Kitekintő

NKA 25 – Nagyszabású gálaest a MÜPÁ-ban

Nagyszabású gálaesttel kezdődött meg ma este a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) megalakulásának 25. évfordulója alkalmából elindított országos rendezvénysorozat a MÜPÁ-ban.

Lőrinczy György, a kulturális alap leköszönő alelnöke az intézmény alakulásának pillanatát felidézve az MTI-nek elmondta, az NKA hungarikum, egy speciális magyar találmány. “Az alap a rendszerváltozás utáni első demokratikus kormány, Antall József miniszterelnöksége idején, Fekete György ötlete alapján jött létre. Az ötöslottó szerencsejáték bevételeinek bizonyos százalékát osztja szét egy kollégiumi rendszerben” – tette hozzá az alelnök. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere videoüzenetben köszöntötte a gálaest résztvevőit, majd a 25 éves intézmény kulturális tevékenységét méltatta.

A fesztiválnyitó gálaesten az NKA első évében, 1994-ben támogatott előadó-művészeti területek egy-egy képviselője lépett fel a jelenlegi pályázói kört képviselő ifjú tehetségekkel közösen. A fellépők között volt Molnár Piroska, Marjai Lili Anna, Brasch Bence, Novák János, Bíró Eszter a Lóci játszik zenekarral, Novák Péter a Felszállott a páva! fiatal tehetségeivel, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar a Purcell kórussal, a Győri Balett, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Sarjú Banda. A gálaesttel megkezdődött és egészen október 17-ig tartó 25 év, 25 nap, 25 esemény elnevezésű fesztiválon az NKA szerteágazó tevékenységével ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A jubileumi programsorozat keretében többek között

  • a Jászai Mari térnél horgonyoz le a 25 éves képzőművészek kiállításának otthont adó NKA fesztiválhajó,
  • a Liszt Ferenc Kamarazenekar a Pesti Vigadóban ad koncertet,
  • a Puskin mozi a huszonöt filmet felvonultató 5×5 fesztiválnak ad otthont,
  • háromórás show keretében az elmúlt huszonöt év slágereit idézi fel a Papp László Budapest Sportarénában huszonöt fellépő, többek között Nagy Feró, Péterfy Bori és a The Biebers,
  • a Millenárison egész napos Táncparkot tartanak, Kecskeméten pedig ötnapos bábfesztivállal várják a közönséget,
  • a Petőfi Irodalmi Múzeum 25 a négyzeten címmel meghirdetett zenés irodalmi estnek ad otthont,
  • Kaposváron az elmúlt huszonöt év fotóművészeti értékeiből nyílik kiállítás,
  • az Aggteleki Nemzeti Parkban minifesztivált tartanak barlangtúrával és interaktív minielőadásokkal

A fesztivált “közös születésnap”, azaz a 25. évüket ebben az évadban betöltő művészek gálaestje zárja a Várkert Bazárban.

forrás: mti.hu – fotó: mupa.hu

NKA25 Fesztiválmegnyitó Gála a Müpában

Lemaradtál a tegnapi NKA25 fesztiválsorozat megnyitó ünnepségéről? Sebaj! Akkor ez a videó most Neked is szól! Fogadjátok szeretettel!#nka25 #ünnepeljvelünk #25év25nap25esemény

Közzétette: Nemzeti Kulturális Alap – 2018. szeptember 24., hétfő