Hírek, beszámolók

Négyéves a Viva la Musical!

A 4. születésnapon – a korábbi évekhez hasonlóan – Olvasóink figyelmébe ajánljuk válogatásunkat az elmúlt egy év terméséből.

2011-ben kiemelten foglalkoztunk a Madách Színház musicalpályázatának győztesével, a Csoportterápiával. Tudósítottunk a sajtótájékoztatóról, a júniusi premierről képriport és kritika jelent meg az oldalon, a cd-dedikálás apropóján pedig a színészekkel készült interjúkat olvashatták Látogatóink.

A szabadtéri produkciók közül az Operettszínház Sopronban bemutatott Miss Saigon előadását szintén a sajtótájékoztatótól kísértük figyelemmel. Augusztusban stábunk forgatott a soproni próbákon, galéria és kritika pedig a nyári szabadtéri és a szeptemberi kőszínházi előadásról is került fel az oldalra. (galériák: 123, kritikák: SopronOperettszínház)

Nyomorultak - MargitszigetA nyár folyamán nem csak a soproni, de a budapesti, a keszthelyi és a szegedi szabadtéri előadásokról is beszámoltunk.
A kőszínházi premier után 8 hónappal, június 26-án mutatkozott be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Kecskeméti Katona József Színház Nyomorultak előadása, melyről videó- és képanyagot is készítettünk.
Július közepén Keszthelyen tartották az Egy nyári éj mosolya című Sondheim-musical replika produkciójának előbemutatóját. A szabadtéri előadásról kritika, a Centrál Színházban tartott kőszínházi bemutató sajtótájékoztatójáról részletes beszámoló került fel az oldalra.
Augusztusban szokás szerint Szegedről jelentkeztünk. A Valahol Európában premieréről képanyagot és kritikát közöltünk.

A 2011-2012-es évad budapesti premierei közül a Miss Saigon mellett a Madách Színházban bemutatott Én, József Attila is nagy érdeklődésre tartott számot. Fotósaink a sajtótájékoztatóról és a bemutatóról is gazdag képanyaggal örvendeztették meg a Látogatókat. A premier után a musicalhez kapcsolódó ajánlót és interjúkat olvashattatok nálunk (interjú Polyák Lillávalinterjú Nagy Sándorral).
A József Attila Színházban a Nem tudok élni nélküled musical került bemutatásra 2011 decemberében. A VLM-en ajánló és galéria jelent meg az előadásról. A Toldi márciusi budapesti bemutatója kapcsán interjút készítettünk Andrádi Zsanettel és Csengeri Attilával.

A vidéki kőszínházi premierekről is igyekeztünk informálni Olvasóinkat az elmúlt évben.
Beszámoltunk a Győri Nemzeti Színház új igazgatójának, Forgács Péternek a kinevezéséről, valamint a győri Vörös Pimpernel és Mária evangéliuma bemutatóról. A színház további terveiről is hírt adtunk: 2012 nyarán a Jekyll és Hyde, egy évre rá pedig a sokak által rég várt Wicked debütál a Szegedi Szabatéri Játékokon a Győri Nemzeti Színház produkciójában.
Békéscsabán októberben tartották a Monte Cristo grófja című musical ősbemutatóját. Az előadás budapesti vendégjátékáról ajánlót közöltünk.
Szolnokról a Jézus Krisztus Szupersztár, Debrecenből a Mária< /a> című musical, Pécsről A dzsungel könyve, Szegedről a Macskafogó bemutatójáról adtunk hírt.
Miskolcon március elején mutatták be A nyomorultakat (galéria). A főszereplők közül Homonnay Zsolttal és Szabó P Szilveszterrel készítettünk interjút.

Az elmúlt egy évben tudósítottunk a Madách-os Jézus Krisztus Szupersztár cd megjelenéséről, a magyar sikereket is hozó nemzetközi Lévay Szilveszter énekversenyről, a szeptemberi Broadway Fesztiválról valamint Szinetár Miklós és Szerednyey Béla jubileumáról. Írtunk a Rómeó és Júlia, a József valamint az Avenue Q új beállóiról, de hírt adtunk Andrádi Zsanett és Serbán Attila klippremieréről is. 2011 októberében újabb öt dallal folytattuk az egy évvel korábban megkezdett sorozatot a zene világnapja alkalmából.

Fantom25 premier100. előadásból is akadt néhány az elmúlt időszakban. A Spamalot 2011 májusában, a Rebecca 2011 decemberében, a Szép nyári nap pedig idén februárban jubilált. A Légy jó mindhalálig budapesti premierének 20. évfordulóját ősszel ünnepeltük, melyről egy hosszabb összefoglaló írással, a szolnoki bemutatóról szóló anyaggal (ajánló, galéria) és Kocsák Tibor zeneszerzővel készült interjúval emlékeztünk meg.
Az év hazai musicales eseményei közül számunkra különösen emlékezetes a Viva la Musical! VLM Live rendezvénysorozatának elindítása. 2011 áprilisában az Orfeumban került sor a Viva Webber! koncertre Krassy Renáta és Egyházi Géza közreműködésével, 2012. február 15-én pedig Az operaház fantomja 25. évfordulós koncertfelvételének mozipremierét tartottuk a Puskin Moziban. A két eseményhez kapcsolódó szöveges, illetve kép- és videóanyagainkat a Közösség/VLM Live menüpont alatt gyűjtöttük össze.

Az elmúlt 12 hónap során a zenés színház prominens személyiségei közül többen részesültek különböző elismerésben. Ismételten gratulálunk friss Kossuth-díjas művészeinknek, a március 15-én kitüntetett művészeknekaz év díszlettervezőjének választott Kentaurnak, az Artisjus-díjjal elismert Szabó P Szilveszternek, az Orszáczky-díjas Zöld Csabának,  és a kritikusok által a 2010-2011-es évad legjobb zenés előadásának választott Cabaret szereplőgárdájának és kreatív csapatának!

A külföldi események között is beszámolhattunk magyar vonatkozású hírekről.
Az Operettben futó produkció másolataként került színre Bukarestben a Rómeó és Júlia 2009-ben. 2011 május 31-én, a magyar EU-elnökség lezárásaként magyar-román vegyes szereposztásban játszották az előadást a román fővárosban.
2011 szeptemberében az Operettszínház újabb külföldi sikeréről adhattunk hírt: Kerényi Miklós Gábor bejelentése szerint a színház társulata elneyerte A szépség és a szörnyeteg című musical német nyelvterületen való játszási jogát. A német turné müncheni állomásáról a Viva la Musical!-en ajánlót olvashattatok.
Októberben Oberhausenben debütált a Dirty Dancing. A premieren a főszerepet alakító Rákász Daniért drukkolhattunk, akivel a bemutató apropóján interjút is készítettünk.

Jézus Krisztus SzupersztárOktóberben két fontos külföldi vonatkozású esemény is történt: 8-án a Szupersztár világpremierének 40., 12-én a Fantom bemutatásának 25. évfordulóját ünnepeltük. A két musicallel kapcsolatos írásokat, képeket, videókat egy-egy extrában gyűjtöttünk össze (Szupersztár40, Fantom25).

A Viva la Musical!-en rendszeresen olvashattok a londoni zenés színházi bemutatókról. Az elmúlt év egyik legfontosabb eseménye a 10 Olivier-díjra jelölt Matilda premiere volt a West Enden, a musicalről kritika és cikk jelent meg az oldalon. Beszámoltunk Az operaház fantomja jubileumi díszelőadásáról, a koncert dvd-felvételéről pedig ajánlót közöltünk. Kritikusaink ott voltak a Sweeney Todd chichesteri, a Fantom-turné plymouth-i és a Singin’ in the Rain londoni premierén is.
Külföldi kritikáink felsorolásából a melbourne-i Love Never Dies produkciót méltató írásunk sem maradhat ki. Webber musicale új életre kelt Ausztráliában. A zeneszerző is maradéktalanul elégedett volt a végeredménnyel, az előadás felvétele dvd-n is megjelent, ráadásul az ausztrál sikernek köszönhetően újra napirendre került a londoni bukás után lemondott Broadway-bemutató.

New Yorkból ugyan kritikákkal nem jelentkeztünk az elmúlt évben, de igyekeztünk beszámolni az ottani eseményekről is.
A Broadway-évad legmozgalmasabb időszaka a májusban kezdődő díjszezon. Ennek megfelelően 2011 júniusában a 2010-2011-es évad zenés bemutatóiról, a Tony-jelöltekről, és a Tony-gála legemlékezetesebb pillanatairól is írtunk. A nyári, csendesebb időszakban a következő évadban várható zenés bemutatókat vettük sorra, ezt követően pedig rendszeresen adtunk helyzetjelentést New Yorkból (lásd szeptemberi, novemberi, januári és márciusi írásunkat).

Hugh JackmanSok musicalrajongó álmát teljesítette Cameron Mackintosh producer, amikor hosszú évek után végre sikerült elérnie, hogy elkezdődjön A nyomorultak filmváltozatának forgatása. Az előző egy évben többször beszámoltunk a szereplőválogatással kapcsolatos hírekről, a forgatás megkezdésekor pedig külön galériában kezdtük összegyűjteni az eddig megjelent fotókat.

2011 márciusa óta sajnos halálesetekről is hírt kellett adnunk. Elbúcsúztunk a West Side Story szövegkönyvét jegyző Arthur Laurents-től; Hubay Miklóstól, az első magyar musical szerzőjétől; a Grease film egykori sztárjától, Anette Charles-tól; Kenderesi Tibor és Garas Dezső színművészektől;  Balogh Erzsitől, a Madách Színház egykori művészeti titkárától, valamint Pintér Tamás kaszkadőrtől.

Az elmúlt egy év alatt weboldalunknál fontos változások történtek.
Tartalmi sokszínűségre törekszünk, ennek jegyében újult meg az oldal menürendszere. A Musicalek menüben az Extrák mellett musicalszínészek, produkciók, színházak adatait gyűjtöttük össze, míg az Írások menüpont alatt a kritikák, az ajánlók és a cikkek gyűjteménye található. A Közösség menüpont újdonsága a Viva la Musical! rendezvényeihez kapcsolódó VLM Live, valamint a Fórum.
2012 februárjától Webshop is üzemel az oldalon, ahol musicalekhez kapcsolódó hang- és videófelvételekkel várjuk a vásárlókat.
Megújulásra való törekvésünket jelezte szeptemberi felhívásunk, melynek eredményeképpen több új munkatársat is üdvözölhettünk a csapatban.

Köszönjük, hogy az elmúlt évben is Veletek együtt éltethettük a musicalt. Meglepetéseket a következő egy évre is tartogatunk számotokra!

További jó böngészést kíván a VLM Team!

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Spring Awakening – Original Broadway Cast Album

Vincze Dániel

Catherine Zeta-Jones a Broadway-n?

admin

Rövidhírek, 2013. november

Volf Anna

Készül a HSM3

admin

Zsebkendőre mindenképpen szükség lesz

oldadmin