Belföld Hírek, beszámolók

Nézőszám-robbanás a Vígszínházban

Eszenyi Enikő évadzáró sajtótájékoztatót tartott a Pesti Színházban.

Nagy kihívások, nagy kalandok, nagy vállalkozások várnak ránk” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a 122. évadot bemutató és az előző évadot értékelő sajtótájékoztatót a Vígszínház igazgatója. Eszenyi Enikő elmondta, hogy a 121. évadban 293 nap alatt 694 előadást játszott a teátrum társulata három állandó játszóhelyén, a külföldi és hazai fesztivál és vendégszereplésekkel együtt több mint 400 ezer nézőt szólítottak meg.

A 122. évad bemutatása kapcsán az igazgatónő mindenkori hitvallását is megfogalmazta: „A színháznak a dolgok rejtett összefüggéseit kell megfejteni. Kutatni a múltat, kémlelni a jövőt és kérdezni, a legvégsőkig, akkor is, ha tudjuk, hogy nincs válasz. Rácsodálkozni újra és újra a legkülönlegesebb teremtményre, az emberre. Elgondolkodtatni is és szórakoztatni.” Eszenyi Enikő a Vígszínház társulatának új tagjaként üdvözölte Ember Márkot, ifj. Vidnyánszky Attilát, Medveczky Balázst, Tóth Andrást és Csiby Gergelyt. Azt is kiemelte, hogy a következő évadban jubilál majd A padlás, mely közel egymillió eladott jegy után harmincadik éve lesz látható a teátrumban.

A 2017/18-as évadban 10 premierrel készül a Vígszínház társulata. A nagyszínpadon szeptember 30-án mutatják be Shakespeare Hamletjét Eszenyi Enikő rendezésében. „Már 122 éve áll a Vígszínház és még soha nem tűztük műsorra a Hamletet. Ez nagy felelősség és hatalmas öröm is” – szögezte le, majd elárulta rendezői koncepcióját. „Én onnan szeretném megközelíteni a darabot, hogy sok fiatal ember elindul egy úton, és az élet más-más sorsot szán nekik. Pedig együtt nőttek fel, majd elmentek külföldre tanulni, aztán újra találkoznak és apáik bűnét hordozva olyan szituációkba keverednek, ahol az dönt, hogy ki hogyan tudja azt megoldani, arra reagálni.”  A főszerepben ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő és Fesztbaum Béla látható. Hegedűs D. Géza hangsúlyozta, hogy: „Ritkán adatik meg egy társulatnak, hogy a világ egyik legnagyobb remekművén dolgozhat. Egy nagyszerű fiatal csapattal és hihetetlenül izgalmas formai kísérletekkel.” Az előadás egyik különlegessége, hogy sírásó nők szerepelnek benne, Kútvölgyi Erzsébet és Venczel Vera alakításában. Venczel Vera ezt így kommentálta: „Teljesen mindegy, hogy egy ember nő vagy férfi, aki kimond mindenféle igazságot, bölcsességet.”

Alekszandr Bargman Háború és béke rendezésében Tolsztoj örök klasszikusának főszerepeit Wunderlich József, Bach Kata és Király Dániel játssza. Eszenyi felhívta rá a figyelmet, hogy ezen a nagyon fontos darabon, amely Európa és Oroszország mindig változó kapcsolatáról mesél, magyar társulat orosz alkotó csapattal dolgozik. Ezt követi Michal Dočekal, aki Gerorge Feydeau Egy éj a Paradicsomban című művét állítja színpadra. Dočekalnak ez lesz az ötödik közös munkája a Víg társulatával. A nézőket három órás nevetésre ingerlő bohózatban egy éjszaka megvadult nők és férfiak kergetik egymást és vágyaikat, keresve az élet értelmét és elveszett nadrágjukat.

Újra a Pesti Színházban rendez Rudolf Péter. William Shakespeare Lóvátett lovagok című komédiáját szeptember 29-én mutatják be Bach Kata, Szilágyi Csenge, Telekes Péter és Wunderlich József főszereplésével. A rendező bevallotta, hogy boldogan és némi megilletődöttséggel tér vissza, és örül, hogy fiatalokkal dolgozhat. „Nagyon jól esik végre olyan szemekbe néznem, akiket még nem gyötört meg az élet és hisznek benne, hogy ebben a szakmában fontos dolgokról lehet beszélni. Abban is bízom, hogy igazi csapattá válunk.” A darab lényeges eleme szerinte a kétségbeesett kommunikáció, ami felé tart a világ. A férfitársadalom szerelmes, de kicsit gyáva ahhoz, hogy ezt vállalja és a lányok elé álljon. Wunderlich József erre így reflektált: „Benne van a levegőben, hogy tényleg összeálljon itt egy olyan csapat, ahol ebből a gyávaságból együtt át tudunk fordulni egyfajta őszinteségbe, bátorságba, egyenességbe, ami a darabnak az általunk elképzelt happy endje lesz.”

Henrik Ibsen A vadkacsa című műve is színre kerül, mellyel Marton László az Irish Times Awards legjobb rendezés és legjobb előadás díját is elnyerte Írországban. „A modern világban a család és a házasság intézménye válságba jutott, hazugsággá vált, kiüresedett. Erről írt Ibsen, akinek A vadkacsa a legizgalmasabb és a legszebb darabja. És nagyon izgatott vagyok, hogy megcsinálhatom.” – árulta el a rendező. A főszerepben Hajduk Károly, Józan László, Mészáros Blanka, Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza és Lukács Sándor látható.

A félkegyelműt ifj. Vidnyánszky Attila rendezi, aki szerint Dosztojevszkij a jó emberről szeretett volna írni. „Én azt érzem, manapság nem is tudjuk, mi az a jó és rossz, ez teljesen felborult. Elvesztettük a hitünket abban, hogy egy embernek jónak kell lennie. Ez nagyon aktuális anyag, és így huszonévesen borzasztóan izgalmas arról beszélni, ami most a világban ilyen aggasztó.” Az előadás Vecsei H. Miklós, Petrik Andrea és Orosz Ákos főszereplésével kerül színre a Pesti Színházban.

Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című darabjának bemutatójával zárul a 122. évad a Pesti Színházban.  A korabeli elbeszélések, levelek és naplóbejegyzések alapján megírt színmű Arany János élettörténetén keresztül próbálja közelebb hozni hozzánk a kor nagyjainak szellemiségét.  Az előadást ifj. Vidnyánszky Attila rendezi, akivel együtt az író – korábbi közös munkáikat folytatva – próbál követendő példaképet állítani a fiatalok, az X, Y, Z generáció elé. „Először leporoljuk az irodalomkönyvek szikárságát, aztán meggyőződünk róla, hogy ugyanolyan hús-vér emberek éltek a 19. században, mint amilyenek ma élnek. Szeretnénk megsejteni, hogy mi az a hit és szenvedély, ami az akkori forrongó Európában elvezette a magyarokat a március 15-ei eseményekhez, és erről hittel és szenvedéllyel beszélni.” – mondta Vecsei.

A Házi Színpadon lesz látható a Dragomán György regényéből írt Máglya, ami a Ceaușescu bukása utáni élet visszásságait mutatja be. Majgull Axelsson Nem vagyok Miriam! című roma holokauszt történetéből Müller Péter Sziámi írt monodrámát, melyben Igó Éva alakítja majd a főszerepet.  Vecsei H. Miklós a legfiatalabb művészként debütál a Vígszínház Házi Színpadán, Mondjad, Atikám! című önálló estjével.

Zárásképpen Eszenyi Enikő elmondta, hogy Budapest Főváros Önkormányzatának 500 millió forintos támogatásával nyár elején nagy felújítási munkálatok kezdődnek a Vígszínházban és Pesti Színházban.

Kapcsolódó tartalmak

Speciális Tony-díjat kap két New York-i rendőr

admin

A gazdasági válság elérte a Broadway-t

admin

A zene világnapja – The Internet Is for Porn

Tóth Barbara

Arany Kotta 2016 – Közönségszavazás!

Buchmann-Horváth Emese

Meghallgatás Kaposváron

admin