Hírek, beszámolók

Musicalpremierek a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház jubileumi évadában

Lessing a Bölcs Náthán című drámai költeményének díszbemutatójával kezdődik a 2012/2013-as jubileumi évad a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban: a darab tisztelgés a színház 30 éves története és a színházalapító, Ruszt József emléke előtt – ismertette Besenczi Árpád igazgató hétfői sajtótájékoztatóján.

Az előadás kötődik Ruszt József munkásságához: G. E. Lessing darabját a színház első igazgatója 1986 októberében állította színpadra. Az előadás témája ma is aktuális, szól az együttélésről, a vallási türelmességről, a toleranciáról – fogalmazott Besenczi. A darabot idén októberben Csiszár Imre rendezésében, Tordy Géza főszereplésével láthatja a közönség, a díszbemutatóra meghívást kapnak a színház volt művészei, munkatársai – hangsúlyozta Besenczi.

Decemberben a La Mancha lovagja című musicalt mutatják be Pinczés István rendezésében. A 2013-as év első nagyszínpadi előadása a Fenyő Miklós életéről szóló Made In Hungária című musical lesz. Jövő év márciusában Alföldi Róbert rendezi meg a Figaro házasság című vígjátékot Zalaegerszegen, az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója pedig Molnár Ferenc A doktor úr című bohózata lesz – sorolta az igazgató.

Sztarenki Pál művészeti vezető elmondta, stúdió-előadás keretében April de Angelis Színésznő című színművét tűzték műsorra. A XVII. században, Angliában játszódó darab “derűs eklektikával” mutatja be a nők első színpadra lépését. Februárban “kísérletező jellegű” stúdió előadás keretében dolgozzák fel Krusovszky Dénes Az Üveganya című tragikomikus játékát – emelte ki Sztarenki Pál.

Besenczi Árpád arról számolt be, hogy a lakásszínház lesz a helyszíne Gianina Carbunariu mady-baby.edu színművének. A Helló külföld! Itt vagyok című háromszemélyes, fiatalok aktuális problémáit feldolgozó darabot színházi programot pedig egy diszkóban adják elő.

Hozzáfűzte, a társulat a Kvártélyházzal közös produkcióval készül nyárra: Paul Portner Hajmeresztő című bűnügyi társasjátékát első alkalommal a kvártélyház udvarán mutatják be, majd a “néző-összekovácsoló, interaktív” darabot októbertől a kőszínházban játsszák tovább. Ifjúsági előadás keretében Egressy Zoltán Fafeye, a tenger ész című zenés játékot tűzték műsorra, az előadást szeptembertől láthatja a közönség.

Az igazgató szólt arról is, hogy az idei évad utolsó bemutatója koprodukciós előadás lesz, Az állatok farsangja című interaktív mese-balettet a Keresztury Dezső művelődési központ művészeti iskolája és a zalaegerszegi Ady Általános iskola növendékeivel közösen állítják színpadra.

Besenczi Árpád értékelése szerint tartalmas, izgalmaz, nézőbarát évadot zár idén a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, és magas színvonalú produkciókat mutatott be a társulat. A város egyre inkább magának érzi a színházat, de az elnyert bizalommal jól kell “sáfárkodni”, ezért a színház mindig megpróbál megfelelni az elvárásoknak – fogalmazott az igazgató.
Idén a színházi évad végéig egyébként több mint 235 előadást játszik a társulat. A nézők száma már most meghaladta a 70 ezer főt, 9535-en váltottak bérletet. A nézőszám és az előadásszám növekedésének köszönhetően a központi támogatás 12 millió forinttal volt több, mint a tavalyi évadban. Nem csökkent a helyi támogatás mértéke sem, így évad végéig biztosított a színház finanszírozása – hangsúlyozta az igazgató. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

A nyomorultak (Homonnay Zsolt – Szabó P. Szilveszter, Miskolci Nemzeti Színház)

Czibulka Stella

A zene világnapja – Oly távol vagy tőlem, és mégis közel

József Kriszti

Diótörő – Karácsonyi varázslat a Bajai Városi Színházteremben

admin

Rendhagyó A Notre Dame-i toronyőr sajtótájékoztató

Buchmann-Horváth Emese

Októberben érkezik a Lady Budapest az Operettszínházba

Buchmann-Horváth Emese