Hírek, beszámolók

Nyomot hagyni magunk után – Szerednyey Béla 30 éve a Madách Színházban

2011. november 16-án, a Madách Színház egyik népszerű előadása, a Spamalot záróakkordjaként köszöntötték Szerednyey Bélát, a színházban eltöltött 30 éves pályafutása alkalmából.

A művész köszöntésére érkezett az előadásra Szirtes Tamás, a színház igazgatója, valamint Hűvösvölgyi Ildikó, Tóth Enikő és Gálvölgyi János színművészek. A direktor szeretettel gondolt vissza első főiskolás osztályára, melynek Szerednyey Béla és Tóth Enikő is tagja volt. Ott figyelt fel Kállai Ferenccel a „bohócra”, aki képes volt megnevettetni bárkit, de mindig megtalálta a drámai mélységeket is. Szerednyey közvetlenül a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően csatlakozott a Madách Színházhoz, melynek azóta is tagja. Gálvölgyi János a tőle megszokott humorral, egy hozzá címzett levélben köszöntötte színésztársát, míg Tóth Enikő, bár készült egy József Attila verssel, mégis úgy érezte, ezt inkább négyszemközt szeretné elmondani kollégájának.

Szerednyey meghatottan fogadta kollégái köszöntését, és hangsúlyozta: „Azért vagyunk erre a mákszemnyi kis bolygóra delegálva, hogy valami nyomot hagyjunk magunk után. És ha nem vitatkozunk a teremtővel, akkor a teremtő lerak minket egy helyre, ahol ezt az ujjlenyomatot megcsinálhatjuk.” Kollégáitól két ajándékot is kapott: minden kollégája egy-egy apró bohócfigurával kedveskedett neki, míg a színház – szűkös anyagi keretei ellenére – elkészítette Szerednyey papírmását, rajta jelentősebb Madách-béli szerepeinek képével.

Az elmúlt 30 évben Szerednyey megannyi prózai és zenés fő- és karakterszerepet megformált, s emellett több alkalommal rendezett is a színházban. Nevéhez fűződik többek között az Anna Karenina c. musical-opera, Psota Irén önálló estje, valamint a Madách Színház ünnepi musicalgáláinak jelentős részének rendezése. A nézők jelenleg a Jézus Krisztus Szupersztárban, Az Operaház Fantomjában, a Páratlan páros 1-2-ben, a Diploma előttben, valamint a Ne most, drágám! c. előadásban láthatják.

Potyó Krisztián

Kapcsolódó tartalmak

Különleges West Side Story előadás készül az Erkel Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Elismerések a magyar operett napján

Krista Adrienn

Mamma Mia! hamarosan dvd-n

admin

Andrew Lloyd Webber – A musical királyának nyomában

Buchmann-Horváth Emese

Új musicales beszélgetős est sorozat a Spinoza Színházban

Vincze Dániel