Hírek, beszámolók

My Fair Lady Székesfehérváron és Budapesten

Alan Jay Lerner és Frederick Loewe világhírű musicale, a My Fair Lady ezúttal a székesfehérvári közönséget készül meghódítani. A londoni, csúnya beszédű virágárúslány története február 14-én este elevenedik meg Radnay Csilla alakításában. Az előadás rendezője: Szikora János.

George Bernard Show drámájából, a Pygmalionból készült musical évtizedek óta hatalmas világsikernek örvend, s ma is számos helyen játszák. Hazánkban is többször bemutatták már. A Pesti Magyar Színházban (régen: Nemzeti Színház) 1994 decemberében volt a bemutató Sík Ferenc † rendezésében. A musical azóta is műsoron van, túl a 350. előadáson. Sikere azóta is töretlen, annak ellenére is, hogy számos szereplőváltást élt meg a színdarab. Jelenleg a főszerepeket Auksz Éva és Tóth Sándor játszák, de korábban olyan nagy neveket is láthattak a nézők a színlapon, mint Sinkovits Imre, Agárdy Gábor, vagy a főbb szerepekben a korábban Elizát megformáló Fonyó Barbara vagy Götz Anna, valamint a Higginst alakító Bács Ferenc, s Mihályi Győző, vagy a kisebb, de nem kevésbé hálás szerepekben Császár Angela és Botár Endre. 2008-ban a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tűzte műsorára Tasnádi Csaba rendezésében, Kuthy Patrícia és Gáspár Tibor főszereplésével, majd az idei évadban következett a sorban Béres Attila megfogalmazásában a Miskolci Nemzeti Színházban Czakó Juliannával és Görög Lászlóval a színpadon. G. Dénes György (alias Zsüti) dalszövegeit sutba dobva, egy egészen XXI. századi fordítással, Varró Dániel verseivel álmodta a szegedi szabadtéri hatalmas színpadára Eliza történetét Novák Eszter 2010 nyarán. A főszerepben akkor a népszerű Tompos Kátyát láthatta a közönség. Az új, szokatlan fordítás adta Tompos Kátya szájába a “Csudijó” helyett a “Tökkirály” kifejezést.

Ezúttal Szikora János viszi színre a székesfehérvári Vörösmarty Színházban a My Fair Ladyt. A főszerepre a Nemzeti Színház egykori fiatal művésznőjét, Radnay Csillát kérte fel. Henry Higginst Hirtling István, az édesanyját Almási Éva fogja alakítani. S Bán Teodórától, a Budapest Nyári Fesztivál igazgatójától megtudhattuk, a fehérvári produkció a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon lesz látható július 18-án és 20-án este nyolc órától.

 

Vászonra vele: Radnay Csilla – [origo] 

Radnay Csilla | Fotó: Hektor 

 

“Eliza Doolittle, a rikácsoló virágáruslány és Henry Higgins, a kellemetlen modorú fonetikaprofesszor Londonban botlanak egymásba. A mások beszélgetését folyamatosan jegyzetelő nyelvész kisebb szóváltásba kerül a lánnyal rémes kiejtése miatt. Mérgében könnyelmű kijelentést tesz: ha Eliza elsajátítaná a helyes beszédet, hat hónap alatt hercegnőt faragna belőle.

A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér. A My Fair Lady világsikerének egyik titka a jó zene. A musical slágerei a főhősnő, Eliza vágyairól árulkodnak, a történet a vágy teremtőerejéről szól.
 
A Broadway-siker után a musical a mozivásznat is meghódította: 1964-ben George Cukor többszörös Oscar-díjas filmjének címszerepét Audrey Hepburn alakította.” (forrás: Budapesti Nyári Fesztivál honlapja, www.szabadter.hu)
 
Rechtenwald Kristóf

Kapcsolódó tartalmak

A Jézus Krisztus Szupersztártól a Mágikus Misztikus utazásig és tovább… – Miklós Tiborra emlékezünk

Stern Ágnes

NERO

Stern Ágnes

Győzött a Pimpernel

admin

Vámpírok bálja fanfiction válogatás 2.

Vincze Dániel

Cirkuszhercegnő premier Szolnokon

József Kriszti