Belföld Hírek, beszámolók

Női Rendezők Tavasza a Budapesti Operettszínházban

A programsorozat keretében Duda Éva, Székely Kriszta és Szenteczki Zita mutatkozik be az Operettszínházban három egyedi látásmódú rendezéssel.

2017 tavaszán a Budapesti Operettszínházban három, egymástól teljesen eltérő személyiségű és stílusú női rendező mutatkozik be különböző műfajú és témájú produkciójával. A színház legfőbb célja, hogy középpontba állítson női alkotókat is, akik egyedi hangvételű, nyitott és érzékeny előadásaikkal megmutathatják a női látásmód sokféleségét, gondolati, lelki gazdagságát.

Kerényi Miklós Gábor, a teátrum művészeti vezetője a Női Rendezők Tavasza előadássorozat sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a teátrum mindenkori alapvető feladatának tekinti új magyar darabok bemutatását valamint, hogy teret biztosítson fiatal alkotóknak, rendezőknek a kreatív munkára. ,,Duda Éva, Székely Kriszta és Szenteczki Zita előadásainak köszönhetően a női emancipáció betört a Budapesti Operettszínházba.” – fogalmazott Kero.

A többek között Harangozó Gyula-díjjal is kitűntetett, az Operettszínházban eddig koreográfusként dolgozó Duda Éva rendezi a Frida című zenés előadást, melynek ősbemutatója március 3-án lesz az Átrium Film-Színházban. A Frida Kahlo életéről született összművészeti produkció a színház, az élőzene, a kortárs tánc és a videóanimáció együttes erejével meséli el a mexikói festőnő tragikus sorsát és egyedi művészetét. A Duda Éva Társulat és a Budapesti Operettszínház együttműködésében készülő darab zenéjét Dinyés Dániel, dalszövegeit és szövegkönyvét Hegyi György írta, a főbb szerepeket pedig Gryllus Dorka, Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Kálid Artúr, Molnár Áron és Papadimitriu Athina játsszák.

A frissen felújított Kálmán Imre Teátrum (volt Moulin Rouge) színpadát Beischer-Matyó Tamás zeneszerző kortárs kamaraoperájával avatják fel április 25-én. A Székely Kriszta által rendezett Kreatív kapcsolatok című művet a Miskolci Operafesztiválon láthatta először a közönség 2016 nyarán Lukács Anita, Frankó Tünde, Kendi Lajos és László Boldizsár előadásában. 

Szenteczki Zita, az SZFE bábrendező szakos hallgatója diplomamunkájaként rendezi a többféle bábtechnikát is felvonultató Szegény Dzsoni és Árnika című darabot. A Lázár Ervin regénye alapján Kautzky-Dallos Máté által színpadra adaptált mese klasszikus és népzenei motívumokat egyaránt tartalmazó dallamait Szirtes Edina Mókus, míg dalszövegeit Závada Péter írta. A Kocsis Dénes és Gubik Petra főszereplésével készülő darabnak a Raktárszínház ad otthont május 9-től.

A sajtótájékoztatón részletek is elhangzottak a három készülő előadásból. A Szegény Dzsoni és Árnikából Kocsis Dénes és Szirtes Edina Mókus adott elő egy dalt, a Fridából Molnár Áron énekelt, illetve felcsendült a Kreatív kapcsolatok egyik duettje Frankó Tünde és Lukács Anita tolmácsolásában. Ez utóbbi darabra a jegyek értékesítése február 22-én veszi kezdetét.

Kapcsolódó tartalmak

Eden Espinosa a Hairben

admin

Brian May meglátogatta a WWRY csapatát

Buchmann-Horváth Emese

'Rebecca, ébredj Rebecca!'

admin

Sztárcsinálók és 1566 Zrinyi

admin

Ülj le közénk és mesélj

Buchmann-Horváth Emese