Hírek, beszámolók

„Oh, my love, my darling!" – Így született a Ghost

Egy ismert sláger első sora, egy híres film betétdala, amely az örök romantikusok számára az egyik legszebb szerelmi történetet idézi fel. A dal az Unchained Melody, a film pedig a Ghost, amely a szerelem örök, egyetemes érzéséről és csodákra képes erejéről szól.

Az időtlen szerelmi történet több mint 20 éve varázsolta el a nézőket a mozikban, 2011-ben pedig a színházi közönséget ejtette rabul csodálatos dalaival a film cselekményéhez hű musical.

A történet főhősei, a fiatal szerelmespár, Sam és Molly egy este hazafelé sétálnak, amikor kirabolják őket és Samet halálosan megsebesítik. A férfi a két világ között ragad, szellemként nem lép át a fénybe, képtelen Mollyt magára hagyni, ugyanakkor a való világban senki nem látja és hallja őt. Molly összetörten és magányosan megy haza közös otthonukba, nem tudja elfogadni, hogy soha többet nem láthatja élete párját. De a szerelem ereje csodákra képes, és Sam közelebb van hozzá, mint gondolná. A férfi hamarosan rájön, hogy Molly veszélyben van, a rablótámadás nem véletlen baleset volt, és a nőt is meg akarják ölni. Egy médiumon keresztül próbál üzenni Mollynak, aki kezdetben hitetlenkedve hallgatja Odát. A férfinak többször is bizonyítania kell szerelemének örök erejét, míg végül Molly bízni kezd benne. Sam igyekszik megmenteni szerelmét és közben reméli, hogy lesz esélye elmondani Mollynak, milyen sokat jelentett neki.

A musicalt elsőként Manchesterben mutatták be 2011-ben. Röviddel a vidéki premier után, a brit főváros színpadán, a Piccadilly Theatre-ben láthatta a közönség. Az európai sikert követően a film adaptáció alapján készült színdarab a Broadwayt is meghódította. Mindhárom előadást azonos rendezésben, Matthew Warchus rendező elképzelései alapján mutatták be. Emellett a szerelmespárt alakító színészek, Richard Fleeshman mint Sam Wheat és Caissie Levy mint Molly Jensen szintén átutaztak a darabbal az óceánon túlra. A színésznő a New York-i premieren így foglalta össze a darab sikerének titkát: „A remény teszi vonzóvá az emberek számára a darabot, hogy a végén talán még egyszer lesz lehetőség kimondani a másiknak: Szeretlek. Azt hiszem ezért lesz sikeres a darab, mert mindenki veszített már el valakit és ilyenkor azt kívánjuk, bárcsak lett volna még egy kis időnk vele. Ez a szerelem: univerzális, mindenki átélte.”

Egy musical esetében elengedhetetlen megemlíteni a zeneszerző, szövegíró nevét és munkáját. David A. Stewart több zenésszel dolgozott már együtt, olyan populáris slágerek dallamai és szövegei köthetők hozzá, mint a You Oughta Know Alanis Morisette, a Taking Chances Celine Dion vagy a Man in the Mirror Michael Jackson előadásában. A musical dalaiból, amelyek egyébként a hivatalos Facebook oldalon teljes hosszúságukban elérhetőek, jól kihallható az a ritmusos zenei alap, amely Stewart stílusát jellemzi.

A musical felépítése sok jelenetnél azonos a filmvászon képeivel. Természetesen a híres romantikus jelenet sem maradt ki az előadásból, amelyben Molly mintha megérezné Sam jelenlétét, miközben közös daluk, a film betétdala felcsendül a rádióban. Egy érdekesség is kapcsolódik ehhez a színpadi képhez, ugyanis a londoni előadások egyikén Sam szerepében a ’90-es évek popsztárja, Peter André adta elő az Unchained Melodyt.

További érdekesség a darabhoz és a filmhez is kapcsolódóan, hogy mindkettő esetben a legrangosabb szakmai díjra jelölték a médiumot alakító színésznőket. A filmben Whoopi Goldberg színészi játékáért elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, míg a musicalben Sharon D. Clarke-ot jelölték azonos kategóriában az Olivier Awardson kiváló alakításáért.

A színpadi adaptáció, miközben megőrizte a film eredeti üzenetét, gazdagította is azt a kifejező dalszövegekkel és a látványos színpadképekkel. A filmvásznon látható játékos, romantikus kapcsolat azonos színpadi megjelenítése mellett a lenyűgöző speciális effektek, amellyel az árnyékvilágban mozgó szellemet megjelenítik, egyértelműen látványosabbak, élvezhetőbbek, mint 20 évvel ezelőtt.

A musical méltán ért el akkora sikert, mint eredeti filmes változata. A kiváló hangzás, csodás énekek, lenyűgöző színészi játék és a szemkápráztató látvány mind hozzájárul ahhoz, hogy a színdarab elérje célját és elvarázsolja a közönséget.

Fekete Tímea

Forrás:

http://www.facebook.com/ghostthemusical

http://ghostthemusical.com/

Kapcsolódó tartalmak

"Együtt egy jobb világért" A Vígszínház meghirdette 2018/19-es évadát

polauf.eszter

Nőtt a nézőszám és a jegybevétel a Szegedi Nemzeti Színháznál

Krista Adrienn

Tavaszébredés – A Wedekind-dráma Magyarországon

Vincze Dániel

Szív és dallam – John Du Prez

Volf Anna

Klotild néni (Karinthy Színház)

Stern Ágnes