Hírek, beszámolók

Orbán János Dénes és Szőcs Géza könyvbemutatói Miskolcon

December 12-én dupla könyvbemutatót tartottak a Miskolci Nemzeti Színház nézőtéri társalgójában. Orbán János Dénes íróval és Szőcs Géza költővel frissen megjelent köteteikről Farkas Wellmann Endre költő, szerkesztő beszélgetett.

Orbán János Dénes A Swedenborg kávéház című regénye kapcsán elmondta, hogy stílusában és cselekményében is egy szerteágazó műről van szó, lélektani és erotikus regény, mely több stílus-többek között az álmoskönyv és a pikareszk- keverésével Swedenborg filozófiájára épül. „A szerelem és a halál Da Vinci kódja? Bölcsészkalauz túlvilági stopposoknak? Tudjuk, hogy az álmok révén kapunk ízelítőt a túlvilágról? Egyáltalán: észrevettük, hogy meghaltunk? A Swedenborg kávéházban a szép halállal randevúzunk, aki levetíti nekünk életünk álomszerű filmjét, úgy, ahogyan szerettük volna megélni. És ahogyan halálunk után fogunk létezni: forrón, izgalmasan, egy őrült szerelemben.”

A bemutató második felében Szőcs Géza ismertette Hat-százhat – Utazás tréfás rímekben Magyarországon és a világ körül című verseskönyvét. A cím magyarázatában a kötetet hattól százhat éves korig mindenkinek ajánlotta. A gyűjteményből a Mintha zenekar adott elő megzenésített verseket, majd Szabó Irén, a színház művésze olvasott fel részleteket. „A kötetben olvasható kisversek százegynéhány helyszínhez kapcsolódnak, melyek többnyire valóságosak, de akadnak köztük képzeletbeliek is. Teljesen mindegy, kicsoda valójában Carbonaro, hol él, ha él, vagy hol halt meg, ha meghalt, és érdektelen, mikor született, amire nézve két adatunk is van: 1962. február 4. és 1999. december 31. Lehet, hogy kétszer született? Vagy az utóbbi a halála napja?”

A Hat-százhat – Utazás tréfás rímekben Magyarországon és a világ körül az Irodalmi Jelen Könyvek, A Swedenborg kávéház az Athenaeum Kiadó gondozásában jelent meg.

Kapcsolódó tartalmak

Interjú Simon Edittel, a Vámpírok Bálja producerével

Vincze Dániel

Veréb Tamás Quasimodo bőrébe bújik

Buchmann-Horváth Emese

A Magyarországon legtöbbet játszott musicalek

admin

HSM mától Londonban

admin

A zene világnapja – Oly távol vagy tőlem, és mégis közel

József Kriszti