Hírek, beszámolók

Nem a Messiás – ismét látható a Monty Python oratóriuma

Április 3-án az Erkel Színházban mutatják be Eric Idle és John Du Prez (Spamalot) művét, a Brian élete alapján készült Nem a Messiás című vígoratóriumot.

A Brian élete című filmet szinte mindenki ismeri: Betlehemben – Jézus születésekor – egy másik csecsemő is világra jön a jászolhoz közeli istállóban. Az éppen megérkező napkeleti bölcsek először ennek az újszülöttnek hódolnak, ám hamar belátják tévedésüket. A felcseperedő gyermek élete ettől fogva egyetlen hatalmas tévedés…

28 évvel a film premierje után készült a humoros vígoratórium, Nem a Messiás (csak egy nagyon haszontalan fiú) címmel. A Messiás-paródia, melynek londoni bemutatóját csak 2009. október 23-án tartották a Royal Albert Hallban, óriási sikert aratott, legutóbb a New York-i Carnegie Hall közönsége tapsolhatott a műnek.

Zenei stílusa változatos, műfaját Idle ,,baroque ‘n’ roll”-ként definiálja. Gyakorlatilag egy ,,pastiche”, amelyre jellemző, hogy egymástól eltérő zenei műfajok, elemek keverednek parodisztikus céllal a műben. Így fér meg teljes egységben egymás mellett a himnusz, a country, doo-wop, hip hop, a görög kórus és Bob Dylan.

Galla Miklós a vígoratórium kapcsán elárulta, hogy az 1979-ben készült Brian életét tartják a legjobb művüknek a Monty Python csoport tagjai, többek között azért, mert koherens, összefüggő történetet mesél el és még üzenete is van: ne egy bálványt kövessetek, hanem gondolkozzatok önállóan.

Eric Idle vendégszereplésével a Nem a Messiást tavaly a Papp László Budapest Sportarénában adták elő. Az Erkel Színház előadásában a főbb szerepeket Heiter Melinda, Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdú Steve és Pintér Dömötör játssza.

Forrás: szinhaz.hu, MTI

Kapcsolódó tartalmak

Indul a vámpírtánc!

admin

Újra a szegedi Dóm téren A nyomorultak

halasi.vivien

A Padlás – az elmúlt 25 év (fotóválogatás)

Vincze Dániel

Imagine This: gyors búcsú Londonban

admin

Musicalmesék Varázskoncert az Operettszínházban

admin