Hírek, beszámolók

Musicalek 2008 / 2009 – Az évad áttekintése

A musicalszínházak – nem csupán itthon, de szerte a világon – mostanra már mind megtartották évadnyitó sajtótájékoztatóikat. Örömmel jelentjük, hogy a műfaj népszerűsége rohamosan terjed a földgolyón, így minden igyekezetünk ellenére is csupán a legfontosabb eseményeket tudjuk összefoglalni.

Gazdag kínálat Magyarországon
 
Elsőnek következzen természetesen a számunkra legfontosabb: az új évad hazai musicalbemutatói. A sort A Vörös Pimpernel nyitja Szolnokon, október 3-ai bemutatóval. Azoknak, akik szeretnek felkészülten menni a színházba, melegen ajánljuk exkluzív Pimpernel összeállításunkat is!

Október 9-én a Madách Színház veszi át a stafétát az Anna Karenina felújításával, október 16-án pedig a Budapesti Operettszínház következik a nyáron bemutatott Szentivánéji álom kőszínházi premierjével. Exkluzív összeállításunkban október elejétől több szereplővel is interjúk olvashatók.

A két musicalszínház nem elégedett meg a két szezon eleji premierrel – mindketten előrukkoltak valamivel november hónapra is. A Madách Színház november 15-ei bemutatóval nagyszabású születésnapi gálakoncertet ad a világhírű zeneszerző, Andrew Lloyd Webber tiszteletére, melyről hamarosan bővebb információval jelentkezünk. Az Operettszínház pedig nemrég jelentette be, hogy november 30-án a Papp László Budapest Sportarénában Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán a Musical Duett 1 és 2 korongok hatalmas sikerén felbuzdulva nagyszabású lemezbemutató koncertet ad. A sztárházaspárral a koncert előtt interjút olvashattok a honlapon!
 
Bár nem hazai bemutató, mindenképpen nagyon közel áll a szívünkhöz a Vámpírok Bálja oberhauseni szériája, melyben néhányan a budapesti előadás szereposztásából is képviseltetik magukat. Az első előadást november  7-én tartják, de a Viva la Musical! már a próbafolyamatot is figyelemmel kíséri, és október elején igazi meglepetéssel készül a rajongók számára. A december 31-én induló budapesti Vámpír szezonig gondoskodunk róla, hogy a fanok itthon is kapjanak rendszeres vérfrissítést.
 
Februárban kettő musicalpremiert is tartanak Budapesten. Az egyik a világ már több országában is hatalmas sikert elért Avenue Q című musical non-replica verziója lesz, melyet a Centrál Színház (régi Vidám Színpad) mutat be. A bemutató pontos időpontját és bővebb információkat télen közlünk a honlapon.
Február 7-én (preview-k: február 2.) debütál a nagy izgalommal várt Tavaszébredés című produkció, amely a Broadway-n bemutatott és parádés sikert elért musical hazai, non-replica verziója lesz. Külön érdekesség, hogy ezzel egyidőben kerül színpadra a show londoni változata is (preview-k január 23-tól, sajtópremier: február 3., gálapremier: február 5.) A szereplőgárda kiválasztása mindkét országban folyamatban van, a fejleményekről hamarosan hírt adunk.

2008 májusában  – az itthon megszokott gyakorlattól eltérő módon – replica produkciót láthat a közönség, méghozzá a nagysikerű Contact musicalfantáziát a világhírű (többek között a Producerek ősbemutatóját jegyző) Susan Stroman koreográfiájával és rendezésében.

 
Külföldön is musicaldömping
 
Azoknak, akiknek az egyre növekvő hazai kínálat nem lenne elég, igyekszünk áttekintőt adni a világszerte várható új musicalbemutatókról.

A sort minden bizonnyal az itthon is nagy izgalommal várt Sunset Boulevard holland bemutatója nyitja Pia Douwes-szal és Simone Kleinsmával a főszerepben. Az első preview-t szeptember 20-án tartották, az amszterdami premierre pedig október 10-én kerül sor. A Viva la Musical! a bemutató után beszámolóval jelentkezik a turnéelőadásról, amely az évad folyamán számos hollandiai városban látható lesz.

Hasonlóan nagy érdeklődés övezi a hazánkban bemutatott Rudolf február 27-ei bécsi premierjét, amelyről hamarosan bővebb információkkal jelentkezünk.

A zeneszerző, Frank Wildorn egyébként a 2008 / 2009-es évadban két várost is megörvendeztetett azzal a lehetőséggel, hogy egy új darabja világpremierjének adjon otthont. A Carment október 3-án mutatják be Prágában, a Monte Cristo grófja 2009. március 14-én debütál a svájci St. Gallenben. Érdekességként megemlítjük, hogy hamarosan Oroszországban is színpadra kerül egy azonos című musical, ez azonban nem Wildhorn műve. Ettől függetlenül a zeneszerző nem hagyott fel azzal a jó szokásával sem, hogy a világ több országában is bemutassa korábbi műveinek újabb verzióit. Magyarország mellett Japánban is látható A Vörös Pimpernel október 5-éig,  A Jekyll és Hyde hamarosan bemutatásra kerül Mexikóban és visszatér Lengyelországba is, a The Civil War pedig novembertől újra látható az Egyesült Államokban.
 
A Lévay-Kunze szerzőpárosnak sem lesz sok ideje pihenni az idén. Alig mutatták be a Rebecca jelenleg is
nagy sikerrel futó helsinki verzióját, az új bécsi széria nyitóelőadásán már alá is írták a Broadway-produkcióra szóló szerződést, amely garantálja, hogy 2010-ig bemutatásra kerül a darab New Yorkban. De nem is kell ennyire előreszaladni: a szerzőpáros 2006-ban, Tokióban bemutatott Marie Antoinette című musicaljét végre az európai közönség is élvezheti 2009. január 30-tól Brémában.
 
Németországban – a szokott módon – egyébként is felpörögtek az események: október 19-én sor kerül a Tarzan című Disney-musical hamburgi premierjére (az érdeklődők hallgassák meg a “Dir Gehört Mein Herz” című dalt a hivatalos honlapon), decemberben a Manitu bocskora kerül bemutatásra Berlinben, márciusban pedig az eredeti Wedekind-dráma szülőhazájában is színpadra kerül a Spring Awakening; a Frühlings Erwachen 2009. március 29-én debütál Düsseldorfban. A musicalt egyébként augusztus végén Svédországban is bemutatták – az ottani produkcióról napokon belül megtekinthetők a képek galériánkban.
 
Az évad legfontosabb eseményei közül nem hagyhatjuk ki a High School Musical 3: Senior Year (Végzősök) című musicalfilm őszi bemutatóját. Az október 7-ei, londoni díszbemutatón a Viva la Musical! is jelen lesz. A hazai mozikban október 23-tól látható a film, a nagy érdeklődéssel várt filmzenét pedig hamarosan megnyerheti egy szerencsés látogatónk! Az első rész színpadi változata egyébként folytatja terjeszkedését: Spanyolországban szeptember 25-től, Dél-Afrikában pedig november 28-tól látható.
 
Andrew Lloyd Webber az idei évadban nem tervez új világpremiert – vélhetően Az Operaház fantomjának folytatása, a Love Never Dies köti le energiáit. De a zeneszerző korábbi művei folytatják diadalútjukat a világ színpadain. A Jézus Krisztus Szupersztár Spanyolországban, Az Operaház fantomja pedig Dániában, Ausztráliában és Új-Zélandon kerül színpadra.

Az újabb ausztrál premierek között van egyébként a Rocky Horror Show (2008. szeptember 14.) és a Guys and Dolls (2008. március 28.), valamint a Billy Elliot (2009. jan. 15.) Melbourne-ben. Az utóbbi jelenleg Sydney-ben látható, ahol 2009 márciusában az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Jersey Boys-t is bemutatatják, és a Melbourne-ből érkező Wicked is nagy érdeklődésre tarthat számot.

A Wicked nem csak Ausztráliában tarol; a most kezdődő színházi évad során várhatóan Amszterdamban és Mexikóvárosban is bemutatják. Óz boszorkányainak története a Broadway-n is az egyik legbiztosabb sikernek számít, de természetesen a musicaljátszás fellegvára is készül új bemutatókkal az idén.  A két legfrissebb az A Tale of Two Cities (bemutató: 2008. szeptember 18.) és a 13 (bemutató: október 5.), de a legnagyobb izgalommal bizonyára a Billy Elliotot várják, mely október 1-jén induló preview-k után november 13-án debütál hivatalosan New Yorkban. 2009 első negyedévében a 9 to 5 című show valamint a West Side Story felújítása várható.
 
A West End következő nagy durranása az Oliver! felújítása lesz a Mr. Bean-ként megismert Rowan Atkinsonnal decembertől, de nagy érdeklődésre tarthat számot a 2009. március 14-én bemutatásra kerülő Priscilla, Queen of the Desert is. A színházi csemegére vágyóknak jó hír, hogy november 22-től a Menier Chocolate Factory-ban látható Trevor Nunn legújabb rendezése, Sondheim Kis éji zenéje. A Broadway és West End premierekről mindig naprakész információk találhatóak az oldalon.
 
A sor korántsem teljes, de bízunk benne, hogy ezzel az összeállítással sikerült átfogó képet adnunk arról, milyen musicalek várnak ránk az új évadban. Most pedig nincs más hátra: váltsuk meg jegyeinket, és üljünk be a színházba ismét, hogy újra megtörténjen a csoda!
 
Vincze Dániel

Kapcsolódó tartalmak

Aida – Fertőrákosi Barlangszínház

Sándor Petra

Tévedések vígjátéka. Shakespeare-rel üzent a mának KERO

Rechtenwald Kristóf

A Tenkes kapitánya

Sándor Petra

Keszthelyi Nyári Játékok – világsiker az emelt nézőtér előtt

Buchmann-Horváth Emese

La Mancha lovagja a József Attila Színházban

halasi.vivien