Hírek, beszámolók

Öt előadás kerül le ma a Broadway-n

Az első januári hétvége nem először lesz show-gyilkos időpont a Broadway-n. Két évvel ezelőtt a gazdasági válság negatív hatásainak köszönhetően 9 előadás búcsúzott az újév első vasárnapján.

A ma lekerülő előadások közül a West Side Story felújítása sikeres szériát tudhat maga mögött. A szövegkönyv írója, Arthur Laurents rendezésében, az eredeti Jerome Robbins koreográfiákkal színpadra vitt produkció 2009 februárjától volt műsoron a Broadway-n. Az előadás Mariáját, az argentin Josefina Scaglione-t nemzetközi meghallgatást követően találták meg, Anita szerepét pedig az In the Heights-ban felfedezett Karen Olivóra bízták. A dalszövegek egy részét  – Lin Manuel Miranda (In the Heights) közreműködésével – spanyolra fordították, pár hónappal később viszont néhány kivételtől eltekintve visszatértek az eredeti angol nyelvű szövegekhez.
Az előadás a legfontosabb díjat, a legjobb felújításért járó Tony-t ugyan nem kapta meg, Karen Olivo alakítását viszont díjjal ismerték el a Tony-szavazók. A musical hangfelvétele 2010-ben elnyerte a legjobb musicalfelvételért járó Grammy-díjat.
Az előadás sikerét bizonyítja, hogy decemberben, a 733. előadáson ez lett a Broadway-n leghosszabb játszási sorozatot elért West Side Story produkció.
Fela!2009 őszétől volt látható a Broadway-n az off-Broadway-ről áthozott Fela!
A 3 Tony-díjjal jutalmazott előadás az afrikai zenész, Fela Anikulapo Kuti életét mutatja be. A musicalt 2010 novemberében Londonban is bemutatták az eredeti Broadway-szereposztás főszereplője, Sahr Ngaujah közreműködésével.
Kapcsolódó cikk:
Egy prózai előadás, a Brief Encounter is a mai napon búcsúzik. A produkció limitált, háromhónapos sorozatra érkezett a Broadway-re. Sikernek tekinthető, hogy a jegyeladásoknak köszönhetően az eredetileg tervezettnél 1 hónappal hosszabbítani tudták a szériát.
 
Patti LuPoneMindössze 2 hónapon át tudott talpon maradni a Broadway-n – musicalsztároktól hemzsegő szereposztással – az Almodóvar-filmből készített Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (Women on the Verge of a Nervous Breakdown) című musical. A bonyolult technikai megoldásokat felvonultató előadást Bartlett Sher (South Pacific, The Light in the Piazza) rendezte, a főbb szerepeken Patti LuPone (Gypsy, Evita), Sherie Rene Scott (Everyday Rapture, The Little Mermaid) és Laura Benanti (Gypsy) osztozott. A zenét és a szöveget a Dirty Rotten Scoundrels szerzőpárosa, David Yazbek és Jeffrey Lane írta.

Kapcsolódó cikkek:
Almodóvar-filmből musical

Gyenge évad után musical-dömping a Broadway-n

Bloody, Bloody Andrew JacksonAz off-Broadway-ről érkezett Bloody, Bloody Andrew Jackson című emo-rock musical sem volt sokáig műsoron a Broadway-n: 3 és fél hónap után ma kerül le ez az előadás is. A kritikusok által nagyra értékelt produkció az eredeti tervek szerint január 9-ig futott volna, később a sorozatot áprilisig hosszabbították. A jegyeladási adatok fényében voltak kénytelenek a korai búcsú mellett dönteni.

Kapcsolódó cikk:
Gyenge évad után musical-dömping a Broadway-n

The Scottsboro BoysAz idei évad nagy reményekkel indult temérdek musical-előadása közül az utolsó Kander-Ebb musical, a The Scottsboro Boys sem szerepelt túl fényesen: 6 hét után, december 12-én került le a  Broadway-n. Meg nem erősített hírek szerint a producerek tavasszal egy rövid sorozat erejéig visszavinnék az előadást a Broadway-re, hogy a május-júniusi díjszezonban javítsák a musical Tony-esélyeit.

Kapcsolódó cikkek:
A New York-i színházi díjak jelöltjei – az új musicalek

Gyenge évad után musical-dömping a Broadway-n

Közel 1200 előadást követően január 9-én búcsúzik a Broadway-től Lin Manuel Miranda In the Heights című musicale. A legjobb musical, a legjobb zene és szöveg, a legjobb hangszerelés valamint a legjobb koreográfia Tony-díját, és a legjobb musical-felvételért járó Grammy-t elnyerő előadás végjátékára az eredeti szereposztásból többen visszatértek a show-ba. A musical Lin Manuel Mirandával (Usnavi), Christopher Jacksonnal (Benny),  Seth Stewarttal (Graffiti Pete), valamint a premier óta első szereposztásban színpadra lépő Priscilla Lopezzel (Camila) és Olga Meredizzel (Abuela) vesz búcsút a Broadway-közönségtől.

Kapcsolódó cikkek:
Tony-jelöltek: IN THE HEIGHTS

And the winner is…

Kenny Ortega rendezi az In The Heights filmet

Corbin Bleu az In The Heights-ban (videó)

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Megvannak az Olivier-jelöltek

admin

Lekerül a Chorus Line a Broadway-n

admin

Elhunyt Mednyánszky Ági

Buchmann-Horváth Emese

Tanulmány a nőkről (Madách Színház, 2014. 04. 17.)

Stern Ágnes

Dalban mesélik el a festő életét

Sándor Petra