompromisszumot. Olyan családja nincsen, akiknek feltűnne, ha éppen nem a londoni lakásában van, hanem mondjuk Los Angelesben, az ő családja Banksék és Mary Poppins. Mivel a pénze fogytán van, az ügynöke nagy nehezen rábeszéli: legalább nézze meg, milyen filmet készítene Walt Disney.

Hollywoodot általában extra csillogónak látjuk – főleg az amerikai filmekben. Pamela számára természetesen nem ilyen.  Mély fájdalommal és lenézéssel az arcán érkezik meg az álomgyárba – ahol igen sok fejtörést okoz a stábnak. Szerencsére a nézőnek azért engedélyezve van, hogy örüljön a 60-as évek Amerikájának és az olyan emblematikus alakoknak, mint például Pluto kutya, Mickey egér, vagy Donald kacsa. A Tom Hanks által remekül megformált Walt, a mesebirodalom megálmodója és megalapítója szerethető karakter. A mézes mázas séma mellett ott van azért az üzletember, aki a végén mindenképpen eléri, amit szeretne, de az is megmutatkozik, hogy nem pénzgyárat üzemeltet: a birodalma az élete.

Mindezek mellett párhuzamos vágásokkal egy másik történetet is láthatunk. Ausztráliában járunk az 1900-as évek elején Pamela – eredeti nevén Helen, becenevén pedig Ginty hercegnő – még gyermek: egy tündéri hullámos hajú kicsi lány (Annie Rose Buckley). A család nehéz körülmények közt él, a – bankban dolgozó – apa függősége miatt. Komoly problémái ellenére a Colin Farrell által alakított Robert remek apa. egy igazi álomvilágot teremt a gyerekei számára, nem is csoda, hogy Ginty hercegnő az egész gyerekkorát az ő bűvöletében tölti, közben azonban rettentően megviselik az apja alkoholizmusával kapcsolatos negatív történések. Nagynénje, túl későn érkezik a „nyugati széllel”, hogy segítsen édesanyjának. Az apja meghal, mindez pedig hatalmas traumát okoz a kislánynak, ami az egész életére kihat.

Pamela Lyndon Travers az apjáról, Travers Robert Goff-ról mintázta Mr. Bankset, de Mr. Banks bárki lehetne, például Walt Disney édesapja, vagy maga Walt, de akár mi magunk is. A film remekül rámutat, mennyire fontos, elengedni a múltat és nem hagyni, hogy a gyerekkori traumák az egész életünkre rátelepedjenek.

Érdemes végigvárni a stáblistát, mert utána szívet melengető meglepetésben lehet részünk: megnézhetünk néhány eredeti fényképet az írónőről és Walt Disneyről, sőt még egy részletet is hallhatunk a hangfelvételből, ami rögzítette a filmmel kapcsolatos megbeszéléseket – az írónő valóban szalagra vetette ezeket.

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Tenorok egymás között – Interjú Boncsér Gergellyel és Dolhai Attilával

Utasi Nikolett

Musicalcsillogás, avagy Serbán Attila és a Jazz and More

admin

Elfújta a szél próba – Vágó Zsuzsi

Liga Mihály

Szegedi Szabadtéri – Koltay Gábor visszavonta igazgatói pályázatát

Sándor Petra

Az ördög (Karinthy Színház)

Buchmann-Horváth Emese