Kitekintő

Pipatúra

A Karinthy Színház új bemutatója ezúttal is jól csengő nevekkel és elgondolkodtató történettel csalogatja a nagyérdeműt.

Sok rendezőnek jelent kihívást, hogy egy darab színpadra állításánál megtalálja a kényes egyensúlyt a csilingelő, nagy nevek és a kevésbé ismert, ám (szintén) tehetséges színművészek között. Kőváry Katalin a Te csak pipálj, Ladányi!-ban valamennyi szerepre biztos kézzel választotta ki a legpasszentosabb személyt.

Mikó István és Zsurzs Kati bohókásan, szeretnivaló módon festik le az egymás mellett leélt hosszú életek meghitt játékocskáit, szertartásait. A nadrágviselés körül kialakuló, szeretetteljes hatalmi harcokat, a hol kemény, hol lágy asszonyi szerepeket és esetenként a nagyon is komoly, sorstragédiába is torkollható történéseket. Az akkori Életet, amilyen lehetett. A szereposztásnak nincs gyenge pontja, Balázs Andrea, Vertig Tímea és Klem Viktor pedig még a jóhoz képest is remekel.

Fotó: Karinthy Színház

A dzsentri-miliőt idéző, a nemesi nagybirtokrendszer hanyatlását bemutató előadás nagy előnye, hogy natúr díszletek és kevés eszköz előterében a művészi bravúrokra bízza az érzelmi háttér, a viszontagságok, képmutatás és társadalmi rothadás bemutatását. Jóllehet a feszültség jó ritmusban beszúrt, minőségi poénokkal időről időre enyhül, az alapvető konfliktus nem oldódik se fel, se meg; a régi és az új párharcában nem hirdetnek egyértelmű győztest. A cselekmény kibontakozásával egyre valóságosabb, szinte személyes tapasztalássá válik, hogy a régi értékek nem minden esetben méltók a kritika nélküli megőrzésre, ahogy az újító eszmék sem feltétlenül eredményeznek cukormázas boldogságot.

És akkor még nem esett szó a szerelemről, melyet elvileg az anyagiak nem árnyékolhatnak be, a gyakorlatban viszont nagyon; a hűségről, amely minden szempontból relatív, és a nemességről, amely olykor felülírja a származás determinációját. Összességében azonban minden jó, ha a vége jó, a szerelemesek egymáséi lesznek, és mindenki boldogan él, mert az öregek képesek változni, ha muszáj, a fiatalok érzelmei pedig tiszták és őszinték, az új leosztásban a lehetőségek határtalanok.

Vagy nem.

Burger Anikó

Kapcsolódó tartalmak

Fantom-premier egyszerre négy helyszínen

admin

I love musical (Városmajori Szabadtéri Színpad, 2012. július 10.)

Czitrovszky Balázs

Műsorváltozás a Müpában

Buchmann-Horváth Emese

VÍGNAP 2012

Bárány Anna

Évadnyitás Egerben

Volf Anna