Hírek, beszámolók

Musicalpremierek a Broadway-n (videóval)

A Broadway-n szünet nélkül követik egymást az évadok, így a 2011-2012-es évad már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. Az új bemutatókat viszont a legritkább esetben időzítik nyárra, ezért mi is az őszi premier-lavina előtt próbáljuk összefoglalni, hogy milyen zenés bemutatók várhatók idén.

Szokás szerint néhány produkció már pontos premier-dátummal rendelkezik, míg más előadások esetén csak a bemutató tényét közölték a sajtóval, időpontját még nem. A harmadik kategóriába azok a musicalek tartoznak, amelyek Broadway-premieréről folynak a tárgyalások, így ezekről csak nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy valóban színpadra kerülnek idén New Yorkban.

Az évad legelső nagyszabású musical-bemutatóján már túl vagyunk. A Spider-Man: Turn Off the Dark még júliusban debütált, méghozzá a Broadway-n látott leghosszabb preview-sorozatot követően. A producerek nem jószántukból döntöttek a nyári premier mellett, de a rengeteg problémával terhelt, több hónapos preview-időszak után már nem nagyon volt más választásuk.
Kapcsolódó cikkeink:
   Bemutatták a Pókembert a Broadway-n (videóval)
   Végtelen történet: Pókember-premier a Broadway-n
   Spiderman: a Broadway legnagyobb bukása?
   Alakul a Pókember musical szereposztása
   2010-ben Pókember a Broadway-n
   Pókember: hírek a szereposztásról
   Pókember 2009-ben a Broadway-n

Az őszi premierek sorát Stephen Sondheim Follies című musicalének felújítása nyitja szeptember 12-én. A produckió a washingtoni Kennedy Centerben debütált májusban Bernadette Peters és Elaine Paige főszereplésével. Az előadás néhány Broadway-producer érdeklődését is felkeltette, így a New York-i közönség is láthatja a két dívát Sondheim musicalében. Az előadás hangfelvétele várhatóan ősszel kerül a boltokba.

Szintén ősszel érkezik a Broadway-re a világpremierének 40. évfodulóját ünneplő Godspell. Stephen Schwartz musicalének főszerepét Hunter Parrish játssza majd.
Kapcsolódó cikkünk:
   Jézusok csatája a Broadway-n

Patti LuPone és Mandy Patinkin koncertturnéja, az An Evening with Patti LuPone and Mandy Patinkin november 21-től lesz műsoron a Broadway-n. A két musical-legendát az Evita Broadway-premiere köti össze: Patinkin Che, LuPone pedig Evita szerepéért vihette haza a Tony-díjat 1980-ban.

December 11-én tartják az On a Clear Day You Can See Forever (Egy tiszta nap szembenézhetsz az örökkévalósággal) felújításának Broadway-premierét. A musical egy lány történetét dolgozza fel, aki hipnózis során visszaemlékszik előző életére. Az 1965-ben bemutatott előadás egy évig sem volt műsoron a Broadway-n. 1970-ben elkészült a filmváltozat Barbra Streisand, Yves Montand és Jack Nicholson főszereplésével. A 2011-es, átírt Broadway-felújítás Harry Connick Jr főszereplésével és Michael Mayer (Spring Awakening) rendezésében kerül színpadra.

A tavalyi évad off-Broadway sikere, a Lysistrata Jones december 14-én mutatkozik be a Broadway-n. Az Arisztofanész Lysistrata című műve alapján íródott musicalkomédia az Athens University 30 éve nyeretlen kosárlabdacsapatáról szól. A Variety kritikája szerint a Lysistrata Jones “High School Musical felnőtteknek”.

2012. január 12-én találkozhat először a közönség a Porgy és Bess című Gershwin-opera átírt változatával a Broadway-n. A sajtóközlemény szerint az átírás érinti a szövegkönyvet (a történet ezúttal happy enddel ér véget), a hangszerelést (a jazzes hangzás lesz jellemző), és az előadást kifejezetten a Broadway igényeihez igazítják. (Bármit is jelentsen ez.) A főszerepekre Norm Lewis és Audra McDonald személyében Broadway-sztárokat szerződtettek.

Március 12-én a Shubert Színházban debütál a Broadway-n a Rebecca. A szereposztást egyelőre nem közölték. A New York Times jóvoltából annyit lehet tudni, hogy a süllyedő lépcső effektus kihagyásával 12 millió dollárra faragták a show költségvetését. (A látványelem kihagyását elsősorban az indokolta, hogy a Shubert Színház színpada alá nem fért volna be a hatalmas lépcső. Ezen felül az effekt 3 millió dolláros költsége is hozzájárult ahhoz, hogy végül más megoldást próbáljanak keresni.) A producerek így is lenyűgöző látványt ígérnek, Ben Sprecher közleménye szerint a Broadway-n sosem látott effekttel valósítják majd meg Manderley égését.
Kapcsolódó cikkeink:
   Kitűzték a Rebecca Broadway-premierének időpontját
   Rebecca: még nincs döntés az angol nyelvű premier helyszínéről
   Rebecca: megvannak a londoni workshop főszereplői
   Rebecca workshop Londonban
   Rebecca: irány a Broadway

Márciusban egy Londonból importált musical is érkezik New Yorkba. A Ghost című sikerfilm zenés színpadi változatát július 19-én mutatták be a West Enden Richard Fleeshman, Caissie Levy (Wicked) és Sharon D. Clarke (We Will Rock You) főszereplésével. A New York Post úgy tudja, hogy a producerek azért döntöttek a transzfer mellett, mert a Broadway-n idén kevés nagyköltségvetésű eredeti musical (azaz nem felújítás) debütál, így a Ghost idén sikeres lehet New Yorkban. Szintén a Post információja, hogy bár az amerikai szereposztásról még nem nyilatkoztak, valószínű, hogy a We Will Rock You eredeti szereposztásának Killer Queenje, Sharon D. Clarke a Ghostnak – és a musicalben nyújtott teljesítmé
nyének – köszönhetően bemutatkozhat a Broadway-n is.
Kapcsolódó cikkeink:
   Ghost a West Enden
   Musical készül a Ghostból

Áprilisban egy újabb import-előadást láthat a Broadway közönsége. Ekkor érkezik ugyanis a londoni Evita-felújítás Elena Roger, Ricky Martin és Michael Cerveris főszereplésével.
Kapcsolódó cikkeink:
   Ricky Martin visszatér a Broadway-re
   Ricky Martin az Evitában?

Ha a vidéki próbaváltozat jól működik, akkor tavasszal érkezhet a Broadway-re a Funny Girl felújítása. A világpremier óta ez lesz az első felújítása a musicalnek a Broadway-n, Barbra Streisand után Lauren Ambrose kapta a lehetőséget Fanny Brice megformálására.
Kapcsolódó cikkünk:
   A Sírhant művek sztárja a Broadway legjobban várt musical-felújításában

Szintén tavasszal tartják a Nice Work If You Can Get It című musical premierét. A George és Ira Gershwin legismertebb dalait felvonultató előadás szövegkönyvét Joe DiPietro (Te édes, de jó vagy, légy más) írja, a rendező a tavalyi évadban Tony-díjjal jutalmazott Kathleen Marshall (Anything Goes) lesz, a főszerepet pedig Matthew Broderick (Producerek) játssza majd.

A fenti zenés produkciókon kívül szintén ebben az évadban kerülhet színpadra a Broadway-n a Jézus Krisztus Szupersztár felújítása (lásd kapcsolódó cikkünket); Frank Wildhorn legújabb musicale, a Bonnie és Clyde; a Pókasszony csókjának (The Kiss of the Spider Woman) felújítása; a Yank! című off-Broadway siker; és a Nagy hal (Big Fish) című film musicalváltozata Susan Stroman rendezésében.

A prózai előadások közül említésre méltó a The Mountaintop Samuel L. Jackson és Angela Bassett főszereplésével; az Apa és fia (Man and Boy) Frank Langella közreműködésével; az Other Desert Cities (Stockard Channing); a Kim Cattrall főszereplésével bemutatásra kerülő Magánélet (Private Lives); a Pulitzer-díjjal jutalmazott Fekete angyal (Wit) Cynthia Nixonnal; Az ügynök halála Mike Nichols (Spamalot) rendezésében és Philip Seymour Hoffman főszereplésével; a The Columnist John Lithgow-val; és a The Best Man James Earl Jones főszereplésével.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

A Fejedelem musical a Pécsi Szabadtéri Játékokon

Sándor Petra

Mary Poppins jótékonysági bemutató és közönségtalálkozó (Madách Színház, 2012. 09. 18.)

Czibulka Stella

Shrek Londonban is

admin

A Győri Nemzeti Színházat továbbra is támogatja az önkormányzat

Volf Anna

Rövidhírek, 2013. december

Volf Anna