Hírek, beszámolók

Évadnyitás az Operettben

Két operett- és egy musical-bemutató fémjelzi a Budapesti Operettszínház 2009/2010-es évadját.

Az Évadnyitó Társulati ülésen elsőként az elmúlt évad számadatait ismertették. A 2008/2009-es színházi idényben 546 előadást tartottak, közel 400 ezer néző előtt. Ebből 191 operett, 22 gyerek-, 89 ifjúsági- és 208 musical-előadást, valamint 7 pódiumbeszélgetést tekinthettek meg a nézők. A látogatottság átlag 93 százalékos volt.

A 2009-2010-es évadban is hasonlóak a tervezett előadásszámok. Érdekesség lesz a szezonban a Rómeó és Júlia október 21-22-ei előadása a Nagymező utcában. A Montague család magyar nyelven, míg Capuleték románul énekelnek. Júliát és rokonait a bukaresti Ion Dacian színészei személyesítik meg. Külön érdekesség lesz, hogy Lőrinc barát és Verona hercege mindkét nyelven megszólal majd a darabban.

Az új évad musical-bemutatóját 2010 márciusában tartják a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen, melyben egy irodalmi és filmes legenda kel új életre. Daphne du Maurier hatalmas sikerű regényéből Alfred Hitchcock készített Oscar-díjas mozit, most pedig musicalként Rebecca – a Manderley-ház asszonya címmel él tovább a mű Béres Attila rendezésében. Lévay Szilveszter szabadkai születésű zeneszerzőnk darabjának főszerepében tér vissza Szinetár Dóra, aki Vágó Zsuzsival felváltva játssza a szerepet. Partnerük Bereczki Zoltán és Szabó P. Szilveszter, miközben látható még a produkcióban Mészáros Árpád Zsolt, Bálint Ádám, Szulák Andrea, Náray Erika, Felföldi Anikó, Földes Tamás, Pálfalvy Attila valamint Janza Kata, Polyák Lilla, Nádasi Veronika és Füredi Nikolett.

Az évadban még sor kerül a PBS vizsgaelőadására, a Dorian Grayre, az Operett Akadémia vizsgájára, mely a Bál a Savoyban lesz, sőt, meglepetésként  a nagyszínpadon gyerekelőadásokat tartanak Janza Kata, Kékkovács Mara és Polyák Lilla közreműködésével.

Az évadnyitó társulati ülésen a vezetőség külön köszöntötte az elmúlt évadban, illetve a nyár folyamán elismerésben részesült művészeket. Lőcsei Jenő balettigazgató a közönség szavazatai alapján a Halhatatlanok Társulatának tagja lett; a hivatalos balatoni szezonnyitó ünnepségen Siófokon Kovács Zsuzsa színművész vehette át a Kálmán Imre emlékplakettet; a 2009. augusztus 20-i állami elismerések alkalmával Zentai Anna művésznő, a színház örökös tagja, Jászai Mari-díjas és Érdemes Művész a Magyar Köztársasági Érdemkereszt Tisztikeresztjét kapta; míg Rogács László, a Musical Együttes vezetője, ugyancsak augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült; a Magyar Állami Operaházban a színház primadonnája, Kalocsai Zsuzsa pedig az Osváth Júlia-emlékdíjat vehette át.

Az Operettszínház új évada a nézők számára a Broadway Fesztivállal indul, melyről hamarosan képes beszámolót találhattok oldalainkon.

Kapcsolódó tartalmak

Interjú Janza Katával

Stern Ágnes

A Notre Dame-i toronyőr – Budapesti Operettszínház (Cseh Dávid Péter, Fekete-Kovács Veronika, Szomor György, Szerényi László, Homonnay Zsolt)

Stern Ágnes

Sakk a Margitszigeten és a Pesti Magyar Színházban

admin

A Susan Boyle őrület folytatódik

admin

A Vámpírok Bálja egyik Alfredja – nem csak itthon!

oldadmin