Hírek, beszámolók

Nemzeti Színház – Hétfőn ismertetik a vezetői pályázat eredményét

Hétfőn sajtótájékoztatón ismerteti a Nemzeti Színház főigazgatói posztjára kiírt pályázat eredményét Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

A Nemzeti Színház új igazgatójának megbízatása 2013. július 1-jével kezdődik és öt évre, 2018. június 30-ig szól.
Balog Zoltán a szakmai bizottság véleményét mérlegelve hozza meg döntését a Nemzeti Színház vezérigazgatói álláshelyének betöltéséről, amelyre a jelenlegi vezérigazgató, Alföldi Róbert mellett a debreceni Csokonai Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila, Szennyai Mária színésznő és Hídvégi Miklós színész-rendező nyújtott be pályázatot.
December 5-én ült össze a Nemzeti Színház vezetői állására beadott pályázatokat értékelő szakmai bizottság és döntött arról, kire tesz javaslatot az emberi erőforrások miniszterének.
A szakmai bizottság tagja volt a Színházművészeti Bizottság négy, a miniszter egy, a munkáltatói jogkör gyakorlójának két, az előadó-művészeti szervezet üzemi tanácsának egy, és a reprezentatív szakszervezet egy képviselője.
A testületben az Előadóművészeti Iroda Színházművészeti Bizottságának jelöltjeként helyet kapott Kerényi Imre rendező, Nagy Viktor rendező, Szigethy Gábor színháztörténész és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója.
A munkavállalókat Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a Színházi Dolgozók Szakszervezetét Konrád Antal színművész képviselte. Rajtuk kívül a miniszter jelöltjeként Révész Mária miniszteri főtanácsadó, a munkáltatói jogkör gyakorlójának képviseletében pedig az Emmi két szakreferense vett részt a testület munkájában.
Alföldi Róbert igazgatói mandátuma az évad zárultával, 2013. június 30-án jár le. Új pályázatának benyújtásakor elmondta, hogy a jövő generáció nevelése még inkább hangsúlyt kapna a következő öt évben. Erősíteni szeretnék a gyerek- és ifjúsági színházi irányt, a vezérlőelv azonban továbbra is a társadalmi felelősségvállalás lenne. Az intézmény jelenlegi vezérigazgatója a http://www.nemzetiszinhaz.hu/palyazat honlapon tette közzé pályázatát.
Vidnyánszky Attila a pályázat benyújtásakor tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: “nemzetközi mércével mérve is jelentős Nemzeti Színházat szeretnék, olyat, amelyet az egész nemzet sajátjának tekint”. Közölte: Eperjes Károlyra nemcsak színészként, hanem helyetteseként is számítana a Nemzeti élén.

 

Forrás: MTI
 

Kapcsolódó tartalmak

A Tenkes kapitánya

Sándor Petra

Karácsonyi musicalek

admin

Sajtótájékoztató a 100. Spamalot alkalmából

Schmidt Barbara

Miss Saigon – premier a Budapesti Operettszínházban

Utasi Nikolett

Miss Saigon (Sopron)

Schmidt Barbara