Hírek, beszámolók

Negyvenmilliós állami támogatást kapott az egri színház

Negyvenmillió forintos kiegészítő támogatást kapott a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (NEFMI) az egri Gárdonyi Géza Színház – tájékoztatta a teátrum igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Az összeget működtetési célokra, így előadások létrehozására használhatja fel 2012. június 30-ig a színház – közölte Blaskó Balázs. Hozzátette ugyanakkor, hogy a társasági adó felajánlásokból további 22 millió forint áll az intézmény rendelkezésére, így már biztosított az idei színházi évad tervszerű megvalósítása.

Az egri színház azt követően került nehéz helyzetbe, hogy májusban adósságrendezési eljárás indult a fenntartó Heves Megyei Önkormányzattal szemben. Ugyanis a vonatkozó jogszabályok szerint ilyen esetben az önkormányzat csak a törvényben meghatározott kötelező feladatait finanszírozhatja, márpedig a színház fenntartása nem kötelező önkormányzati feladat. Ennek kapcsán Blaskó Balázs az MTI-nek elmondta: a kialakult helyzet azzal fenyegetett, hogy a teátrum az eredeti műsortervben szereplő produkcióknál lényegesen olcsóbb darabokat kénytelen műsorára tűzni. Mint kifejtette, korábban oda jutottak, hogy a központi támogatás már a közalkalmazotti béreket sem fedezte, vagyis a társfinanszírozó városi önkormányzat támogatásából és a saját bevételekből kellett fizetniük a dolgozókat és már-már nem jutott pénz az előadások finanszírozására.
Példaként említette, hogy a műsortervben szereplő Mária főhadnagy, vagyis egy 17 millió forintos költségű nagyoperett helyett a hétmillió forintos büdzséjű Gyertyafény keringő című hatszereplős zenés vígjáték került színpadra és le kellett mondaniuk a helyi varietészínházzal közösen tervezett rendszeres kabaré előadást is.

Szintén gondot okozott, hogy az igazgató az intézményben időszakos munkát vállaló kollégáknak csak a szokásos gázsik töredékét tudta ajánlani. Ezzel kapcsolatban Blaskó Balázs hangsúlyozta: szívességet egyszer-kétszer lehet kérni, ám senki nem kötelezi el magát hónapokra egy olyan színházban, ahol csupán a töredékét kapja annak a pénznek, amit máshol megkereshetne.

Ebben a helyzetben az egri színház segítségére siettek a társintézmények, a többi között a békéscsabai, a kecskeméti, a szolnoki és a veszprémi színház, illetve a Pesti Magyar Színház. “A társintézmények használt díszletekkel, jelmezekkel és technikai eszközökkel segítik a munkánkat” – mondta Blaskó Balázs.

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Mamma Mia szereposztás sajtótájékoztató (2014.03.11.)

Buchmann-Horváth Emese

Szeretek színházat csinálni

Vincze Dániel

Szirtes Tamás a 'Csillag születik' egyik zsűritagja

admin

Indul a varázs! – Musicalmesék bemutató az Operettszínházban

Utasi Nikolett

Magyar zenés sorozat a Duna Televízióban

admin