Hírek, beszámolók

Musicalelőadás Miskolcon a Kulturális örökség napjai keretében

Épületbejárás Miskolc egyik legrégebbi házában, diákszínjátszó találkozó, rockmusical-előadás, borverseny és könyvritkaságok bemutatója is várják a közönséget Miskolcon a Kulturális örökség napjain szombaton és vasárnap.

A borsodi megyeszékhelyen a hétvégén megnyílik a Miskolci Galéria központi épülete, Miskolc egyik legrégibb háza, a Rákóczi-ház is. Délelőtt 11 órakor és délután 3 órakor – pincétől a padlásig – épületbejárásra, tárlatvezetésre várják a vendégeket – mondta Barázda Eszter, a galéria sajtóreferense az MTI-nek.

A Miskolci Kulturális Központ, Ifjúsági és Szabadidő Ház a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű program részeként csábítja az érdeklődőket. Itt rendezik meg a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület Impró-sok(k) című szakmai találkozóját diákszínjátszók és ifjúsági amatőr színházak számára. A csoportok a napi sajtó hírei közül húznak egyet-egyet, majd a hír tartalmából kiindulva 15-20 perces színházi jelenetet készítenek meghatározott színházi stílusban, zenével.
A Musical Műhely Miskolc előadásában a Zéta című rock-musicalt is láthatják pénteken az érdeklődők, szombaton pedig egyebek mellett a Vásárhelyi Tehetségpont improvizációs programja szórakoztatja a közönséget a kulturális központban.

Miskolc görömbölyi városrészében szintén számos eseménnyel készülnek, például régi lakóházakat, gazdasági épületeket mutatnak be muzeológusok vezetésével, de az érdeklődők megismerkedhetnek a helyi római, illetve görög katolikus, valamint a református templom történetével is.
Különleges látványosságot kínál a görömbölyi domboldalban többsorosan, teraszosan elhelyezkedő, jellegzetes, egyedi házakból álló pincesor is, ahol a hétvégén rendezik meg a Görömbölyi Ősz elnevezésű rendezvényt borversenyekkel és borkóstolással.

A Kulturális örökség napjai programsorozatában két könyvritkaságot, az 1605-ben megjelent – fatáblás, disznóbőr kötéses – Calepinus-kötetet és a Váradi Biblia 1661-es példányát is megtekinthetik, sőt – megfelelő védőkesztyűben – kézbe is vehetik az érdeklődők a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban szombaton 11, 13 és 15 órakor kezdődő bemutatón.

Szabóné Lenkefi Ildikó programszervező az MTI-nek elmondta, hogy a Kulturális örökség napjai rendezvényeihez kapcsolódva azok a diákok, akik ez év szeptemberében kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, és a felvételükről szóló értesítést bemutatva szombaton 10 és 16 óra között ingyenesen iratkozhatnak be fél évre a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárba.

Kapcsolódó tartalmak

Rebecca Budapesten?

admin

Musicalszerző a Doktor House-ban

admin

Vadregény – Into the Woods premier party (Magyar Színház, 2014. április 26.)

Czibulka Stella

Épül a Porondszínház

admin

Miss Saigon – első szereposztás (Budapesti Operettszínház)

Schmidt Barbara