Hírek, beszámolók

Musik, musikk, musique – Koncert-színház a Müpában

Musik, musikk, musique címmel a századelőt idéző koncert-színház költözik a Művészetek Palotája (Müpa) színpadára: a budapesti Katona József Színházzal közös produkciót március 20-án, kedden mutatják be a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében.

Az előadás a tízes, húszas, harmincas évek zenei kölcsönhatásait keresi Skandináviától a Balkánig, Ibériától Kelet-Európáig szövegben és zenében, hat színész és az őket kísérő zenekar előadásában. A szereplők egy-egy nemzet képviselőiként az adott kultúrkör kávéházi zenéitől indulnak el és mutatják be a korabeli Európa szalonzenei világának formálódását.

Orfeumi látványvilággal, jelmezekkel, élő zenekarral várják a közönséget, a színészek pedig nemcsak táncolnak és énekelnek, hanem a korabeli varieté-előadókhoz méltóan további meglepetésekkel is szolgálnak. A századelő figuráit Jordán Adél, Kocsis Gergely, Nagy Ervin, Ónodi Eszter, Rezes Judit és Tasnádi Bence jeleníti meg, az előadás rendezője Pelsőczy Réka.

A korszak kontinentális slágerei az előadásban tíz nyelven szólalnak meg, jelképezve azt a kulturális olvasztótégelyt, amit Európa az elmúlt kétezer évben jelentett és ma is jelent – olvasható a színház honlapján.
Az élet kabaré, mondja a századelőt idéző sikerdal, és nem véletlenül. A kabaré lényege a színház, a show-varieté és a közélet iránti mohó szenvedély. Éltető közege a modern nagyváros. Azok a nagyvárosok, amelyek a huszadik század elején váltak világvárosokká, s kezdték egyre inkább megismerni, magukévá tenni egymás kultúráját, szórakozási formáit, zenéjét” – áll az ismertetőben.
Mint írják, Skandináviától Németországon át egészen a Balkánig ugyanazokra a dalokra táncoltak a lokálokban, ugyanazokat a dalokat fütyülték a suszterinasok – persze megőrizve saját egyedi hangzásukat, és saját hagyományaikat. Megjelent a film, sohasem látott népszerűségével beköltözött a szalonokba a cirkusz, és mulatott a nép, mindenáron.

A produkció díszletét Cziegler Balázs, a jelmezt Tihanyi Ildi tervezte. A zenei vezető Márkos Albert, a dramaturg Zöldi Gergely.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Katona József Színház és a Művészetek Palotája közös előadása március 24-én és 29-én is látható a Fesztivál Színházban, a Katona József Színházban a bemutatót május 4-én tartják.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Aida – Fertőrákosi Barlangszínház

Sándor Petra

Kis éji zene Kristin Scott Thomas-szal

admin

Thriller a Broadway-n?

admin

A Tony-gála díjátadói…

admin

Ének az esőben közönségtalálkozó

Buchmann-Horváth Emese