Kitekintő

Musik, musikk, musique: utazás és koncert-színház

A Musik, musikk, musique a Katona József Színház, a Művészetek Palotája és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös bemutatója. Koncert – színház, utazás a tízes, húszas, harmincas évek zenéi közt, melyek ugyanazok voltak Európa szerte, persze minden ország egy kicsit sajátjává tette  a dalokat.

Musik, musikk, musique Tavaszi Fesztivál keretében március 20-án került bemutatásra a MÜPA Fesztivál Színházában (további előadások: március 24-én és 29-én), májustól pedig a Katona József Színházban lesz látható. Három színésznő és három színész: Jordán Adél, Ónodi Eszter, Rezes Judit, Kocsis Gergely, Nagy Ervin és Tasnádi Bence valamint az élőzenekar kalauzolják a nézőket.

A másfélórás koncert egy nagy utazás. Ez már abból is érezhető, hogy a hat szereplő először együtt jelenik meg, mindannyian bőrönddel a kezükben érkeznek a színpadra. A függöny mögött nagy fehérség. Hátul fehér vászon, egy fehér félköríves emelvény köré rendeződtek a zenészek – fehér ruhában -, egyelőre csak a hangszerek tűnnek ki a fehérségből.
Aztán egyenként megjelennek a szereplők egy-egy országot – pontosabban inkább annak fővárosát – idézve, mint egy helybeli énekes, táncos, artista vagy éppen bűvész. A színpadon legtöbbször egyedül álló szereplő színt visz a fehérségbe ruhakölteményeivel, melyek kitűnően idézik a kort és a hangulatot. Az emelvény funkciója is változik: lehet hajókorlát, vagy a tengert és a szárazföldet elválasztó szegély. Már a vászon sem fehér, nem konkrét helyeket, városképeket mutat, hanem különböző élénk színekben és mintákban pompázik, beleolvadva a produkcióba. Időnként pedig arcok, jelenetek látszanak rajta, a korabeli, akkortájt divatba jövő rövidfilmek mintájára, melyeket cirkuszi sátrakban vetítettek hatalmas sikerrel.

A néző a dalok szövegét nagyrészt nem is érti, de mégis végigjárja többek között Párizst, Stockholmot, Lisszabont, Berlint, Bécset és Athént. Ebben segítségére van a tíz nyelv, melyeken a dalok elhangzanak, a zenék, a koreográfiák, a frizurák, a sminkek, a jelmezek az egyszerű fekete hosszú ruhától az elegáns ruhakölteményekig. Valamint a hat színész, akik egy számukra merőben új műfajban mutatkoznak be, és a koncertből színházat csinálnak.

Az előadás rendezője Pelsőczy Réka, a díszlettervező Cziegler Balázs, Koreográfus Fejes Kitty, a jelmezek Tihanyi Ildikó munkáját dicsérik. Világítás: Vida Zoltán, Visual: Varga Vince, Haj és smink Vég Attila.

Stern Ágnes

Kapcsolódó tartalmak

Feke Pál Junior Prima díjat kapott

admin

6. Hangok a gyermekekért jótékonysgi gála

Buchmann-Horváth Emese

István, a király – 10 éve töretlen siker a Pesti Magyar Színházban

Rechtenwald Kristóf

Sajtótájékoztató a József Attila Színházban

Volf Anna

A Magyarországon legtöbbet játszott musicalek toplistája (2014)

Volf Anna